MarcelW. Napisano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2016 Witam drogich mieszkańców wietrznego miasta. Mam pytanko a właściwie ciekawość, jakie zamieszkujecie części miasta ? Jaka dzielnica jest dobra na początek przygody nad wielkim jeziorem? Przykładowo Des Plaines czy Oak Lawn ? Północ czy Południe ? Luźna rozmowa, za i przeciw. Dziękuję pozdrawiam.
Jackie Napisano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2016 4 godziny temu, MarcelW. napisał: Witam drogich mieszkańców wietrznego miasta. Mam pytanko a właściwie ciekawość, jakie zamieszkujecie części miasta ? Jaka dzielnica jest dobra na początek przygody nad wielkim jeziorem? Przykładowo Des Plaines czy Oak Lawn ? Północ czy Południe ? Luźna rozmowa, za i przeciw. Dziękuję pozdrawiam. Des Plaines i Oak Lawn nie są częściami Chicago tylko tzw. suburbs. Nie wiemy czego oczekujesz (tanio, dobra komunikacja publiczna z centrum Chicago, dobre szkoły, bliskość sklepów, bezpieczeństwo, dużo zieleni itp.), więc trudno doradzić coś konkretnego.
jkb Napisano 26 Grudnia 2016 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2016 Popieram Jackie, sam mieszkam na przedmiesciach Chicago, wiec pisz co jest wazne, a cos doradzimy
MarcelW. Napisano 26 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2016 15 godzin temu, Jackie napisał: Des Plaines i Oak Lawn nie są częściami Chicago tylko tzw. suburbs. Nie wiemy czego oczekujesz (tanio, dobra komunikacja publiczna z centrum Chicago, dobre szkoły, bliskość sklepów, bezpieczeństwo, dużo zieleni itp.), więc trudno doradzić coś konkretnego. Przepraszam za brak precyzji z mojej strony ( pisanie na szybkiego - święta, goście). Tak ,tak wiem, że to nie Chicago same w sobie, ba Oak Lawn to ... wieś Chodzi mi o ceny mieszkań , bezpieczeństwo, przyjazne otoczenie. Mam rodzinę w dwóch miejscach , jedni mieszkają w Summit nie daleko lotniska Midway, drudzy na Dunning. Jedni mówią tak ,drudzy tak więc pytam kogoś z zewnątrz Dziękuję/
ilya_ Napisano 27 Grudnia 2016 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2016 Dnia 26.12.2016 o 09:49, MarcelW. napisał: Przepraszam za brak precyzji z mojej strony ( pisanie na szybkiego - święta, goście). Tak ,tak wiem, że to nie Chicago same w sobie, ba Oak Lawn to ... wieś Chodzi mi o ceny mieszkań , bezpieczeństwo, przyjazne otoczenie. Mam rodzinę w dwóch miejscach , jedni mieszkają w Summit nie daleko lotniska Midway, drudzy na Dunning. Jedni mówią tak ,drudzy tak więc pytam kogoś z zewnątrz Dziękuję/ Dobrze jest sie oderwac od swiatecznego makowca i lodowatego kieliszka aby zadac pytanie w jakiej czesci Chicago zamieszkac... W Chicago bylem raz - downtown zrobilo na mnie ogromne wrazenie.
jkb Napisano 27 Grudnia 2016 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2016 Zatem polecam NWI, na poludnie od 80/94, a najlepiej na poludnie od Rt 30
MarcelW. Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2016 Dnia 27.12.2016 o 02:25, ilya_ napisał: Dobrze jest sie oderwac od swiatecznego makowca i lodowatego kieliszka aby zadac pytanie w jakiej czesci Chicago zamieszkac... W Chicago bylem raz - downtown zrobilo na mnie ogromne wrazenie. Sorry bracie ale kieliszek przed godz 10 to nie moja bajka nawet w święta, makowca średnio lubię ...
Jackie Napisano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2016 Dnia 12/26/2016 o 02:49, MarcelW. napisał: Chodzi mi o ceny mieszkań , bezpieczeństwo, przyjazne otoczenie. Sprecyzuj jeszcze bardziej. Ile możesz na początek wydać na mieszkanie? Bezpieczeństwo to b. względna sprawa, ja mieszkam w bezpiecznym miejscu (Oak Park) ale dla wielu osób sam fakt bliskości Oak Park do jednej z najbardziej niebezpiecznych dzielnic Chicago jest nie do przełknięcia. Przyjazne otocznie? Chodzi ci o Polonię? Des Plaines to ładne i względnie niedrogie miejsce z dużą ilością Polonii, ale IMO nudno tam Oczywiście wszystko zależy od tego czego chcesz, miliony osób ma w nosie czy w miejscu zamieszkania mają "vibrant downtown" czy nie. Sporo informacji na ten temat znajdziesz tutaj: http://www.city-data.com/city/Illinois.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.