Barty Napisano 26 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 Witam wszystkich. Obecnie mam 23 lata, mam ukończone tylko technikum na kierunku grafiki, dodatkowo zrobione 4 kursy właśnie w tej dziedzinie. Od 3 pracuje i mieszkam w Wielkiej Brytanii takze na tym stanowsku. Teraz przez dłuższy czas jestem w polsce i planuje jeszcze jedna przeprowadzę, tym razem usa i to na stałe. Plany takie z dziewczyna mieliśmy już od dawna, jednak zawsze "mamy czas" brało górę i w końcu nadszedł ten moment kiedy chcemy coś zmienić. Żona jest fotografem (skończone liceum humanistyczne, jednak kursy i szkolenia fotograficzne) - pracowała w Polsce a od 2 lat w Anglii gdy dołączyła do mnie. Ja tak jak wspomniałem jestem grafikiem komputerowym. Półroczne doświadczenie w Polsce, niecałe trzy lata w Anglii. Mamy jakakolwiek szanse na legalny stały pobyt w USA z możliwością pracy tam? Mimo długiego i dużego zainteresowania w tym temacie, nie wiem jak teraz jest z wizami. z góry bardzo dziękuje za pomoc.
kzielu Napisano 26 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 1 minutę temu, Barty napisał: Witam wszystkich. Obecnie mam 23 lata, mam ukończone tylko technikum na kierunku grafiki, dodatkowo zrobione 4 kursy właśnie w tej dziedzinie. Od 3 pracuje i mieszkam w Wielkiej Brytanii takze na tym stanowsku. Teraz przez dłuższy czas jestem w polsce i planuje jeszcze jedna przeprowadzę, tym razem usa i to na stałe. Plany takie z dziewczyna mieliśmy już od dawna, jednak zawsze "mamy czas" brało górę i w końcu nadszedł ten moment kiedy chcemy coś zmienić. Żona jest fotografem (skończone liceum humanistyczne, jednak kursy i szkolenia fotograficzne) - pracowała w Polsce a od 2 lat w Anglii gdy dołączyła do mnie. Ja tak jak wspomniałem jestem grafikiem komputerowym. Półroczne doświadczenie w Polsce, niecałe trzy lata w Anglii. Mamy jakakolwiek szanse na legalny stały pobyt w USA z możliwością pracy tam? Mimo długiego i dużego zainteresowania w tym temacie, nie wiem jak teraz jest z wizami. z góry bardzo dziękuje za pomoc. Krotka odpowiedz - nie, chyba ze zostaniecie wylosowani w loterii.
Barty Napisano 26 Lutego 2017 Autor Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 2 minutes ago, kzielu said: Krotka odpowiedz - nie, chyba ze zostaniecie wylosowani w loterii. Nawet, jeśli znajdę prace w z polski/wielkiej Brytanii w zawodzie na który jest zapotrzebowanie w USA? Co do loterii - jeśli żyje w UK, które nie będzie dopuszczone do kolejnego losowania (kiedy będzie najbliższe?), mogę się zgłosić?
KaeR Napisano 26 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 Jesli przez doswiadczenie chcesz do USA to jeszcze jakies 9 lat, zakladajac ze ten zawod wymaga stopnia BA. U nas pracuja graficy z MFA, wiec mozesz pewnie argumentowac, ze to speciality occupation.Mowimy jednak o wizie pracowniczej a nie GC.
sly6 Napisano 26 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 loteria jest na obywatelstwo. Kto wie czy będzie kolejna loteria. Sprawdź forum we wrześniu i zobaczysz co będziemy pisać. Tutaj dużo się pisze o loterii w drugiej połowie września.
KaeR Napisano 26 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 24 minuty temu, sly6 napisał: loteria jest na obywatelstwo. Kto wie czy będzie kolejna loteria. Sprawdź forum we wrześniu i zobaczysz co będziemy pisać. Tutaj dużo się pisze o loterii w drugiej połowie września. Raczej będzie, bo nawet sponsorzy ustawy mówią, że długa droga przed nimi.
sly6 Napisano 27 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2017 życie pokaże jak będzie z loterią bo faktycznie prace mogą trwać i trwać
Barty Napisano 28 Lutego 2017 Autor Zgłoś Napisano 28 Lutego 2017 Rozumiem, dziękuję za odpowiedzi i mam jeszcze dwa pytania. Jak jest z szkołą wyższą? Jest szansa przez tą drogę zalegalizować pobyt i starać się o pobyt stały --> obywatelstwo? Co do zawodów. Liczy się czy mój zawód wyuczony (potwierdzony przykładowo egzaminem w technikum) czy ten, w którym znajdę pracę przykładowo u mnie i pracodawca będzie chciał mnie sponsorować?
Joanna30 Napisano 28 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2017 Studiować możesz, jeśli masz wystarczająco dużo pieniędzy lub jesteś wprost nieprzeciętnie wybitny i szkoła uzna, że jesteś wart, aby pokryć Ci koszty nauki. Wiza studencka jest jednak wizą tymczasową i samo studiowanie x lat nie daje podstaw o staranie się o zieloną kartę, a w późniejszym czasie o obywatelstwo.
sly6 Napisano 28 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2017 pracodawca Cię sponsoruje i musi pokazać ze na rynku pracy brak ludzi a Ty jesteś jedyny z nie wielu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.