Pat123 Napisano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2015 Witam, mam takie pytanie. Chcialbym wyleciec z moja dziewczyną do Stanow, ona była w tamtym roku u siostry i dostała wize bez problemu na 10 lat. Czy opłaca mi się starać o wize turystyczną, jeśli nie mam tam żadnej rodziny i wgl jest jakaś szansa na jej otrzymanie? Chodzę do szkoły, mam 18 lat. Byłem w Holandii na wakacjach w pracy, jestem niekaralny. I takie pytanie, czy patrzą pod uwagę karalność rodziny czy tylko osoby, która sie stara o wize?
rzecze1 Napisano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2015 I takie pytanie, czy patrzą pod uwagę karalność rodziny czy tylko osoby, która sie stara o wize? To jest "ciekawe" pytanie, które wzbudza w czytających chyba nic innego jak tylko podejrzliwosc Jezeli rodzina nie jest w Stanach, to chyba nie ma to zadnego znaczenia (w sensie, ze nie wpisujesz nic w formularzu). Bo oczywiście jesli zapytają Cię co rodzina (ojciec/matka/etc) robi, a ty powiesz, ze "siedzi" czy coś - no to wiadomo, zonk... Co do reszty to szansa zawsze jest, ale wszystko zalezy i musisz odpowiedziec na następujące pytania (między innymi): jaka to szkoła? Kiedy ją skończysz? Co chcesz robic pózniej? Kto sponosruje wyjazd? No i oczywiście gdzie i na jak długo chcesz... no właśnie - "wyleciec"? Zobacz jak sformuowałeś to pytanie - słowo "wyleciec" od razu sueruje "wyjechac" i nie wrócic... Czasem takie drobiazgi mają w rozmowie znaczenie... Pomoc moze Ci fakt, ze dziewczyna była juz w USA i wróciła jak nakazali (zakładam, ze tak było). O ile pamiętam wpisuje się w aplikacji osobę towarzyszącą, a jeśli jest to osoba, której wczesniej zaufali i nie "zawiodła", to jest ok. Przynajmniej takie jest moje doswiadczenie.
Pat123 Napisano 22 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2015 A co z ta Holandia? Bo pracowałem u Holendra, zarejestrowany normalnie, umowa. Czy trzeba to podać w podaniu o wize?
rzecze1 Napisano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2015 Wiesz, juz nie pamiętam, ale jezeli w formularzu będzie taka rybryka (historia zatrudnienia czy coś) to po prostu podasz. No i oczywiście jeśli Cię zapytają, to powiesz. Pzdr.
Pat123 Napisano 22 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2015 A jeśli kończę szkole zawodowa(2016), a po niej chce się dalej kształcić, to jest szansa, że mogę dostac ta wize?
katlia Napisano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2015 Fakt checi dalszej nauki nic nie zmienia. Liczy sie co sie robi w tej chwili (szkola, praca, itp.)
Pat123 Napisano 25 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2015 A jest jakaś wieksza szansa na dostanie wizy,poprzez staranie się przed feriami zimowymi?
sly6 Napisano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2015 Ps kolejnym razem pisz jeden temat post A co do tej karalności to nigdy nie slyszalem aby wizy ktoś nie dostał za takie cos bo nawet w formularzu nic o tym nie ma Za to za wiele nawet zagranicą dostaniesz NIE jak ktos się dowie jak 2/3 najbliższej rodziny siedziala.chyba ze masz inne doświadczenie to gratuluje
Mateusz20 Napisano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2015 W DS160 jest pytanie o ostatnie prace wykonywane przez 5 lat do tyłu, także możesz to tam wpisać. Pewnie tam też coś zwiedzałeś, więc załapie się to może nawet do wizyt turystycznych za granicą, o które też często pytają młode osoby. Jako, że aktualnie się uczysz i nie masz dochodów, to zapewne na rozmowie będzie pytanie: kto opłaca wyjazd? oraz Czym zajmują się rodzice?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.