ygritte Napisano 14 Marca 2016 Zgłoś Napisano 14 Marca 2016 Macie do polecenia firmę, która prześle kontener do USA z mieniem przesiedleńczym? Jakie są ceny? Czego się spodziewać? Na pewno nie jest mi potrzebny wielki kontener, ale mam parę pudeł z książkami/ciuchami i rzeczami do domu. :/
sly6 Napisano 15 Marca 2016 Zgłoś Napisano 15 Marca 2016 Polamer pamietam tych firm bylo wiecej kiedy to wiecej osob wyjezdzalo na stale do USA
Sweet Napisano 15 Marca 2016 Zgłoś Napisano 15 Marca 2016 Mnie przesiedlala ta firma www.themigroup.com
aesculap Napisano 16 Marca 2016 Zgłoś Napisano 16 Marca 2016 Dołączam się do pytania. Jestem w podobnej sytuacji i próbowałem robić rozeznanie jednak podane ceny są bardzo wysokie (niewspółmierne do rzeczywistych kosztów frachtu morskiego). Rozmawiałem z trzema firmami przeprowadzkowymi i podano mi, iż koszt "małego" kontenera (20-stopowego) na poziomie ok. 8000 USD. Trzeba zaznaczyć, że przy takiej kwocie firma przeprowadzkowa odbiera rzeczy w domu i dostarcza pod wskazany adres w USA (ja kalkulowałem przewóz do Arizony). W przypadku wspomnianego wyżej Polameru koszt identycznego kontenera (przy założeniu, że dostarczam "graty" do Pruszkowa i odbieram w ich magazynie w Chicago to koszt 4500 USD (co ciekawe identyczny kontener z Chicago do Gdyni to koszt 3650 USD- info z ich strony). Wszystkie te wartości są o tyle porażające, że wiem od zaprzyjaźnionej firmy iż rzeczywisty koszt frachtu morskiego kontenera 40-stopowego (czyli 2x większego) i to w dodatku mroźni (a więc z wyższymi kosztami własnymi przewoźnika) na trasie Gdańsk - Szanghaj (a więc podobna odległość jak do USA) to kwota 1600 USD (cena wraz z odprawą celną w Gdańsku, Szanghaju i opłatami portowymi). Jak więc widać wszystkie te firmy zarabiają na nas krocie. Jeśli ktoś ma pomysł jak to zrobić taniej niż powyżej będę wdzięczny za podpowiedź. W przeciwnym razie trzeba przeliczyć "czy gra jest warta świeczki"
olmeca Napisano 17 Marca 2016 Zgłoś Napisano 17 Marca 2016 Drobna różnica jest jeszcze taka, że z Gdańska kontener płynie bezpośredni bez przeładunku - dla tego cena może być niższa. Nadając go w Gdyni licz się z tym, że kontener musi trafić do któregoś hubu (Hamburg, Amsterdam), gdzie go po raz kolejny przeładują, na statek docelowy.
aesculap Napisano 17 Marca 2016 Zgłoś Napisano 17 Marca 2016 Chyba nie chcesz powiedzieć, że opłaty portowe w Hamburgu czy Amsterdamie wynoszą 850 USD !!! To jest klasyczne naciąganie ludzi i tyle !
KaeR Napisano 17 Marca 2016 Zgłoś Napisano 17 Marca 2016 Chyba nie chcesz powiedzieć, że opłaty portowe w Hamburgu czy Amsterdamie wynoszą 850 USD !!! To jest klasyczne naciąganie ludzi i tyle ! Sorry, ale w kapitalizmie mogą sobie życzyć ile chcą. Najwyżej idziesz do konkurencji. Jak niema konkurencji lub u konkurencji kosztuje podobnie to kierujesz się na najbliższe drzewo zamiast się oburzac. ;-)
aesculap Napisano 17 Marca 2016 Zgłoś Napisano 17 Marca 2016 Zgadzam się całkowicie dlatego właśnie mój post w poszukiwaniu konkurencji !
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.