shoo Napisano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2015 Dzień dobry, sytuacja moja wygląda tak: W lipcu 2005 roku otrzymałem wizę turystyczną na 10 lat. W lipcu traci ona ważność i co w takiej sytuacji zrobić. Poszukałem trochę, że można przedłużyć wizę turystyczną, ale moje pytanie jest następujące, czy nie lepiej po prostu udać się na spotkanie z konsulem o nową wizę, o tego samego typu, i ta obecna zostanie anulowana, czy może lepiej starać się o przedłużenie? Zależy mi, ale polecieć do USA na przełomie czerwca/lipca i zostać na około 6 miesięcy. Jakie jest Wasze zdanie?
kig Napisano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2015 Dzień dobry, sytuacja moja wygląda tak: W lipcu 2005 roku otrzymałem wizę turystyczną na 10 lat. W lipcu traci ona ważność i co w takiej sytuacji zrobić. Poszukałem trochę, że można przedłużyć wizę turystyczną, ale moje pytanie jest następujące, czy nie lepiej po prostu udać się na spotkanie z konsulem o nową wizę, o tego samego typu, i ta obecna zostanie anulowana, czy może lepiej starać się o przedłużenie? Zależy mi, ale polecieć do USA na przełomie czerwca/lipca i zostać na około 6 miesięcy. Jakie jest Wasze zdanie? Nie mozna przedluzyc wklejki w paszporcie. Jesli skonczyla waznosc to trzeba udac sie do ambasady po nowa.
sly6 Napisano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2015 mozesz tez teraz isc po nowa wize,ta wazna zostanie anulowana lub tez leciec przed koncem waznosci tej wizy co masz nie ma przedluzenia wizy starasz sie o nowa,nowy wniosek,oplata
shoo Napisano 18 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2015 mozesz tez teraz isc po nowa wize,ta wazna zostanie anulowana lub tez leciec przed koncem waznosci tej wizy co masz nie ma przedluzenia wizy starasz sie o nowa,nowy wniosek,oplata Ok, dzięki. Wydawało mi się, że gdzieś czytałem o przedłużeniu wizy, widocznie było to inny typ, albo chodziło o czas pobytu w stanach na ważnej wizie. Jeśli poleciałbym np. w czerwcu, to na lotniku może mi wbić ważność na pół roku, pomimo że w paszporcie jest ona ważna jeszcze miesiąc?
andyopole Napisano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2015 Ok, dzięki. Wydawało mi się, że gdzieś czytałem o przedłużeniu wizy, widocznie było to inny typ, albo chodziło o czas pobytu w stanach na ważnej wizie. Jeśli poleciałbym np. w czerwcu, to na lotniku może mi wbić ważność na pół roku, pomimo że w paszporcie jest ona ważna jeszcze miesiąc? Tak. Możesz wjechać nawet ostatniego dnia waznosci promesy, czyli wlejki w paszporcie. To urzędnik na granicy przyznaje wize i może dac do 6 miesięcy.
Lx13 Napisano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2015 Dobrze czytałeś, ale przedłużyć można tylko tylko 6 miesięczny pobyt. Wize wyrabia sie zawsze poza USA. Przedłużenie 6 mies może być na np kilka dni, tygodni lub o kolejne 6 miesięcy. Decyzja zależy od urzędnika a podejmuje sie ja w oparciu o motyw jaki masz. Ja kiedyś przedłużyłem osobie z rodziny o 6 mies. Urzędnik sie spytał czemu o tyle. Powiedziałem o powodach (było kilka) a na końcu dodałem ze nie kalkuluje mi sie kupowanie biletów po to żeby przelecieć sie przez Atlantyk, wole pojechać coś pozwiedzać. I to zostało przyjęte z uśmiechem i zgoda
shoo Napisano 18 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2015 Czyli chyba wszystko wiem, co trzeba. Bardzo serdecznie Wam dziękuję i wszystkiego dobrego życzę! Wszystkie Wasze posty były bardzo pomoce. pozdrawiam, Sylwek
bymmg Napisano 26 Września 2015 Zgłoś Napisano 26 Września 2015 Dobrze czytałeś, ale przedłużyć można tylko tylko 6 miesięczny pobyt. Wize wyrabia sie zawsze poza USA. Przedłużenie 6 mies może być na np kilka dni, tygodni lub o kolejne 6 miesięcy. Decyzja zależy od urzędnika a podejmuje sie ja w oparciu o motyw jaki masz. Ja kiedyś przedłużyłem osobie z rodziny o 6 mies. Urzędnik sie spytał czemu o tyle. Powiedziałem o powodach (było kilka) a na końcu dodałem ze nie kalkuluje mi sie kupowanie biletów po to żeby przelecieć sie przez Atlantyk, wole pojechać coś pozwiedzać. I to zostało przyjęte z uśmiechem i zgoda @Lx13 widze, ze tez przedlzales wize i moze wiesz czy po takim legalnym przedluzeniu nasza promesa w paszporcie traci waznos? i teraz aby odwiedzisc usa musimy starac sie o nowe b1/b2? niestety nie moge znalezc jednej konkretnej informacji..
Lx13 Napisano 26 Września 2015 Zgłoś Napisano 26 Września 2015 A dlaczego ma stracić ważność? Traci ja w przypadku... Upłynięcia terminu ważności lub jesli złamaliście zasady jej przyznania.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.