Gość Napisano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2017 Wiem, pan ze strazy granicznej z ciezkim sercem, ale probowal mi miedzy slowami przekazac ową opcje kombinatorska Chcialam tylko dopytac czy ktokolwiek taka opcje zastosowal w praktyce. Dzieki
marc08 Napisano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2017 Woow, super, dzięki wielkie Maciopa oraz sly6. Teraz już wszystko jasne :). OP na priv wysłała mi jeszcze link ze znalezioną informacją odnośnie tej umowy. Wklejam też tutaj, może kiedyś komuś się przyda: https://www.strazgraniczna.pl/pl/cudzoziemcy/najczesciej-zadawane-py/5012,15-Jestem-obywatelem-Stanow-Zjednoczonych-Ameryki-USA-jak-mam-obliczyc-dlugosc-d.html
haneczka019 Napisano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2017 2 godziny temu, cee napisał: Zaraz zaraz, a Londyn jest poza Schengen Ano . UK nie należy do strefy Schengen.
marc08 Napisano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2017 Dodam jeszcze taką ciekawostkę, że wystarczy wyjechać poza Polskę, a nie poza Schengen. Tak jak jest tu napisane https://www.strazgraniczna.pl/pl/cudzoziemcy/najczesciej-zadawane-py/5012,15-Jestem-obywatelem-Stanow-Zjednoczonych-Ameryki-USA-jak-mam-obliczyc-dlugosc-d.html Cytuj Na podstawie interpretacji ww. przepisów przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych i przyjętej przez Straż Graniczną, opuszczenie terytorium RP przez obywatela USA, przed zakończeniem 90 dniowego okresu pobytu, może nastąpić do innego państwa obszaru Schengen (pod warunkiem, że pobyt w tym kraju obywatela USA będzie legalny) lub do państwa trzeciego. Istotny jest sam fakt przekroczenia granicy Rzeczypospolitej Polskiej oraz pobytu przynajmniej jednodniowego na terytorium innego kraju. Dowodem potwierdzającym fakt opuszczenia przed zakończeniem 90 dniowego okresu pobytu przez obywatela USA na terytorium RP może być stempel kontroli granicznej w dokumencie podróży - w przypadku wyjazdu do państwa znajdującego się poza obszarem Schengen (tj. np. Ukrainy, Wielkiej Brytanii, Irlandii etc.) lub posiadanie dokumentów potwierdzających fakt pobytu cudzoziemca na terytorium innego państwa - w przypadku wyjazdu do państwa obszaru Schengen (np. imienny rachunek za pobyt w hotelu). Czyli krótko mówiąc, przykładowo narzeczony od OP może być w Polsce 85 dni, potem może sobie pojechać na weekend do Pragi, następnie wrócić do PL, no i znów będzie miał 90 dni na pobyt w Polsce. Trzeba tylko pilnować dowodu pobytu w innym kraju. No a jeśli chodzi o inne kraje Schengen to jak rozumiem trzeba potem po tym długim pobycie w PL wyjechać poza Schengen, i dopiero gdy zasada 90/180 będzie spełniona, to będzie można wjechać do kraju Schengen. Rozumiem też, że nie będzie wówczas żadnych konsekwencji wynikających z przekroczenia czasu pobytu w Schengen w przeszłości, gdyż Polska ma odrębną umowę z USA, więc zasada 90/180 nie musiała być spełniona. Ciekawe informacje, dobrze wiedzieć. Dzięki!
Gość Napisano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2017 Ciesze sie, ze inni skorzystali na nurtujacym mnie temacie Dam znac jutro czy poszlo gladko
Gość Napisano 9 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2017 Wrocilismy wlasnie z lotniska,dostal nowa pieczatke, straznik nie zadal mu nawet jednego pytania Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.