Nikoletta.Nikoletta Posted November 8, 2016 Report Share Posted November 8, 2016 Witam, piszę tutaj, ponieważ chciałabym się dowiedzieć czy w moim przypadku jest możliwość odzyskania zielonej karty. W wieku 3 lat wraz z rodzicami i bratem wyleciałam do USA. Tata wylosował zieloną kartę w loterii wizowej w związku z tym otrzymaliśmy je wszyscy. Po około 2 latach pobytu tam moi rodzice postanowili się rozejść. Mama wraz ze mną i moim bratem wyleciała do Polski. Po niecałym roku pobytu w Polsce nasz Ojciec przyleciał po mnie oraz po mojego brata. Mój brat w związku z tym, że jest starszy ode mnie zdecydował się wylecieć a ja byłam za mała żeby podjąć decyzję sama, dlatego zostałam w Polsce zgodnie z decyzją mojej Mamy. W związku z tym,iż relacje moich rodziców nie są dobre, Mama zawsze odradzała mi wyjazd do Ojca do Stanów. Kiedy nie byłam pełnoletnia wręcz zabraniała mi wyjazdu nawet w celach turystycznych. Mama bała się, że jeżeli tam wyjadę za namową mojego Ojca nie wrócę już do Polski. Tak więc nie poruszałyśmy tego tematu. W tym roku jednak zdecydowałam się w końcu odwiedzić rodzinę. Udałam się po wizę turystyczną i otrzymałam ją na 10 lat. W sierpniu tego roku wyleciałam do Stanów na wakacje.Po powrocie do Polski stwierdziłam, że chciałabym nadrobić stracony czas z tatą i być tam z nim. Chciałabym od nowa zacząć szkolę i oczywiście jak będę już gotowa podjąć tam pracę. Brat jak i Ojciec zaoferowali mi wszelką pomoc abym mogła rozpocząć tam życie. Oni są tam sami bez rodziny, wiem, że będąc tam razem da im to wiele szczęścia Chciałabym się dowiedzieć czy w związku z opisaną sytuacją przeze mnie mam jakiekolwiek szanse na odzyskanie zielonej karty, która straciła ważność już dawno temu ( obecnie mam 27 lat). Czy jednak nie zawracać sobie tym głowy i próbować innych sposobów na pobyt w USA. Może ktoś był w podobnej sytuacji i może mi coś doradzić, podpowiedzieć. Chciałabym się również dowiedzieć, jeżeli jest oczywiście cień szansy jak dokonać wszelkich formalności aby umówić się a taką rozmowę z konsulem. Dodam jeszcze, że ten pomysł mam od Taty. Konsultował się z prawnikiem i otrzymał informację, że mogę spróbować opowiadając moją historie, ale ja zupełnie nie wiem jak się za to zabrać. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted November 8, 2016 Report Share Posted November 8, 2016 Na odzyskanie szanse masz absolutnie zerowe - szczegolnie ze wyjezdzalas jako turysta. Ojciec moze na Ciebie wypelnic petycje, ale potrwa to ladnych klika lat - 7 lub 11 w zaleznosci czy wyszlas za maz.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 8, 2016 Report Share Posted November 8, 2016 Podziwiam prawnika który doradzil wam żeby opowiedzieć historię życie uscis i mieć nadzieję ze urząd sie wzruszy i odda ci zieloną kartę. Niestety. Nie ma szans na odzyskanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted November 8, 2016 Report Share Posted November 8, 2016 spróbować możesz bo nikt Ci tego nie zabrania tylko ze co innego mając 18 lat a 27. Prawnik wie ze dostałaś wizę turystyczną? To juz mówi o Twoich intencjach. poczytaj dobrze zasady takich spraw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted November 8, 2016 Report Share Posted November 8, 2016 https://pl.usembassy.gov/pl/wizy/zatrudnienie/powracajacy-stali-rezydenci/ sprawa losowa tzn małoletnie dziecko a później od 18 roku życia samodzielne.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.