Skocz do zawartości

Znaczenie Słowa Dick-Proszę O Ostateczne Wyjaśnienie

ezechiel123456789

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich moim nowym dziwnym tematem.Mianowicie chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sytuacja ze słowem Dick w języku Angielskim-jak wiadomo jest to wulgaryzm jak i imię męskie jednak nie jestem w stanie zrozumieć na jakiej niby zasadzie i w jakich sytuacjach to słowo będzie miało dwa znaczenia.Otóż problemy są następujące:

1.Jeżeli DIck jest wulgaryzmem to jakim cudem jest to też imię męskie? Jak można nazywać kogoś Fi..tem? mój znajomy który skończył filologię Angielską porównał to słowo do naszego polskiego "wacka"-jednak nie można w żaden sposób porównać tych dwóch słów.Polski wacek nie jest absolutnie słowem wulgarnym,jest to wręcz pieszczotliwe określenie wiadomej części ciała wink.png.Jako imię jest rzadko spotykane,nosić takie imię w dzisiejszych czasach to totalny obiach-praktycznie wszyscy będą się z ciebie śmiać.Natomiast słowo Dick to jak wiadomo silny wulgaryzm.Zatem jest to dla mnie jeden z największych absurdów językowych-jak jeden wyraz w zależności od kontekstu może być wulgaryzmem albo zwykłym imieniem? możecie mi to jakoś wytłumaczyć? W języku Polskim jedyną sytuacją która jest zbliżona do tej z Dickiem to słowo cholera-bardzo łagodny wulgaryzm który w zależności od kontekstu oznacza też chorobę.I Użycie tego słowa można sensownie wytłumaczyć-Mówimy cholera gdy spotka nas coś niemiłego,nieprzyjemnego,strasznego-czyli coś podobnego do choroby.A w Stanach mówicie Dick na wzór czego? że niby mężczyzna jest podobny do Fiu...a? smile.gif? kompletnie tego nie rozumiem.Co ma na myśli Matka nazywając swojego Syna po urodzeniu Dick? :-)

MOże ktoś mógłby mi wyjaśnić jak to jest? Jeżeli na ulicy w Anglii zobaczę w tłumie mojego przyjaceila Dicka i chcę go zawołać to po prostu drę się: ey,Dick! i nikt nie będzie zgorszony że wyzywam go od fiu..ów? wink.png.Jak powinienem zawołać kolegę w takiej sytuacji?

Napisano

Serio nie masz innych problemow ? Dick to nie jest zaden silny wulgaryzm, a koledze od filologii polec zeby pojechal uczyc sie normalnego jezyka a nie z ksiazek. Nikt z mowieniem po imieniu do Dickow nie ma problemow i nikt zwykle tego nie interpretuje blednie.

Tobie patrzac na kolejny temat polecam z kolei psychiatre, on moze miec dla Ciebie cala mase odpowiedzi.

Napisano

MOże ktoś mógłby mi wyjaśnić jak to jest? Jeżeli na ulicy w Anglii zobaczę w tłumie mojego przyjaceila Dicka i chcę go zawołać to po prostu drę się: ey,Dick! i nikt nie będzie zgorszony że wyzywam go od fiu..ów? wink.png.Jak powinienem zawołać kolegę w takiej sytuacji?

Dick będzie zgorszony, że ten głupi Polak drze się na ulicy.

Napisano

You're a dick, Dick! - za to pierwsze sie obrazi, za drugie nie.

z czysto jezykowego punktu widzenia obrazliwy dick bedzie mial przedimek (a, a czasami the, "so he's the dick you told me about"), za wyjatkiem chyba sytuacji jezykowo klarownej, kiedy jedna osoba poatrzac drugiej prosto w twarz powie "you dick!"

Richard za Dicka sie nie obrazi, jesli ma tak na imie.

tu nie ma filozofii specjalnej, a kompetencji jezykowej czlowiek nabiera szybko, kiedy sie troche oslucha i juz

Napisano

Żaden silny wulgaryzm? To dlaczego we wszystkich amerykańskich piosenkach to słowo jest cenzurowane?

Bo tu wszystko jest cenzurowane, nawet minimum golizny w TV.

Napisano

A propos cenzury, to w Radio Zet (może w innych rozgłośniach też, nie wiem) cenzurowane jest słowo "shit" w piosence Maroon 5 "Moves Like Jagger".

Natomiast "fuck you" w piosence "Tango In Harlem" brytyjskiej grupy Touch And Go już nie.

Ot, taki paradoks ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...