Skocz do zawartości

Jaka Wiza I Czy Wogóle Możliwa?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Serdecznie wszystkich Użytkowników,

Sprawa wygląda w ten sposób iż spodziewam się dziecka na przełomie maja/czerwca z obywatelką Stanów (dokładniej północnej dakoty) i chciałem zapytać czy przysługuje mi z racji tego jakas wiza na której mógłbym wyjechać do stanów. Jest jeszcze jeden mały problem iż oboje posiadamy po 16 lat i nie zamierzamy się narazie poprać (jeśli wogóle sie dogadamy) ale ja chciałbym być poprostu bliżej dziecka, mam ciocie w tym samym miasteczku i nie miała by ona problemu w tym bym mógł u niej mieszkać. Więc tak jak powyżej przysługuje mi jakaś wiza lub coś w tym stylu? z góry dziekuje za odpowiedzi

Napisano

Witam Serdecznie wszystkich Użytkowników,

Sprawa wygląda w ten sposób iż spodziewam się dziecka na przełomie maja/czerwca z obywatelką Stanów (dokładniej północnej dakoty) i chciałem zapytać czy przysługuje mi z racji tego jakas wiza na której mógłbym wyjechać do stanów. Jest jeszcze jeden mały problem iż oboje posiadamy po 16 lat i nie zamierzamy się narazie poprać (jeśli wogóle sie dogadamy) ale ja chciałbym być poprostu bliżej dziecka, mam ciocie w tym samym miasteczku i nie miała by ona problemu w tym bym mógł u niej mieszkać. Więc tak jak powyżej przysługuje mi jakaś wiza lub coś w tym stylu? z góry dziekuje za odpowiedzi

Nie. Z samego faktu bycia ojcem dziecka - nie.

Jezeli zamierzali byscie sie pobrac (!!! a nie poprac) to moglbys wystapic o narzeczenska, jezeli byscie sie pobrali to malzenska. Do jednej i drugiej niezbedna zgoda rodzicow w tym wieku.

Napisano

Nie. Z samego faktu bycia ojcem dziecka - nie.

Jezeli zamierzali byscie sie pobrac (!!! a nie poprac) to moglbys wystapic o narzeczenska, jezeli byscie sie pobrali to malzenska. Do jednej i drugiej niezbedna zgoda rodzicow w tym wieku.

Przepraszam za błędy pisałem w pośpiechu, czyli nie mam żadnych praw jako ojciec? trochę bez sensu

Napisano

Przepraszam za błędy pisałem w pośpiechu, czyli nie mam żadnych praw jako ojciec? trochę bez sensu

Nie, to nie ich problem. Jak Twoje dziecko osiagnie wiek 21 lat, bedzie moglo wyslac na Ciebie petycje jako ojca. Poza tym - nie.

Napisano

No to mnie niemile zaskoczyłeś, będe musiał dokładnie przestudiować wszystkie rodzaje wiz i coś wymyślić. Tak czy inaczej dziękuje za pomoc.

Napisano

No to mnie niemile zaskoczyłeś, będe musiał dokładnie przestudiować wszystkie rodzaje wiz i coś wymyślić. Tak czy inaczej dziękuje za pomoc.

Studiowanie rodzajow wiz niewiele Ci da ale przejrzyj bo przynajmniej chcesz wlozyc troche wysilku w zdobycie informacji. Nie ma za co, jakby co to pytaj. Do ewentualnego slubu tez sa oczywiscie niezbedne zgody rodzicow.

Napisano

Jedna uwaga, bo wszyscy o zgodzie rodziców piszą, artykuł 10 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego mówi, że nie może zawrzeć związku małżeńskiego osoba, która nie ukończyła 18 roku życia. W wyjątkowych sytuacjach, z ważnych powodów, sąd opiekuńczy może zezwolić na małżeństwo kobiecie, która ukończyła 16 rok życia. Ale tylko kobiecie, więc generalnie polskie prawo nie przewiduje możliwości wzięcia ślubu przez szesnastoletniego chłopaka. Sytuacja chyba raczej prawnie nieco skomplikowana ze względu na wiek zainteresowanych.

Napisano

Istnieje jeszcze takie coś jak wiza narzeczeńska, ale nie wiem na jakiej podstawie możnaby było się o nią ubiega, skoro to Tobie zależy na widzeniu dziecka, a nie Jej, na widzeniu Ciebie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...