Skocz do zawartości

Studia W Uk A Zielona Karta...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej wszystkim.

Wlasnie zostalam zaproszona na rozmowe w konsulacie:). Mam do Was moi drodzy pytanie: od wrzesnia mialam zamiar rozpoczac studia w wielkiej brytanii (pielegniarstwo 2 letnie). I teraz mam dylemat: czy jest sens wogule rozpoczynac te studia w wielkiej brytanii czy moze prosto do usa? Mam juz jednego magistra z fizjoterapii. Mam 25 lat, nic mnie nie trzyma ale troche szkoda mi zostawiac studiow w ktore wlozylam tyle wysilku by sie dostac:( Wiem ze po nich mialabym swietna prace w UK, to tylko dwa lata studia sa bezplatne. Z drugiej strony marze o USA, ale nie wyobrazam sobie brac kredytu na kolejne studia. Zasstanwiam sie tez wogule czy uznano mi mi moj dyplom z UK w razie czego w usa?

Mam pytanie rzucac studia i jechac do USA po rozmowie czy jednak skonczyc te studia w uk i do usa ?

pozdrawiam!

Napisano

Będziesz się musiała nagimnastykowac żeby skończyć studia i później wyjechać. Masz 6 miesięcy na wyjazd, a później musisz spełnić warunki utrzymania rezydencji.

Napisano

Inna sprawa to wiesz jak bedzie z praca w USA jako pielegniarka

dowiedz sie dokladnie na temat pracy w USA nim zaczniesz nauke w Anglii.

Napisano

Od strony praktycznej chyba lepiej skonczyc studia w USA, biorac pod uwage, ze nursing, to nie jest pierwszy z brzegu zawod.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Hej wszystkim.

wogule rozpoczynac te studia Zasstanwiam sie tez wogule

<script type="text/javascript"></script> Jak rozumiem dużo czasu i pieniędzy zainwestowałaś w testudia fizjoterapeutyczne itd., ale wartałoby jeszcze, żebyś wyasygnowała 10 PLN na słownik ortograficzny albo coś w tym rodzaju, bo się tego czytać nie da Pani Magister....

Napisano

w USA jako fizjoterapeuta znajdziesz prace. Jest zapotrzebownie (nie wiem jak to jest z pozwoleniem na prace jako fizjoterapeuta po studiach w PL) Mozna przy okazji robic tutaj studia z pielegniarstwa ale aby dostac sie na nie musisz zdac test TEAS V (angielski, matematyka i science). Mozna pogodzic studia i prace, wiem poniewaz znam osoby, ktore biora malo kursow w collegu i pracuja. Wez pod uwage to, ze jest bardzo duze zapotrzbowanie w USA na pracownikow sluzby zdrowia ale tez jest bardzo trudno dostac sie na studia pielegniarskie. Poza TEAS college daja punkty za praktyke w zawodzie jako CNA (Certified Nursing Assistant), certyfikaty CNA lub HHA (zalezy od collegu), aha i tez musisz miec zaliczone tzw prerequisities tj biologe, anatomie i wiele innych :) (np. public speech)

USA jest znacznie lepszym krajem dla imigrantow niz GB, wiem to z wlasnego doswiadczenia. W CA bardzo duzo pracwnikow sluzby zdrowia (pielegniarki, fizjoterapeuci) sa z pochodzenia Filipino lub Mexican. Akcent nikogo nie dziwi, pamietaj jedynie zebys mowila wyraznie :) Nikt w USA nie powie Tobie "wracaj do swojego kraju". A w GB jest mozliwe, ze to uslyszysz

I tak w ogole to zazdroszcze Tobie wyboru sciezki zawodowej....

Napisano

co do pozwolenia na prace to wyglada to jak przy zwyklym pozwoleniu na prace wiec schody i wiele pracy :)

a co do samej GC to jest latwiej lecz nadal musisz uzyskac stanowe pozwolenia na prace aby pracowac jako fizjoterapia.a to wymaga pracy,kasy :)

Napisano

co do pozwolenia na prace to wyglada to jak przy zwyklym pozwoleniu na prace wiec schody i wiele pracy :)

a co do samej GC to jest latwiej lecz nadal musisz uzyskac stanowe pozwolenia na prace aby pracowac jako fizjoterapia.a to wymaga pracy,kasy :)

Wlasnie, chyba trzeba zdac jakies testy. Duzo Filipinek studiuje u siebie pielegniarstwo a potem przyjezdzaja do USA i pracuja w zawodzie

Napisano

Wlasnie, chyba trzeba zdac jakies testy. Duzo Filipinek studiuje u siebie pielegniarstwo a potem przyjezdzaja do USA i pracuja w zawodzie

Program szkół pielęgniarskich na Filipinach jest b. zbliżony do amerykańskich, poza tym jest po angielsku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...