Skocz do zawartości

Wiza Turystyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Kolega podzielił się swoim kontem na forum dlatego też piszę mam do was pytanie byłem kiedyś na au pair w USA (San Francisco) , teraz chciałbym się starac o wize turystyczna wiem , że jest wydawana na 10 lat i pytanko jak by dano mi wize czy miałbym jakies nie przyjemności jakbym wyjechał za 2-3 lata , ponieważ czeka mnie operacja i jeszcze nie wiem kiedy ona bedzie , a chcialbym jeszcze zwiedzic USA :)

I czy konieczne jest wykupienie biletu w 2 strony ?

Napisano

Wiza turystyczna wydawana jest DO 10 lat (a nie na 10 lat, możesz otrzymać krótszą wizę). Z tego co pamiętam po otrzymaniu wizy turystycznej nie jesteś zobligowany do jakiegoś konkretnego terminowego wyjazdu, więc mógłbyś wyjechać i za 2 lata. Co do biletów, nie musisz ich posiadać.

Napisano

za to nalezy sie liczyc z pytaniem dlaczego sie leci po 2-3 latach ;)

jak sie ma dobre wytlumaczenie i trafi sie na urzednika ktory to przyjmie to mozesz miec bilet w 1 strone

w innej sytuacji bedzie powrot i anulowanie wizy turystycznej,

decyzja nalezy do Ciebie :)

Napisano

Koledzy cie wprowadzają w błąd, albo nie dokonca rozumieją twoje pytanie - ktore sam przyznaje nie jest zbyt precyzyjne. Jednak upraszczając: do wyrobienia wizy nie musisz mieć żadnego biletu. Powiem więcej, nie jest nawet wskazane go mieć bo w przypadku nie przyznania wizy bilet przepada a conajmniej większa jego cześć jak możesz oddać. Natomiast mając wize b1/b2 w celu odbycia lotu za ocean musisz mieć wykupiony bilet w 2 strony. Bez takiego nawet linie lotnicze cie nie wpuszcza na pokład.

Piszesz ze będziesz mieć operacje. Gdzie? W USA? W takim przypadku możesz mieć bilet w jedna strone lub tzw bilet otwarty. Ale to byś wiedział bo by cie poinformował o tym lekarz prowadzący a i cała procedurę starania sie o wize miałbyś podana na talerzu bo i instytucje pomagają i ambasada USA tez.

Żeby lecieć do USA z biletem w jedna strone trzeba mieć generalnie inny typ wizy.

Napisano

jest zle spercyzowane pytanie o bilecie dlatego tez mozna dostac 2 rozne odpowiedzi :)

bo jesli chodzi o sama rozmowe o wize to mozna isc bez biletu :) a jesli leci sie juz do USA to juz inna sprawa :)

Napisano

A pytanko bo celnik wbija wize na granica na max 6 miesiecy jak bede mial bilet w 2 strony ale powrót bedzie za 6 miesiecy w terminie

a on mi wbije np.na 3 miesiace chyba taka swinia by nie był.

Operacje mam w Polsce :)

Napisano

Może wbić tyle ile mu sie podoba. Jesli go nie przekonasz co do zamiarów to może wbić i 1 dzien albo nie wpuścić wcale.

Sadzać po twoim pytaniu o 6 miesięcy śmiem twierdzić ze turystycznie to sie tam nie wybierasz. Nie pochwalam tego ale poradzę ci żeby dobrze sie przygotować do wytłumaczenia celnikowi z planowanego pobytu 6 miesięcy.

Napisano

Czy to tak trudno zrozumieć że serio chce tam pozwiedzać przez 6 miesięcy ?

Kończe studia w Polsce zostały mi 2 lata na prywatnej uczelni i napewno bede uciekał piona dla ciebie :)

Napisano

Ty Nas nie musisz przekonywac lecz urzednika na lotnisku

jedni machna reka a inny powie prosze do drugiego pokoju i tam juz jest szczegolowa rozmowa..I jak cos bedzie nie tak to znasz juz odpowiedz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...