katlia Napisano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2017 10 godzin temu, BBerry napisał: Nie bede sie klocic, dodam tylko, ze nic nie znaczy ze nie ma "wymogu" na publikacje jezeli wiekszosc kandydatow ja ma.
Łukasz90 Napisano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2017 To może ja rozwieje wszelkie wątpliwości w tym roku zakończyłem studia magisterskie, chciałem iść na doktoranckie . Nie dostałem się bo brak publikacji...chętnych nie było za wiele (przyjęli by mnie gdyby nie było tego wymogu) . Uczelnia moim zdaniem jeszcze niezbyt elitarna a i tak był taki wymóg.
KaeR Napisano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2017 Ja dostajac sie na doktorat nie mialem publikacji. Wiele zalezalo od bezposredniego kontaktu z przyszlym promotorem i poziomem szkoly w Polsce. Poprostu szukano ludzi z pewnymi kwalifikacjami i delikatnie mowiac troche proces byl ustawiony. W Polsce za moich czasow ciezko bylo o publikacje na magisterce. Zle na tym nie wyszli...
katlia Napisano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2017 2 godziny temu, KaeR napisał: Wiele zalezalo od bezposredniego kontaktu z przyszlym promotorem i poziomem szkoly w Polsce. Poprostu szukano ludzi z pewnymi kwalifikacjami i delikatnie mowiac troche proces byl ustawiony. Wiec miales cos w zamian publikacji... ale bez promotora i bez publikacji nie bedzie latwo. I o to mi chodzilo. Nie mozna powiedziec, "ot, robie doktorat zeby zostac/pracowac w USA." A ta kwestia byla poczatkiej tej dyskusji.
KaeR Napisano 12 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2017 Dnia 8/10/2017 o 16:52, katlia napisał: Wiec miales cos w zamian publikacji... ale bez promotora i bez publikacji nie bedzie latwo. I o to mi chodzilo. Nie mozna powiedziec, "ot, robie doktorat zeby zostac/pracowac w USA." A ta kwestia byla poczatkiej tej dyskusji. Oczywiscie nie mowie tego tylko na przekor dyskusji. Moj komentarz odnosil sie tylko do faktu, ze czesto sie zastanawiam jak dany student znalazl sie w programie. Generalnie nie mowie o szkolach z wyzszej polki, gdzie rekrutacja odbywa sie swiadomie, ale jest wiele szkol, gdzie mozna sobie przyjecie "wychodzic". Trzeba znac troche realia USA, zeby wiedziec w jaka strune uderzyc. Ja bym bardzo chetnie "poleconego" studenta z Polski przyjal.
katlia Napisano 12 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2017 1 godzinę temu, KaeR napisał: Moj komentarz odnosil sie tylko do faktu, ze czesto sie zastanawiam jak dany student znalazl sie w programie. He he -- nie watpie ze spotykasz sie z tym od czasu do czasu. Niestety.
BBerry Napisano 15 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2017 Wszystko zalezy od uczelni oraz promotora Publikacja publikacji tez nie jest rowna. Czest przeciez tez aplikuje sie bedac w trakcie badan i na tym etapie nie da sie stwierdzic czy sie bedzie mialo dwie, 1 albo zero publikacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.