oskar414 Napisano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2015 Wyjeżdżam w sierpniu do Chicago, wygrałem w loterii. Proszę o informacje jak tam obecnie jest, ile potrzebuję pieniędzy na miesiąc, gdzie warto zamieszkać, może Jackowo ?A także jak tam jest z pracą bez wykształcenia i jak wygląda tam studiowanie na uczelni państwowej ? Można starać się o jakieś dofinansowanie ?
NITRO KeX Napisano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2015 Nie liczyłbym na pomoc. Jedynie kto ci może pomóc to sly6
kzielu Napisano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2015 Wyjeżdżam w sierpniu do Chicago, wygrałem w loterii. Proszę o informacje jak tam obecnie jest, ile potrzebuję pieniędzy na miesiąc, gdzie warto zamieszkać, może Jackowo ?A także jak tam jest z pracą bez wykształcenia i jak wygląda tam studiowanie na uczelni państwowej ? Można starać się o jakieś dofinansowanie ? Nie ma czegos takiego jak panstwowe uczelnie. To nie jest Polska, tu praktycznie nie ma nic panstwowego, za wszystko sie placi. W dodatku zwykle uczelnie wymagaja rocznej rezydencji zeby dostac in-state tuitions wiec przygotuj sobie kilkadziesiat tysiecy $ na studiowanie. Na temat Chicago nie jestem w stanie Ci nic powiedziec.
KaeR Napisano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2015 Wyjeżdżam w sierpniu do Chicago, wygrałem w loterii. Proszę o informacje jak tam obecnie jest, ile potrzebuję pieniędzy na miesiąc, gdzie warto zamieszkać, może Jackowo ?A także jak tam jest z pracą bez wykształcenia i jak wygląda tam studiowanie na uczelni państwowej ? Można starać się o jakieś dofinansowanie ? Jak mowil kzielu, jesli juz to uczelnia stanowa. Po uzyskaniu rezydentury stanowej (nie mylic z GC), placi sie in-state tuition. Ile wynosi in-state tuition? Mozna latwo sprawdzic na stronie uczlni. Na moim uniwerku, to bylo jakies $300 za kredyt. Im lepsza szkola tym wyzsze czesne przewaznie. Mozesz sie starac sie zapewne o financial aid, czyli mowiac krotko pozyczke na edukacje, ktora splacasz po skonczeniu studiow.
sly6 Napisano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2015 a co do braku wyksztalcenia to jak wygrales loterie co do nauki,pozyczek to masz odpowiedzi wyzej
oskar414 Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2015 jestem po technikum i w trakcie studiów na politechnice. W loterii chyba można brać udział po ukończeniu liceum a i tak nie ma się po niej zawodu Trochę źle się wyraziłem Widziałem już dużo video blogów ale w Chicago nadal jest ogromna Polonia a w centrum Jackowa mieszkają sami Polacy z tego co doczytałem. A jak wygląda sprawa pracy w Chicago ? I dziękuję za pomoc w sprawie edukacji w US
kzielu Napisano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2015 A po jakiego chcesz mieszkać tam gdzie sami Polacy ?
jkb Napisano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2015 Tez mnie to zawsze dziwi - ja sie od siedlisk polonii trzymam z daleka...
oskar414 Napisano 26 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2015 Pytam tak na luźno Szukam porady od doświadczonych
Magdalena S Napisano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2015 A nie lepiej popatrzec, gdzie masz szanse zlapac dobra prace w zawodzie i ksztalcic sie dalej na odpowiednim poziomie? Bo zakladam, ze jesli pytasz sie tytaj o Chicago, to nie masz znajomych/rodziny...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.