Skocz do zawartości

Wyjazd Na Wakacje

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich :)

Od paru dobrych lat najlepsza koleżanka mojej mamy z dzieciństwa zaprasza nas do siebie, New Jersey. Przyjeżdża do Polski co parę lat z dziećmi, z którymi dosyć dobrze się dogaduję. W tym roku planujemy starać się o wizę turystyczną, chciałybyśmy wyjechać na około miesiąc w przyszłym roku na wakacjach. I tu pojawiają się zwątpienia, a mianowicie czy mamy szansę? Jestem studentką filologii angielskiej i w przyszłym roku będę miała obronę licencjatu - co mnie trochę martwi, bo będę oficjalnie po studiach, jednak chcę kontynuować studia magisterskie na tej samej uczelni bez roku przerwy. Moja mama natomiast jest nauczycielką w klasach 1-3 w szkole podstawowej, nie zna angielskiego. Jak myślicie, jakie są nasze szanse? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

Napisano

Szanse masz, oczywiscie. Czy w konsulacie stwierdza ze masz dosyc silne wiezi z krajem - trudno powiedziec. Nie sprobujesz, nie pojedziesz! Wiec glowa do gory. Idz po wize, wytlumacz spokojnie (z usmiechem) ze jedziesz odwiedzic przyjaciolke rodziny, szlifowac jezyk i to jest zwiazane ze studiami, ze zaczynasz studia magisterskie w przyszlym roku (czy tam kiedykolwiek.) Jezeli zobacza, ze niczego nie ukrywac, powinno byc OK. (But good luck anyway.)

Napisano

i wazne aby isc razem na rozmowe :)

zadne takie ze ja ide a mama pozniej lub tez wczesniej ;)

odpowiadac na zadane pytania i na sile nie pokazywac zadnych dokumentow..chyba ze te wymagane

Napisano

Dziękuję bardzo za odpowiedzi :) No tak, szansę mam. Problem w tym, że nie wiem jak dużą... A jednak samo staranie się o wizę do najtańszych nie należy i obawiam się, że jeśli byłaby to odmowa, moja mama już w życiu nie starałaby się ponownie :( Jestem kompletnym laikiem tutaj, co miałeś na myśli pisząc, aby iść na rozmowę z mamą? Myślałam, że zawsze wchodzi się indywidualnie, chyba że chodziło Ci o samo zapisanie się? :)

Napisano

widzisz jedna sprawa jest pewna ;)

a inne sprawy to sa z wiekszym pradopodobienstwem a inne z mniejszym :) jak kto sie skonczy to musisz Mamie powiedziec ze bedzie ok :) aby ja rozmowa nie stresowala dodatkowo :)

Zapisujecie sie razem i tak tez podchodzicie do okienka,jest takie cos mozliwe :) trzeba powiedziec Pani-Panu co daje numerki ze bedziecie razem isc :)

Napisano

A i jeszcze jedna sprawa. Lepiej jest rozmawiać w języku polskim czy angielskim? Czuję się raczej pewnie w angielskim, myślę, że rozmowa w tym języku nie stanowiłaby problemu, jednak nie wiem jak to jest postrzegane.

Napisano

Jak zaczniesz po polsku to rozmowa będzie po polsku, jak zaczniesz po angielsku to będzie po angielsku(zazwyczaj można przejść w razie czego na polski).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...