gracjan96 Napisano 19 Października 2015 Zgłoś Napisano 19 Października 2015 Witam wszystkich forumowiczów jestem Gracjan w tym roku kończę szkole średnia (technikum) wraz ze narzeczona. Chcemy wyjechać do stanów na stałe , niestety nie posiadam tam rodziców , tylko wuja który niestety do wizy sie nie przyda . Moje pytanie brzmi 1. czy jeżeli złoże wniosek na loterie wizowa to lepiej żeby ślub cywilny był przed czy może być w trakcie ? 2.ile potrzebuje około pieniędzy na zorganizowanie tego wszystkiego dla 2 osób (przeloty wizy i wyżywienie) mieszkanie będziemy mieli do czasu znalezienia pracy. 3. Kończę technikum w zawodzie geodezja czy ktoś sie orientuje jak wyglada geodezja w USA ? Dokładnie w Chicago Wszystkim z góry dziękuje i pozdrawiam ciepło
glimi Napisano 19 Października 2015 Zgłoś Napisano 19 Października 2015 Roztocki?? 1. moze byc slub i po wylosowaniu 2. badanie za dwie osoby jakies 2000zl, wizy jakes 2500 w ambasadzie + 1250 przed wylotem, bilety to zalezy od okresu i lini ale z jakis 1000$ za jaden. wyzywienie tez zalezy od tego ile jecie i co.
marwin Napisano 19 Października 2015 Zgłoś Napisano 19 Października 2015 3. Kończę technikum w zawodzie geodezja czy ktoś sie orientuje jak wyglada geodezja w USA ? Dokładnie w Chicago Wszystkim z góry dziękuje i pozdrawiam ciepło Nie wiem jak w Chicago, ale w NY znam 3 firmy polskich geodetow (prawie na pewno jest 4-ta, ale ni jak nie moge sobie przypomniec). Patrzac z punktu widzenia tego miasta, to prawie na pewno uda Ci sie znalezc jakas prace w zawodzie na poczatek. Gdybys przylecial do NYC to probuj do: http://www.ppsurveying.com/lub http://www.kabapls.com/ lub http://www.roguskilandsurveying.com/
Gość Napisano 19 Października 2015 Zgłoś Napisano 19 Października 2015 Zastanawia mnie co tak wszystkich ludzi ciagnie do tego Chicago...
Anubis ^^ Napisano 19 Października 2015 Zgłoś Napisano 19 Października 2015 Zastanawia mnie co tak wszystkich ludzi ciagnie do tego Chicago... Tradycja. Polacy ciągną tam od przeszło wieku.
kzielu Napisano 19 Października 2015 Zgłoś Napisano 19 Października 2015 Skoncz szkole najpierw zanim zlozysz wniosek bo inaczej sie nie kwalifikujesz...
Jackie Napisano 19 Października 2015 Zgłoś Napisano 19 Października 2015 Zastanawia mnie co tak wszystkich ludzi ciagnie do tego Chicago... Bo to zajebiste miasto. Wspaniała architektura, świetne restauracje, zawsze dużo się dzieje, a jednocześnie życie jest tu mniej gorączkowe niż w np. takim Nowym Jorku. Do Chicago trafiłam przez przypadek w myślą że kiedyś stąd wyjadę, dziś nie zamieniłabym miejsca zamieszkania za żadne skarby (no chyba że duże skarby). A Polacy tu przyjeżdżają do ciągnie ich do innych Polaków. Zawsze to lepiej schlać ryja w piątek w polskiej knajpie
gracjan96 Napisano 19 Października 2015 Autor Zgłoś Napisano 19 Października 2015 tak wiem ze musze ukonczyc szkole i posiadać srednie wyksztalcenie ,ciagnie mnie do chicago bo mam tam rodzine ktorzy pomoga mi pozalatiwac sprawy na poczatku
havanagila Napisano 21 Października 2015 Zgłoś Napisano 21 Października 2015 nie rozumiesz nie mozesz sie zglosic w tym roku, bo do konca pazdziernika (koniec zgloszen) nie bedziesz mial ukonczonej szkoly sredniej a jest to warunkiem, tj. posiadanie ukonczonego 12 letniego programu edukacji w chwili wysylania zgloszenia zglaszasz sie do loterii w ktorej szansa na wylosowanie to pewnie koło 2% a juz pytasz o koszta podrozy ta mlodziencza naiwnosc, piekne czasy
gracjan96 Napisano 22 Października 2015 Autor Zgłoś Napisano 22 Października 2015 doskonale rozumiem co mowie wiem ze juz teraz nie moge sie zglosic zawsze jesli nie uda mi sie trafic zielonej karty mozliwy jest wylot poprzez rozne inne wizy np Studencka dlatego pytalem rowniez o koszty pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.