Grzegorion Napisano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2015 Witam,W ubiegłe wakacje podróżowałem po Stanach Zjednoczonych, teraz pragnę walczyć o legalny wyjazd na stałe do tego kraju.Szukam informacji/książki/stron internetowych na których znajdę takie różne przydatne ciekawostki. W Stanach przebywałem przez 3 miesiące i żyłem wśród Amerykanów, poznałem nieco kulturę, codzienne nawyki - ale to za mało.Potrzebuję takich konkretnych informacji - od takich zwyczajów i zachowań, które są normalne w Stanach a u nas nie aż tak bardzo (np. napiwki za wszystko), ale jednocześnie poszukuję konkretnych informacji np. o ubezpieczeniach, podatkach - jak i gdzie się rozliczać. Jak najwięcej ciekawostek i ważnych informacji pod kątem mieszkania, pracowania i rozliczania się z Państwem, obowiązkowymi opłatami, zwyczajami, rzeczami zakazanymi.Dzięki!
KaeR Napisano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2015 Witam, W ubiegłe wakacje podróżowałem po Stanach Zjednoczonych, teraz pragnę walczyć o legalny wyjazd na stałe do tego kraju. Szukam informacji/książki/stron internetowych na których znajdę takie różne przydatne ciekawostki. W Stanach przebywałem przez 3 miesiące i żyłem wśród Amerykanów, poznałem nieco kulturę, codzienne nawyki - ale to za mało. Potrzebuję takich konkretnych informacji - od takich zwyczajów i zachowań, które są normalne w Stanach a u nas nie aż tak bardzo (np. napiwki za wszystko), ale jednocześnie poszukuję konkretnych informacji np. o ubezpieczeniach, podatkach - jak i gdzie się rozliczać. Jak najwięcej ciekawostek i ważnych informacji pod kątem mieszkania, pracowania i rozliczania się z Państwem, obowiązkowymi opłatami, zwyczajami, rzeczami zakazanymi. Dzięki! To jesli o podatki to jest taka swietna strona: www.irs.gov
olmeca Napisano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2015 Zobacz czy będą pasować CI książki korespondenta Polskiego Radia - Marka Wałkuskiego. "Wałkowanie Ameryki" i "Ameryka po kaWałku"
Anubis Napisano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2015 Przewertuj też wątek "życie w USA" na tym forum.
maciopa Napisano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2015 Daj sobie spokój z ta emigracją do USA. Czasy "American Dream" minęły bezpowrotnie. Nie chcesz tam mieszkać i żyć. Teraz kierunkiem emigracji z kategorii "Dream" są Chiny.
Grzegorion Napisano 29 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2015 Hajs to nie jedyny argument. Być może emigracja jako taka to średni pomysł, ale ja celuję w branże IT a konkretnie programowanie i w USA zarobki tam są jedne z lepszych na świecie. Dziękuje za wszystkie pozycje!
mpbc Napisano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2015 Jak sam emigrowałem to pomocna była taka książka "Getting Ahead in the U.S." Wydawnictwa Living Language http://www.amazon.com/Getting-Ahead-U-S-Living-Language/dp/1400006627
jkb Napisano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2015 www.uscis.gov, www.dhs.gov, www.cbp.gov, www.state.gov - ciekawostki dotyczace wjazdu do USA na stale
Zip Napisano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2015 Mariusz Max Kolonko - Odkrywanie Ameryki podobno ciekawa...
Sweet Napisano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2015 bardzo fajny dokument dla imigrantow, zawiera mnostwo przydatnych informacji, polecam! http://www.uscis.gov...ts/M-618_pl.pdf
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.