Skocz do zawartości

Emigracja Do Usa Po Studiach It Z Małym Doświadczeniem

Grzegorion

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim,

Planuję wyjechać do Stanów po zakończeniu studiów (pierwszy stopień - licencjat) kierunek: Informatyka i Ekonometria.

Nie zamierzam iść na drugi stopień studiów (magister) wolę zainwestować w doświadczenie zawodowe. Od lipca będę pracował w jednej z firm IT jako programista .NET.

To co w tej chwili potrafię to programować w C# w .NET na takim poziomie:
- znam WPF (framework do pisania aplikacji despktopowych),
- podstawy ASP.NET MVC 5 (tworzenie aplikacji webowych),

- znam relacyjne bazy danych MS SQL Server,
- znam HTML i CSS.

Czy jeżeli będę miał w dniu wyjazdu do Stanów Zjednoczonych około roku doświadczenia na stanowisku junior developer .NET i z tego względu podniesiony poziom znajomości .NET o którym pisałem wyżej no i jedynie licencjat z Informatyki i Ekonometrii, to czy to jest wystarczające aby w miarę szybko dostać prace w USA?

Język angielski jest na w miarę przyzwoitym poziomie. W wakacje pracowałem na campie dla dzieci (Work&Travel) w Stanach i komunikowałem się z Amerykanami bez większego problemu.

Czekam na opinię programistów, którzy siedzą w temacie. Jak wygląda rekrutacja junior programistów z poza USA z zieloną kartą.

Napisano

Czy jeżeli będę miał w dniu wyjazdu do Stanów Zjednoczonych około roku doświadczenia na stanowisku junior developer .NET i z tego względu podniesiony poziom znajomości .NET o którym pisałem wyżej no i jedynie licencjat z Informatyki i Ekonometrii, to czy to jest wystarczające aby w miarę szybko dostać prace w USA?

A nie chcialbys np. zobaczyc jak wygladaja ogloszenia w Twojej dziedzinie. Choc na tym forum sa swiatli ludzie, programistow nie ma tu za wiele.

Napisano

Nie mam jeszcze zielonej karty. Chcę uczestniczyć w tym roku w loterii o GC, tylko po prostu obawiam się, że ten rok może być nieco za wcześnie. Bo w przypadku, kiedy mnie wylosują to mogę mieć za mało doświadczenia zawodowego i nie uzbieram odpowiedniej ilości pieniędzy na start w USA.

A myślę tak ponieważ, składając wniosek w pazdzierniku 2015 i w maju 2016 okaże się, że zostałem wylosowany i zaproszony na rozmowę z konsulem w np. w pazdzierniku 2016 to muszę wyjechać najpóźniej kwietniu 2017.

Studia natomiast kończę w Czerwcu 2016 i takie pełne doświadczenie zawodowe będę zdobywał od Lipca 2016 a wiadomo oprócz tego jeszcze trzeba zebrać pieniądze na bilety, mieszkanie, kupno samochodu i innych rzeczy w USA.. Co innego jest jakbym musiał iść na rozmowę z konsulem np. w lutym 2017 i wtedy jeszcze 180 dni na wyjazd - to byłaby kasa, więcej doświadczenia itd.

Dlatego kolejne pytanie jest takie, czy składając wniosek w tym roku i w przypadku wylosowania mogę przesunąć rozmowę z konsulem np. z pazdziernika na luty/marzec?

W tej chwili będę pracował na pół etatu razem ze studiami więc doświadczenie zbieram cały czas.

Wiem, że dla wielu z was to takie gdybanie i gadanie bez sensu. Ale zakładając, że wylosuję zieloną kartę to nie chcę znaleźć się w Stanach za wcześnie (bez kasy i z około rokiem doświadczenia).

Z drugiej strony nie chcę rezygnować w tym roku z loterii bo co jak się za rok nie uda, potem za 2 lata się nie uda itd. To w efekcie będę w Polsce tu przez kolejne parę lat a marzyłem o tym aby w Stanach rozpoczynać dorosłe życie!

Napisano

Nie mam jeszcze zielonej karty. Chcę uczestniczyć w tym roku w loterii o GC, tylko po prostu obawiam się, że ten rok może być nieco za wcześnie. Bo w przypadku, kiedy mnie wylosują to mogę mieć za mało doświadczenia zawodowego i nie uzbieram odpowiedniej ilości pieniędzy na start w USA.

Nic się nie bój o losowanie, spokojnie kończ studia, rób doświadczenie i tak dalej ;)

Napisano

No ale to oznacza, że mam startować w tym roku w loterii i jak się uda to jechać pomimo krótkiego stażu pracy?

Czy mam olać losowanie w tym roku i najpierw skończyć studia i zająć się doświadczeniem?

Napisano

No ale to oznacza, że mam startować w tym roku w loterii i jak się uda to jechać pomimo krótkiego stażu pracy?

Czy mam olać losowanie w tym roku i najpierw skończyć studia i zająć się doświadczeniem?

To oznacza, że masz około 1% szans na wylosowanie GC, więc nie dziel skóry na niedźwiedziu i rób studia i zdobywaj doswiadczenie. Jeżeli jesteś niesamowitym farciarzem i za pierwszym razem wygrasz, to naprawdę małe doświadczenie nie jest żadnym zmartwieniem, szeczgólnie, że lepiej dla Ciebie będzie jak zdobędziesz je w USA niż w PL. Powodzenia :)

Napisano

To co w tej chwili potrafię to programować w C# w .NET na takim poziomie:

- znam WPF (framework do pisania aplikacji despktopowych),

- podstawy ASP.NET MVC 5 (tworzenie aplikacji webowych),

- znam relacyjne bazy danych MS SQL Server,

- znam HTML i CSS.

Ja gdy przyjechalem mialem 1.5 roku podobnego doswiadczenia. W Polsce pracowalem w WPF (C#), troszke liznalem SQL oraz WCF. Ty masz zdecydowana przewaga dzieki ASP.NET oraz HTML i CSS, takze nie powinienes miec najmniejszych problemow ze znalezieniem pracy.

To wygranie GC bedzie najtrudniejsza czescia.

Napisano

Z poza USA nie wiem, ale jak my robimy proces rekrutacyjny dla (prawie) zielonych dewelopeow C#/.NET, to glowny nacisk kladziemy na sposob myslenia, mniejszy na solidna wiedze techniczna (bo takiej najpewniej jeszcze taki kandydat nie ma). Inaczej wyglada rozmowa z osobami, ktore maja juz kilkuletnie doswiadczenie i aplikuja na odpowiednio wyzsze stolki. Nie sadze, bys mial problem ze znalezieniem pracy, pod warunkiem, ze bedziesz mial EAD/GC/USC.

Jezeli chodzi o wynagrodzenie, to moja firma takiemu kandydatowi jak ty, najpewniej by zaoferowala cos w granicach $65k-$70k rocznie z benefitami (medical, dental, 401k, profit sharing plan), a jest to malutka firma sektora finansowego w centrum Chicago.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...