Skocz do zawartości

Jak Najszybciej Dostać Się Do Stanów Po Wzięciu Ślubu?

hitty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,

mam obecnie taka sytuacje - chlopak moj ma zielona karte i ojca w nowym jorku, który mieszka tam od 15lat

mamy córeczke, która ma 10miesięcy

chcemy sie pobrać cywilnie i wyjechać razem do stanow, ile to moze najkrocej potrwac abym dostala wize czy tam zielona karte? jak to zrobic najmadrzej? co nas czeka? jak wyglada cala procedura w naszym wypadku i jakie są po kolei etapy wszystkiego i jakie papiery beda potrzebne?

proszę o pomoc

• Odpowiedzi 26
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

1) Twój chłopak mieszka w Stanach czy w Polsce?

2) Jeśli w Polsce, to jak długo? Kiedy ostatni raz był w Stanach?

Jeśli chcecie wyemigrować do Stanów, to musicie wziąć ślub, on musi utrzymywać status zielonokartkowca w Stanach i może Cię do siebie ściągnąć z dzieckiem. Na wyjazd emigracyjny będziesz czekać jakieś dwa lata od momentu złożenia papierów przez męża. A mąż, żeby złożyć papiery musi mieć w Stanach domicyl.

W tak zwanym międzyczasie możecie go odwiedzać turystycznie.

Temat przeniosłam z działu wiz turystycznyh do działu emigracji, bo rozumiem, że chodzi Ci o wyjazd na stałe, a nie turystycznie ;)

Napisano

1) Twój chłopak mieszka w Stanach czy w Polsce?

2) Jeśli w Polsce, to jak długo? Kiedy ostatni raz był w Stanach?

Jeśli chcecie wyemigrować do Stanów, to musicie wziąć ślub, on musi utrzymywać status zielonokartkowca w Stanach i może Cię do siebie ściągnąć z dzieckiem. Na wyjazd emigracyjny będziesz czekać jakieś dwa lata od momentu złożenia papierów przez męża. A mąż, żeby złożyć papiery musi mieć w Stanach domicyl.

W tak zwanym międzyczasie możecie go odwiedzać turystycznie.

Temat przeniosłam z działu wiz turystycznyh do działu emigracji, bo rozumiem, że chodzi Ci o wyjazd na stałe, a nie turystycznie ;)

ogólnie w papierach ma, ze od 7lat nie opuszczał stanów (długa opowieść, poprzednia zielona karta mu wygasła poniewaz został w Polsce i udało się ją odnowić po przeróżnych kombinacjach i oficjalnie nie opuszczał stanów od 7lat) i tu sie martwie o zgrzyt.. jakim cudem spłodził dziecko...?

teraz za tydzien bedzie w polsce po 5cio miesiecznym pobycie ale to jest wersja nieoficjalna, wczesniej byl ostatni raz wlasnie 7lat temu

wszystko nam jedno gdzie wezmiemy slub jak to zrobic zeby bylo jak najszybciej??

i jeszcze jedno - ja mam wyrok to znaczy TYLKO grzywna, ktora mam juz oplacona, wyrok zapadl w sierpniu rok temu, a ostatnia wplata nastapila miesiac temu , tym samym dlug mam juz splacony. wyrok byl o przywlaszczenie rzeczy znalezionej, a konkretnie telefonu. podobno taki wyrok ulega wymazaniu po roku tylko nie wiem czy po roku od ostatniej wplaty czy od wyroku.. bo jesli od ostatniej wplaty to kurcze widnieje on w moim krs, czy to moze utrudnic cala sprawe?? a jesli tak to czy istnieje opcja zlozenia wniosku o wczesniejsze wymazanie z krs ?

kolejna sprawa - jak to jest z tymi wizami turystycznymi? jak mi wygasnie to ile bede czekac na nastepna i na jaki okres moze zostac wydana? chce wiedziec ile miesiecy bede zmuszona przebywac w polsce przez te dwa lata? a co jeżeli po wygaśnieciu wizy turystycznej zostane w stanach na dwa lata "ukrywajac sie" czy to uniemożliwi mi otrzymanie po dwóch katach wizy emigracyjnej ?

chcemy wyjechać na 5lat, napewno nie na stałe.

tak chlopak ma zameldowanie u Ojca swojego i przez ostatnie 5miesiecy legalnie pracował w stanach, takze z tym nie ma problemu.

Napisano

Jakikolwiek nielegalny pobyt w US z dyskwalifikuje Cię z otrzymania zielonej karty jako małżonka posiadacza GC.

Rozliczal sie chłopak z podatków będąc rezydentem ? Niech się zainteresuje tym bo bez rozliczeń z 3 ostatnich lat nie zasponsoruje nawet twojej świnki morskiej a co dopiero ciebie ..

Napisano

Jakikolwiek nielegalny pobyt w US z dyskwalifikuje Cię z otrzymania zielonej karty jako małżonka posiadacza GC.

Rozliczal sie chłopak z podatków będąc rezydentem ? Niech się zainteresuje tym bo bez rozliczeń z 3 ostatnich lat nie zasponsoruje nawet twojej świnki morskiej a co dopiero ciebie ..

on jest od 5msc w stanach wiec jeszcze nie zdazyl sie rozliczyc, rozliczy sie w lutym

wczesniej jak byl w stanach 7lat temu to tylko ojca odwiedzic, nie pracowal

ltylko że oficjalnie na jego zielonej karcie nie opuszczał od 7lat stanów i tu mi się wydaję, że może być zgrzyt

i jesli wezmiemy slub i bede jego zona to on mnie musi sponsorowac?

ja nie wiem to co my teraz mamy zrobic?

chłopak będzie we wtorek w polsce i nastepny wyjazd musi byc wspolny...

mamy dziecko a to jest chyba na plus, moze szybciej byloby gdyby jego ojciec, a dziadek mojej corki wyslal dla nas zaproszenie i tak dostalybysmy sie do stanow? i co z tym moim wyrokiem?

Napisano

Musi się rozliczac w każdym roku w którym był rezydentem bez względu na to gdzie mieszkał i co robił.

Małżonek jest zawsze głównym sponsorem. Zapomnij o jakimkolwiek wspólnym wyjeździe w najbliższym czasie - całkowicie nierealne. Jakiekolwiek zaproszenia maja wartość dokładnie zerową.

Napisano

Musi się rozliczac w każdym roku w którym był rezydentem bez względu na to gdzie mieszkał i co robił.

Małżonek jest zawsze głównym sponsorem. Zapomnij o jakimkolwiek wspólnym wyjeździe w najbliższym czasie - całkowicie nierealne. Jakiekolwiek zaproszenia maja wartość dokładnie zerową.

ale jak on siedzial w polsce ostatnie 7lat z niewazna zielona karta to jak mogl sie rozliczac?

no dobrze a czy mamy szanse na wize narzeczenska?

albo czy mam szanse dostac wize turystyczna tak poprostu i pojechać w odwiedziny ? jak nie do chłopaka to do dziadka - on nie ruszał sie ze stanów i rozlicza od 15lat

Napisano

no nic, w piatek pojdzie do prawnika - moze uda sie cos wykombinowac

a jesli nie to trudno, pożegna sie ze stanami

ale wierze, ze uda sie jakims magicznym sposobem to wszystko ominac

Napisano

ltylko że oficjalnie na jego zielonej karcie nie opuszczał od 7lat stanów i tu mi się wydaję, że może być zgrzyt

?

Co to w ogole znaczy " oficjalnie " nie opuszczał stanów przez 7 lat ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...