Mateusz20 Napisano 16 Marca 2016 Zgłoś Napisano 16 Marca 2016 Ja również jestem już w USA. Też macie w paszporcie obie daty z 2016? Bo wydawało mi się, że ta długopisem ma być 2017
zielonokartnik Napisano 18 Marca 2016 Zgłoś Napisano 18 Marca 2016 Witajcie Kochani, Na wstępie dziękuję za wszelkie rady, które są wprost nieocenione i przepraszam, jeśli mój styl pisania jest nieco chaotyczny, ale staram się połączyć w głowie wszystkie wątki dotyczące GC w jedną, spójną całość. Chciałbym jeszcze raz podsumować wszystkie kwestie poniżej. Jeśli możecie, potwierdźcie proszę, że wszystko dobrze rozumiem, bądź sprostujcie, jeżeli gdzieś popełniłem błąd: Dokumenty: 1. Odpis pełny aktu urodzenia (oryginał) - W toku 2. Świadectwo dojrzałości + ukończenia szkoły średniej - Mam (Pytanie: czy dostarczyć mam oryginały czy kopie?) 3. Zaświadczenie o niekaralności IRL + PL - (oryginały) - W toku 4. Ważny paszport PL - Mam 5. Dokumentacja medyczna - W toku Potwierdzenia: 1. Potwierdzenie złożenia wniosku DS260 - Mam 2. Maile z domeny state.gov, jakie otrzymałem do tej pory - Mam 3. Potwierdzenie spotkania w Ambasadzie - Mam 4. Potwierdzenie sposobu odbioru dokumentów - Mam Dodatkowo: 1. Numer sprawy - Mam zapisany 2. Numer ID użytkownika w systemie, w którym wybierało się sposób odbioru dokumentów - Mam zapisany 3. Plan na pobyt w USA - Mój wariant zakłada wzięcie zaświaczenia z banku, gdzie wykażę oszczędności rzędu max. 3 000$ oraz przedstawię plan zawodowy z racji tego iż pracuję w dużej firmie consultingowej, która ma również wiele filii w USA - Według mnie jest to OK 4. Zdjęcia na potrzebę stworzenia dokumentacji medycznej oraz do wizy - Mam 5. Adres, w którym zatrzymam się w USA - W toku 6. Kasa na to wszystko - Najmniejszy problem 7. Pozytywne nastawienie - Jak zawsze, mam! 8. Język w gębie - Czeka żeby odpowiedzieć na wszystkie pytania na rozmowie! Zadam więc to pytanie raz jeszcze - czy to wszystko, czy może coś pominąłem? Chyba nie może się nie udać, prawda? Wszystkiego dobrego Wam życzę dobrzy i pomocni ludzie!
sly6 Napisano 18 Marca 2016 Autor Zgłoś Napisano 18 Marca 2016 Z tym planem czekaj na pytanie i mów z głowy
zielonokartnik Napisano 18 Marca 2016 Zgłoś Napisano 18 Marca 2016 Sly, ok, tak zrobię! To jak to z tą maturą? Mam przedstawić kopię,czy oryginały?
glimi Napisano 18 Marca 2016 Zgłoś Napisano 18 Marca 2016 oryginaly, jak nie bedziesz mial kopi to Ci oddadza przy drugim podejsciu do okienka a jak dolaczysz kopie to wezna kopie po sprawdzeniu z oryginalem
daisy1 Napisano 18 Marca 2016 Zgłoś Napisano 18 Marca 2016 Jeśli chodzi o dokumenty to warto mieć ze sobą kopie. Od nas oryginały wzięli tylko zaświadczeń o niekaralności, a resztę nam oddano po sprawdzeniu zgodności z oryginałem Maile z domeny state.gov, jakie otrzymałem do tej pory - nie są Ci potrzebne Numer ID użytkownika w systemie, w którym wybierało się sposób odbioru dokumentów - nie jest potrzebny Plan na pobyt w USA - pani w okienku, w którym oddaje się dokumenty zapyta Cię czy masz jakieś dokumenty finansowe, albo dokumenty od kogoś, kto Ci pomoże po przylocie - mówisz, że tak i pani tylko zaznacza, że masz. Nie bierze ich, ani nie pyta jakie to dokumenty, chce tylko wiedzieć czy są. Dopiero jak konsul poprosi (jeśli poprosi, od nas nic nie chciał ) to jemu/jej je przedstawiasz, sam się z niczym nie wyrywaj I przede wszystkim luz i uśmiech na twarzy
czarex Napisano 19 Marca 2016 Zgłoś Napisano 19 Marca 2016 Im więcej ma sie dokumentów ze sobą to tym mniej pytań. Jak zacząłem sie gubić w kwitach jak dawałem w okienku to nawet nie pytała czy mam finansowe (miałem kwit od prawnika z Kanady o sprzedaży chaty a z tamtąd jest tego z 50 stron...). Na chwile obecna wyjechałem z Nowego Jorku z tego powodu, ze strasznie drogo na miejscu a z pensjami w kulki lecą... Teraz przerabiam temat Chicago...
zielonywkarty Napisano 19 Marca 2016 Zgłoś Napisano 19 Marca 2016 wiem ze bylo ale na wizie i pieczatce moge pracowac do otrzymaznia zielonej ?
zielonywkarty Napisano 20 Marca 2016 Zgłoś Napisano 20 Marca 2016 dzieki . wczoraj kumpela pisala od kiedy moge zaczac i czy musze czekac na GC i sie zakrecilem
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.