Skocz do zawartości

Dv-2016 - Pytania I Odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Witajcie Kochani,

Na wstępie dziękuję za wszelkie rady, które są wprost nieocenione i przepraszam, jeśli mój styl pisania jest nieco chaotyczny, ale staram się połączyć w głowie wszystkie wątki dotyczące GC w jedną, spójną całość.

Chciałbym jeszcze raz podsumować wszystkie kwestie poniżej. Jeśli możecie, potwierdźcie proszę, że wszystko dobrze rozumiem, bądź sprostujcie, jeżeli gdzieś popełniłem błąd:

Dokumenty:

1. Odpis pełny aktu urodzenia (oryginał) - W toku

2. Świadectwo dojrzałości + ukończenia szkoły średniej - Mam (Pytanie: czy dostarczyć mam oryginały czy kopie?)

3. Zaświadczenie o niekaralności IRL + PL - (oryginały) - W toku

4. Ważny paszport PL - Mam

5. Dokumentacja medyczna - W toku

Potwierdzenia:

1. Potwierdzenie złożenia wniosku DS260 - Mam

2. Maile z domeny state.gov, jakie otrzymałem do tej pory - Mam

3. Potwierdzenie spotkania w Ambasadzie - Mam

4. Potwierdzenie sposobu odbioru dokumentów - Mam

Dodatkowo:

1. Numer sprawy - Mam zapisany

2. Numer ID użytkownika w systemie, w którym wybierało się sposób odbioru dokumentów - Mam zapisany

3. Plan na pobyt w USA - Mój wariant zakłada wzięcie zaświaczenia z banku, gdzie wykażę oszczędności rzędu max. 3 000$ oraz przedstawię plan zawodowy z racji tego iż pracuję w dużej firmie consultingowej, która ma również wiele filii w USA - Według mnie jest to OK

4. Zdjęcia na potrzebę stworzenia dokumentacji medycznej oraz do wizy - Mam

5. Adres, w którym zatrzymam się w USA - W toku

6. Kasa na to wszystko - Najmniejszy problem :)

7. Pozytywne nastawienie - Jak zawsze, mam!

8. Język w gębie - Czeka żeby odpowiedzieć na wszystkie pytania na rozmowie!

Zadam więc to pytanie raz jeszcze - czy to wszystko, czy może coś pominąłem?

Chyba nie może się nie udać, prawda? ^_^

Wszystkiego dobrego Wam życzę dobrzy i pomocni ludzie!

Napisano

oryginaly, jak nie bedziesz mial kopi to Ci oddadza przy drugim podejsciu do okienka a jak dolaczysz kopie to wezna kopie po sprawdzeniu z oryginalem

Napisano

Jeśli chodzi o dokumenty to warto mieć ze sobą kopie. Od nas oryginały wzięli tylko zaświadczeń o niekaralności, a resztę nam oddano po sprawdzeniu zgodności z oryginałem :)

Maile z domeny state.gov, jakie otrzymałem do tej pory - nie są Ci potrzebne

Numer ID użytkownika w systemie, w którym wybierało się sposób odbioru dokumentów - nie jest potrzebny

Plan na pobyt w USA - pani w okienku, w którym oddaje się dokumenty zapyta Cię czy masz jakieś dokumenty finansowe, albo dokumenty od kogoś, kto Ci pomoże po przylocie - mówisz, że tak i pani tylko zaznacza, że masz. Nie bierze ich, ani nie pyta jakie to dokumenty, chce tylko wiedzieć czy są. Dopiero jak konsul poprosi (jeśli poprosi, od nas nic nie chciał :) ) to jemu/jej je przedstawiasz, sam się z niczym nie wyrywaj :)

I przede wszystkim luz i uśmiech na twarzy :)

Napisano

Im więcej ma sie dokumentów ze sobą to tym mniej pytań. Jak zacząłem sie gubić w kwitach jak dawałem w okienku to nawet nie pytała czy mam finansowe (miałem kwit od prawnika z Kanady o sprzedaży chaty a z tamtąd jest tego z 50 stron...).

Na chwile obecna wyjechałem z Nowego Jorku z tego powodu, ze strasznie drogo na miejscu a z pensjami w kulki lecą... Teraz przerabiam temat Chicago...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...