kzielu Napisano 12 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2015 Podrozalo bo okazalo sie jest tyle ludzi ktorzy potrzebuja powaznej opieki - a przedtem jej nie mieli bo nie mieli ubezpieczenia - ze firmy ubezpieczeniowe nagle wydaja mase pieniedzy zeby pokryc ich lekarstwa, wizyty u lekarzy, szpital itp. Dokladnie - i w tym czesciowo jest problem bo zwiekszenie kosztow jest zrzucana na pacjentow a nikt sie nie kwapi uszczknac czegokolwiek z zarobkow firm ubezpieczniowych / ich rozbudowanych administracji czy samych lekarzy...
wodnik Napisano 13 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2015 mam takie pytanie jak wyglada sprawa finansowania szpitali psychiatrycznych i sprawa rozliczen za uslugi pogotowia ratunkowego w usa . bo mnie to zawsze ciekawilo ? Nie wiem jak szpitale psychiatryczne, ale za usługi pogotowia dostaje się rachunek jak za każdą inną usługę medyczną. Przykład z życia, mąż jak był młody dostał w pape od wielkiego Indianina , stracił przytomność, ktoś zadzwonił na 911, przyjechał ambulans i go wzieli, mąż ocknal się w drodze i zażądał by go wypuścili, nie dojechał do szpitala, a rachunek za usługę i tak dostał na kilkaset $. http://health.costhelper.com/emergency-room.html
jannapa Napisano 13 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2015 Twoim zdaniem to wizyty za $30 sa tu najwiekszym problemem? A nie np to, ze po pobycie w szpitalu skasuja Cie na $50 za papierowe kubeczki, w ktorych dostajesz tabletki? przeczytaj jeszcze raz. ze zrozumieniem. Podrozalo bo okazalo sie jest tyle ludzi ktorzy potrzebuja powaznej opieki - a przedtem jej nie mieli bo nie mieli ubezpieczenia - ze firmy ubezpieczeniowe nagle wydaja mase pieniedzy zeby pokryc ich lekarstwa, wizyty u lekarzy, szpital itp. oraz odsetek ludzi mlodych, ktorzy wierza, ze wszystko jest ok, ze nic zlego im sie nie moze stac, wiec unikaja oplat. zaden sysytem nie jest idealny, choc przyznam, ze wole chyba jednak system europejski.
zielonywkarty Napisano 13 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2015 Nie wiem jak szpitale psychiatryczne, ale za usługi pogotowia dostaje się rachunek jak za każdą inną usługę medyczną. Przykład z życia, mąż jak był młody dostał w pape od wielkiego Indianina , stracił przytomność, ktoś zadzwonił na 911, przyjechał ambulans i go wzieli, mąż ocknal się w drodze i zażądał by go wypuścili, nie dojechał do szpitala, a rachunek za usługę i tak dostał na kilkaset $. http://health.costhelper.com/emergency-room.html wlasnie pytam o szpitale psychiatryczne bo glownie umieszcza/leczy sie tam ludzi na obserwacje przymusowo i z jednej strony jest usluga medyczna a z drugie robie czegos wbrew tobie. troche generalizuje ale glowie chodzilo mi o taka sytuacje ze lekarz umieszcza kogos przymusowo na obserwacji . kto za to placi ? pacjent, ubezpieczalnia czy jakies inne jest zrodlo finansowania
SMA Napisano 13 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2015 Tez bym chciala wiedziec dlaczego podrozalo http://familiesusa.org/sites/default/files/product_documents/ChoosePlanDifferences.pdf Dzięki. Może zarobki były większe w kolejnym roku? Ta składka 317 USD za miesiąc to jest za jedną osobę?
Amy Napisano 13 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2015 Dzięki. Może zarobki były większe w kolejnym roku? Ta składka 317 USD za miesiąc to jest za jedną osobę? Tak za jedna, zarobki byly wieksze, ale watpie zeby to od tego zalezalo.
Dejmos Napisano 13 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2015 rozdmuchane ceny za uslugi medyczne wynikaja z kosztow ksztalcenia medycznego. jesli lekarz, zeby otryzmac uprawnienia, musi wylozyc rozwnowartosc dwoch przyzwoitych domow (zazwyczaj na kredyt, zreszta), nic dziwnego, ze za podanie ci fachowa reka tabletki paracetamolu, zedrze z ciebie $30. przeczytaj jeszcze raz. ze zrozumieniem. Powtarzam, to nie do lekarzy trafia wiekszosc pieniedzy z rachunku za pobyt w szpitalu. Caly ten przemysl jest rozdmuchany i prawie wszystkie elementy tego systemu pochlaniaja zdecydowanie wiecej pieniedzy niz w innych krajach. Od kosztow administracyjnych po ceny lekow. Przyklad, jakis zel do mycia twarzy, za ktory z ubezpieczeniem nie musialem placic nic, a bez ubezpieczenie kosztowalby mnie ponad $600. Ja rozumiem, ze opracowywanie nowych lekow jest kosztowne, ale zeby kasowac takie kwoty za buteleczke zelu, ktorego wyprodukowanie kosztowalo moze $10?
zielonywkarty Napisano 13 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2015 ktorego wyprodukowanie kosztowalo moze $10? wyprodukowanie tak ale wprowadzenie na rynek i badania nad nim sa obarczone wielkim ryzykiem i duzymi kosztami min. poszkodowanych osob ktore byly w grupie testowej pewnie z dwudziestki wariacji tego leku ktore trzeba bylo przetestowac na ludziach i nie kazdy efekt byl pozadany do tego oczywiscie dochodzi kolosalna prowizja.
katlia Napisano 13 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2015 zielony ma racje co do tego zelu. Firmy farmaceutyczne wydaja doslownie dziesiatki miliardow dolarow na rok badajac nowe leki. A maja raptem 15 lat zeby z tego zarabiac, bo potem inne firmy moga legalnie produkowac kopie tego lekarstwa (generic) i sprzedawac za cwiartke ceny.
Dejmos Napisano 13 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2015 Ja rozumiem, ze opracowywanie nowych lekow jest kosztowne, A tak w ogole, to czy to nie jest przypadkiem tak, ze jezeli jest sie w tej grupie testowej to trzeba podpisac papierek, ze zostalismy poinformowany o mozliwych skutkach ubocznych? Ciekawa ile maja chetnych...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.