Wildu Napisano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2015 Witam serdecznie, Postanowiłem się tutaj zarejestrować, ponieważ potrzebuję wskazówek odnośnie ew. przeprowadzki do USA. Od dziesięciu lat zajmuję się web designem i marketingiem internetowym, dwa lata temu jedna z firm z UK ściągneła mnie z Polski do siebie na takie stanowisko. W tej chwili jestem tam seniorem, ale zaczynam już myśleć o kolejnym kroku na przód - USA. Na co dzień widzę naprawdę duże zapotrzebowanie na moje stanowisko w NY oraz SF, ale nie składałem nigdy swojego CV głównie z obawy o wizę. Czy możecie mi doradzić, czy warto to w ogóle ruszać? Mam +/- zarys jak to wygląda, że pracodawca może wyjść z wnioskiem, ale czy oni są do tego chętni, czy też raczej podchodzą, że lepiej znaleźć kogoś lokalnie bez problemów? Dodam, że chciałbym się przeprowadzić z narzeczoną ( szybki ślub przed jest możliwy :-) ) i mogę mieć dobre referencje od zleceniodawców / pracodawców. Z góry dziękuję i pozdrawiam!
kzielu Napisano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2015 A co konkretnie przeszkadza Ci w spróbowaniu ?
Wildu Napisano 14 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2015 Głównie pesymistyczne nastawienie i obawa, że się napalę a tu lipa... ale wiem co masz namyśli. Nie spróbuję to się nie dowiem.
sly6 Napisano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2015 a do tego jest cos takiego jak praca zdalna z takim nastawieniem to jak beda wizy wydawane bez problemu to mozesz niczego nie zrealizowac jesli jestes taki dobry i masz tyle referencji to szukaj,pisz zapoznaj sie dobrze z zasadami co do drukow,prawa aby nikt Ci nie wstawial czegos blednego lub tez abys sie odczepil a do tego abys komus nie dal kasy a z wizy nici i samego wyjazdu
Wildu Napisano 15 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2015 Kurcze zwatpilem nieco w sprawe. Poczytalem wiecej, porozmawialem z osoba, ktora sie przeniosla do USA i sprawa wyglada nie ciekawo z moja polowka, poniewaz z tego co sie dowiedzialem ona musialaby sie ubiegac osobno o wize na pobyt staly (nierealne w miare szybkim tempie), poniewaz nie jestesmy malzenstwem na ta chwile. Z drugiej strony nawet jakbysmy juz byli malzenstwem to zostanie wpuszczona jesli ja bede sponsorowany, lecz nie moze podjac zadnej legalnej pracy, co od razu skresla nasze mozliwosci, bo zycie w miescie typu NY we dwoje z jedna osoba pracujaca jest strzalem w stope jak dla mnie. Chyba lepiej bedzie po prostu zostac w Europie i budowac sobie po prostu powoli marke w stanach na przyszlosc.
Joanna30 Napisano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2015 O wizę na pobyt stały Twoja dziewczyna nie ma w ogóle podstaw, żeby się ubiegać. No, chyba, że ma w USA rodzinę, która może ją sponsorować - bo to jedyna opcja.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.