Skocz do zawartości

U.s. Military

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 27
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Jesli nie masz obywatelstwa US to podobno musisz wystapic o zgode na sluzbe w obcych silach zbrojnych do ministerstwa spraw wewnetrznych i administracji...

Napisano

rzeczywiście jest coś takiego, ale pół biedy, że to Polska tego wymaga, a nie Stany Zjednoczone, ewentualnie jak coś to mogę sie spodziewać kary ze strony na PL a nie U.S. , wszedłem sobie na strone ministerstwa to sobie myślę, że ich chyba pogięło na maxa.. niekończońca sie lista zaświadczeń które trzeba wraz z wniosek o pozwolenie dostarczyć, na stronie ambasady PL w Waszyngtonie też znalazłem informacje i tam kosztuje te 33 dolary, i z tego co widzę to resztą oni sie zajmują, więc jeśli już to zajmę się tym w Stanach a nie tutaj na miejscu, jako, że ja jadę do Californi, myślę, że z załatwieniem tego przez konsulat w Los Angeles, nie będzie problemu również

Napisano

Jeśli ciągle masz pytania to śmiało wal na DM bo nie chce mi się produkować jeżeli nie jesteś już zainteresowany ;)

Btw. Byliśmy na Florydzie w Ft. Lauderdale na Fleet Week i pojechałem na ride along z panem policjantem i nawet się zdarzył high-speed chase na austostradzie. How cool is that?!

• 2 miesiące później...
Napisano

Ok. Walcie z pytaniami bo chyba na świeżo jestem. Trzy tygodnie temu otrzymałem obywatelstwo amerykańskie (po 8 miesiącach służby bo przepadł mi jeden termin na ceremonię naturalizacji). To o czym pisałem, czyli program MAVNI (przyjęcie do służby po min. 2 latach na wizie pracowniczej lub studenckiej) i sprawy z otrzymaniem obywatelstwa, to wszystko prawda. Podobnie benefity. Służba jest ciężka, ale taki wybrałem rodzaj (bo chciałem). Ja tam jestem zadowolony :)

Napisano

Moze i jak dolacze sie do tego tematu! Jakies 2 misiace temu ubzduralem sobie ze chce wstapic do wojska (Army albo Air Force) Wiec znalazlem na interncie gdzie sa najbizsze punkty rekrutacji i udalem sie zeby z nimi porozmawiac! Po pierwsze wypytali mnie ile lat mam, czy zonaty, jakie wyksztalcenie, dlazcego chce wstapic do wojska, czy mam GC czy obywatelstwo i takie tam! Po wstepnej rozmowie kwalifikowal bym sie, potem powiedzieli mi zebym zrobil wstepny test Angileski i Matematyka. dla armi bylo ok 40 pkt zeby zdac do air force cos ok 60 (juz dobrze nie pamietam) Powiem wam szczeze ze jak z matma to jeszce jako tako mi poszlo cos tam sie pamiete za studiow ktore skonczylem 6 lat temu ale z Angielskim to juz gorzej tzn Synonimy to nie jest moja mocna strona, myslalem ze mi pujdzie lepiej a tu bylo male zaskoczenie! Potem ja mialem troche pytan do tych rekrutantow jak np jeden powiedzial mi ze moje studia z Polski bada mi sie liczyc i ze zaczne nie od najnizszego stopnia ale od e3 chyba drugi z air force powiedzial ze studia niestety nie bada mi sie liczyly ze musza zaczac od ZERA!! Co do przyjecia na zielonej karcie to wszytsko ok, tylko powiedzieli ze to troche zajmie dluzej ok 3 miesiecy bo oni beda musieli sprwdzic czy bylem karany itd. Nie pytali mnie czy jestem juz w stanach od 2 lat (tak jak wyzej uslow pisze ze do sluzby po min 2 latach na pracowniczej lub studenckiej) Moze zle pisze ale wydaje mi sie ze kontrakt podpisuje sie na 5 lat!?
Jeszcze jedna sprawa kazdy rekrutant mowi co innego czulem sie tam jak w salonie samochodowym czyli obiecywali mi wszytsko, nie mam zielonego pojecia dlaczego tak bardzo zalezalo im zebym wstapil! Ten rekrutant dzwonil do mnie bynajmniej raz w tyg i pytal to kiedy przychodze!
Ja ogolnie po rozmowie z paroma osobami ktore byly w Army czy AF zrezygnowalem z tego pomyslu wstapienia!
Usluw prosba do Ciebie, napisal bys wskrocie jak wygladala rekrutacja w Twoim wypadku, jak Ci testy poszly, czy zaczynasz od najnizszego stopnia czy wyzej co ogolnie robisz tam! Pewnie teraz jestes na szkoleniu, czy ciezko? Czy wstapiles do wojska bo chciales jak najszybciej otrzymac USA paszport czy poprostu widzisz w tym przyszlosc, to napewno sporo osobom by Twoja opowiesc pomogla! pozdro

BTW Gratulacje z okazji Otrzymania Obywatelstwa!

Napisano

Ja też się zastanawiam dlaczego tak bardzo zależy wojsku na rekrutacji.. Przyjmują nowych rekrutów a tych starszych stopniem niestety, za przeproszeniem, próbują udupic i wyrzucić z wojska.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...