Kraviec10 Napisano 25 Lutego 2017 Autor Zgłoś Napisano 25 Lutego 2017 Moja Siostra nigdy nie myślała nigdy o tym żeby ruszać na drugi koniec globu Wyjechała na staż do Danii i tam została do teraz. Jeśli chodzi o Wujka to w Kanadzie mieszkał 15 lat a w USA przebywa ponad 25. Jeśli chodzi o jego proceduralne i urzędowe sprawy to nigdy nie rozmawiałem z nim na ten temat.
Lx13 Napisano 25 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 25 Lutego 2017 A kiedy ostatnio widziałeś tego wujka? Jak strzelisz ze XX lat temu dziś drugi z X tworzy liczbę dziesiętna to... Konsul ci w to wujostwo nie uwierzył, tzn zakłada ze to taka rodzina co żadna i ze moze sie okazać ze wujek zmieni zdanie i cie nie ugości a ty bez kasy będziesz problemem w USA.
adi4912 Napisano 26 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 3 godziny temu, Kraviec10 napisał: Nie wspominałem nic o Siostrze podczas procedury wypełniania wniosku co najlepsze, nie było nawet takiego pytania... Byłem naprawdę zaskoczony kiedy zadał to pytanie podczas weryfikacji. Nie dziwiłbym się że rząd amerykański w jakiś sposób sprawdza twoją jakby to powiedzieć... kartotekę życia przed spotkaniem w konsulacie. Mają dużą wiedzę. Mój kolega jechał do USA pierwszy raz i na lotnisku wzięli go na osobista kontrolę, wiedzieli dużo na jego temat np. wiedzieli, że zamknął firmę w Polsce mimo, że tego nie było we wniosku. Wydaje mi się, że mają dostęp do tego czy ktoś jest zarejestrowany jako bezrobotny itp.
Kraviec10 Napisano 26 Lutego 2017 Autor Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 7 godzin temu, Lx13 napisał: A kiedy ostatnio widziałeś tego wujka? Jak strzelisz ze XX lat temu dziś drugi z X tworzy liczbę dziesiętna to... Konsul ci w to wujostwo nie uwierzył, tzn zakłada ze to taka rodzina co żadna i ze moze sie okazać ze wujek zmieni zdanie i cie nie ugości a ty bez kasy będziesz problemem w USA. Z Wujkiem ostatnio widziałem się na jesieni kiedy przebywał na urlopie w Polsce. Przyjeżdża 1-2 razy do roku do PL.
Lx13 Napisano 26 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 No to nie wiem. Z urlopem tez przesadzasz, miesiąc? Mogło pójść albo o długość urlopu - podejrzana długość, zwłaszcza ze dopiero zacząłeś prace, albo o brak środków na wycieczkę, wg uznania konsula oczywiście. A moze konsul jest zwolennikiem obecnego prezydenta i... juz sam wiesz co.
Kraviec10 Napisano 26 Lutego 2017 Autor Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 36 minut temu, Lx13 napisał: No to nie wiem. Z urlopem tez przesadzasz, miesiąc? Mogło pójść albo o długość urlopu - podejrzana długość, zwłaszcza ze dopiero zacząłeś prace, albo o brak środków na wycieczkę, wg uznania konsula oczywiście. A moze konsul jest zwolennikiem obecnego prezydenta i... juz sam wiesz co. Być może masz rację. Cóż nie pozostało mi chyba nic innego jak poczekać z kilka miesięcy (np. do lata) albo dłużej bo nie ma co się nakręcać i na szybko umawiać kolejną wizytę w konsulacie bo pewnie pogorszy to moją sytuację. Nic innego nie przychodzi mi do głowy niestety Przemyślę kilka spraw, wypełnie wniosek jeszcze raz i zaprezentuje się znacznie lepiej niż za pierwszym razem. Kto to wie może w między czasie Polska trafi do (Visa Waiver Program) Trump obiecywał to Polakom chodź nie jest pierwszą osobą która przed wyborami prezydenckimi tak obiecywała a później nic nie szło w tym kierunku.
sly6 Napisano 26 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 Poczytaj zasady visa waiver i co pisze o zmianach w tym programie. Prawo ma być zmieniane od tego programu po wizy pracownicze. My tutaj czasami o tym piszemy.
Kraviec10 Napisano 26 Lutego 2017 Autor Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 3 godziny temu, sly6 napisał: Poczytaj zasady visa waiver i co pisze o zmianach w tym programie. Prawo ma być zmieniane od tego programu po wizy pracownicze. My tutaj czasami o tym piszemy. Mógłbyś mi podać linka do tego tematu. Szukam po forum i nie mogę znaleźć.
KaeR Napisano 26 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 4 godziny temu, Kraviec10 napisał: Być może masz rację. Cóż nie pozostało mi chyba nic innego jak poczekać z kilka miesięcy (np. do lata) albo dłużej bo nie ma co się nakręcać i na szybko umawiać kolejną wizytę w konsulacie bo pewnie pogorszy to moją sytuację. Nic innego nie przychodzi mi do głowy niestety Przemyślę kilka spraw, wypełnie wniosek jeszcze raz i zaprezentuje się znacznie lepiej niż za pierwszym razem. Kto to wie może w między czasie Polska trafi do (Visa Waiver Program) Trump obiecywał to Polakom chodź nie jest pierwszą osobą która przed wyborami prezydenckimi tak obiecywała a później nic nie szło w tym kierunku. Ty z ruchu bezwizowgo jesteś już po odmowie wyłączony.
Lx13 Napisano 26 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 Dokładnie. Odmowa oznacza ze nawet jak bedzie tzw ruch bezwizowy to ty i tak będziesz musiał po wize aplikować.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.