kanix Napisano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2017 Witam, Moja narzeczona czeka na GC z petycji F2B (niezamężna córka rezydenta). Myślimy o wspólnym wyjeździe gdy będzie musiała lecieć odebrać GC, Ja poleciałbym na wizie turystycznej (zakładając żebym ją oczywiście dostał). Chcielibyśmy się pobrać w USA i złożyć na mnie wniosek o GC jako męża rezydenta i tutaj pojawia się moje pytanie. Chcąc pozostać z przyszłą żoną w Stanach chciałbym ubiegać się o wizę studencką i dokształcać się by nie musieć po pół roku wracać do Polski, innymi słowy zostać do czasu przyznania mi GC jako osobie tam się uczącej i chciałbym dopytać jak wygląda przyznawanie takich wiz? Czy jest trudno ją otrzymać? Zdaję sobie sprawę z tego, że nauka tam jest kosztowna ale to chyba najlepszy sposób na pozostanie na terenie USA bo wiem, że wiza pracownicza jest nie do uzyskania...
Gość Napisano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2017 Jesli masz tak okolo 200,000$ (na semestr) i znajdziesz szkole ktora cie przyjmie to zawsze mozesz probowac. Nie wiem jak to wyglada w polaczeniu z oczekiwaniem na wize. Wiem, ze musisz caly czas utrzymac legalny status. A tak szczerze? Zamiast kombinowac to zrobcie tak jak robia tysiace par w podobnej sytuacji. Niech zona/narzeczona leci do US utrzymywac swoje domicle i zielona karte, a ty odczekaj swoje w Polsce.
KaeR Napisano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2017 24 minuty temu, Roelka napisał: Jesli masz tak okolo 200,000$ (na semestr) i znajdziesz szkole ktora cie przyjmie to zawsze mozesz probowac. Wow, ta szkola to chyba na Marsie.
Gość Napisano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2017 Oj tam jedno 0 tu czy tam. ważne że drogo
katlia Napisano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2017 kanix, jezeli mozecie sobie na to pozwolic -- poczytaj o kosztach community college (najtansza opcja) w rejonie gdzie bedziecie mieszac. Na wizie studenckiej bedziesz out-of-state resident, placac dwa (lub wiecej) razy wiecej niz tutuejsi. U mnie, dla studentow miedzynarodowych, community college kosztuje jakies $15,000 na rok/full time
kanix Napisano 6 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2017 Dzięki za wyczerpujące wypowiedzi
sly6 Napisano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2017 kasę masz a wychodzisz bez wizy. Jest parę stron które pokazują dlaczego wizy nie otrzymasz i nie chodzi o brak kasy czy tez będziesz pracować np padnie pytanie dlaczego USA?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.