Skocz do zawartości

Paszport Jest Wciąż W Ambasadzie/konsulacie

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 21
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

nigdy nie wnikałem głębiej w temat, ale z tego co tu czytam, to człowiek nie może być niczego pewny do końca, aż nie wyjdzie z lotniska w usa, rozmowa z konsulem, potem to i tak dalej nie ma pewności czy na 100 procent dostaniesz paszport z wizą, później odprawa na lotnisku...mogłem zaplanować wycieczkę gdzie indziej, uważam to za nie poważne traktowanie obywateli Polski i poniżające.

Napisano

Ale co jest w tym poniżającego?

Dzisiaj byłeś na rozmowie.

Powiedziano Ci, ze dostałeś wizę i zatrzymano paszport, żeby ją do niego wkleić.

Ponadto zaleca się, żeby nie kupować biletów przed otrzymaniem wizy - co jest niejako zrozumiałe, bo jak się wizy nie dostanie, to się popłynie na biletach ;)

Ponadto każdy wlatujący do USA (czy to Polak, czy Niemiec, czy mieszkaniec Indii) jest traktowany jako potencjalny imigranct - co jest zrozumiałe biorąc pod uwagę, jak wiele ludzi chce tam wyjechać i jak bardzo niektórzy kombinują, żeby to zrobić.

Nie stresuj się. Czekaj na paszport z wizą :) Nie oczekuj, że w kilka godzin po rozmowie już będziesz miał dokumenty w ręku ;)

Napisano

nigdy nie wnikałem głębiej w temat, ale z tego co tu czytam, to człowiek nie może być niczego pewny do końca, aż nie wyjdzie z lotniska w usa, rozmowa z konsulem, potem to i tak dalej nie ma pewności czy na 100 procent dostaniesz paszport z wizą, później odprawa na lotnisku...mogłem zaplanować wycieczkę gdzie indziej, uważam to za nie poważne traktowanie obywateli Polski i poniżające.

Tak, bo w innych ambasadach to wbijaja od reki...

Napisano

źle zrozumiane...po prostu porównuje drogę w Polsce, a drogę obywatela ruchu bezwizowego. Przecież to zrozumiałe, że musi być kontrola osób wlatujących do usa, tylko różnica jest taka, że na przykład obywatel Słowenii przechodzi jedna kontrolę i ewentualną niepewność,a tu wychodzi,że Polak trzy razy...rozmowa z konsulem, czas oczekiwania na paszport i odprawa...to daje matematycznie 3:1...

p.s. to nie stres, tylko zwyczajne spokojne przemyślenia

Napisano

źle zrozumiane...po prostu porównuje drogę w Polsce, a drogę obywatela ruchu bezwizowego. Przecież to zrozumiałe, że musi być kontrola osób wlatujących do usa, tylko różnica jest taka, że na przykład obywatel Słowenii przechodzi jedna kontrolę i ewentualną niepewność,a tu wychodzi,że Polak trzy razy...rozmowa z konsulem, czas oczekiwania na paszport i odprawa...to daje matematycznie 3:1...

p.s. to nie stres, tylko zwyczajne spokojne przemyślenia

Bez przesady. Daj ambasadzie dzien lub dwa, wlec a potem krytykuj. Kraje bezwizowe maja ESTA.

Napisano

W piątek bylem, dzisiaj TnT dostarczyło paszporty. Status na stronie zmienił sie w poniedziałek dopiero.
Ambasada Krakow ludzi mało było w ten dzień. Sms przyjdzie dzień wcześniej o doręczeniu.

Napisano

Ja raz czekalam dluzej, bo jak sie okazalo, moja organizacja sponsorujaca jakims cudem wpisala zle moj adres do odbioru i paszport jakims cudem znalazl sie w Rudzie Slaskiej. Swoja droga bylam bardzo szczesliwa, ze kurier po prostu nie zostawil paszportu pod zlym adresem, tylko zwrocil paszport do Konsulatu celem zweryfikowania co sie stalo i gdzie ja jestem. Tak wiec wtedy czekalam sobie z 2 tygodnie na paszport, wkurzona gdzie on w ogole jest :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...