Jump to content

marc08

Użytkownik
  • Content Count

    50
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

5

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Katowice

Recent Profile Visitors

1,014 profile views
  1. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. @miron_ksi właśnie do takiego samego wniosku doszedłem po przeczytaniu tego: https://www.pit.pl/aktualnosci/wyjazd-za-granice-na-stale-w-trakcie-roku-a-rozliczenie-pit-w-polsce-916426 Czyli wygląda na to, że za rok 2019 będę w PL składał PIT ze wszystkich zarobków uzyskanych tylko do momentu mojego wyjazdu. Natomiast od momentu wyjazdu moja rezydencja podatkowa to USA i tam faktycznie bede wykazywal zarobki z calego roku (rowniez te z PL sprzed wyjazdu), ale rozliczac bede tylko te z USA. To ma sens. Tylko jeszcze gdzies czytalem że fiskus moze uznac ze moj osrodek interesow zyciowych jest w PL gdy mam w PL jeszcze np. konto bankowe z kredytem albo cos. Z drugiej jednak strony bedzie to absolutnie jedyna rzecz wiążąca mnie jeszcze z Polską. Cala reszta to USA (żona, wynajem mieszkania, praca itd) także mam nadzieje że polski urzad skarbowy nie stwierdzi ze jednak moja rezydencja podatkowa zostala w PL z racji na konto w banku czy kredyt.. Dzięki raz jeszcze wszystkim!
  2. Super! Gratulacje @Patipitts !! Powodzenia!
  3. No do wyjazdu jeszcze trochę zostało, także dam znać jakos pod koniec czerwca Natomiast co do stanu to NY. Narzeczona mieszka na Long Island pod nowym jorkiem i tam planujemy wesele oraz tam spędzimy pierwsze kilka tygodni po ślubie. Następnie lecimy do Saint Louis gdzie narzeczona ma jeszcze dwa semestry studiów (piąty rok), z czego ten pierwszy musi robić tam, a ten drugi to już ma taki fieldwork czyli taki staż który może robić w wielu miejscach. Zatem: czerwiec - sierpien jestesmy na long island wrzesien - grudzien w saint louis a od stycznia albo wracamy na long island (jak tam dostanie ten staz) albo wylądujemy na ten jeden semestr w denver (tam rowniez aplikuje o ten staz). Takze ten pierwszy rok bedzie troche szalony i bedziemy skakac po roznych miejscach, ale ostatecznie jak narzeczona skonczy studia to chcielibysmy chwile dluzej posiedziec pod nowym jorkiem - tam najlepsze perspektywy odnosnie pracy, a takze cala rodzina narzeczonej, duzo znajomych, konktakow itd a co za tym idzie - latwiejszy start. W koncu tam sie narzeczona urodzila i mieszkala cale zycie. Natomiast w takiej dalszej perspektywnie tzn. za kilka lat - ciężko na razie powiedziec. Mamy pewne pomysły ale wszystko zależy jak to się uda z pracą i jaka będzie nasza sytuacja
  4. Hej, Niedawno otrzymałem wizę k1. Ślub planujemy na początek sierpnia. Mam jednak pytanie odnośnie wszelkich formalności i zamykania spraw w Polsce. Rzeczy typu sprzedaż samochodu/mieszkania itd. oraz rezygnacja z pracy są dla mnie oczywiste, ale bardziej chodzi mi o ewentualne inne formalności. Czy coś jeszcze trzeba załatwić, zgłosić? Np. tutaj https://obywatel.gov.pl/wyjazd-za-granice/zglos-wyjazd-za-granice#scenariusz-w-urzedzie widzę, że należy taki wyjazd zgłosić w urzędzie gminy, po czym zostaje się wymeldowanym. Poza tym dobrze byłoby zgłosić wyjazd także do urzędu skarbowego. I moje drugie pytanie dotyczy właśnie spraw związanych z rozliczaniem się. Wyjechać planuję pomiędzy 20.06 a 10.07. Do tej pory ostateczną datę wybrałbym głównie na podstawie ceny biletu, ale zaczęło mnie zastanawiać, że jak wyjadę jeszcze w czerwcu, to będę miał >183dni w USA, a jak w lipcu, to będę miał >183dni w PL. Czyli zmienia się moja rezydencja podatkowa. Czy mógłby mi ktoś dokładnie wyjaśnić jak to wpłynie na rozliczenie się z urzedem skarbowym w PL oraz z IRS w USA? Czy faktycznie ma znaczenie kiedy (w przeciagu tych 20dni) wyjadę? Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
  5. No i już po wszystkim Interview poszedł bezproblemowo. Kilka minut rozmowy w bardzo spokojnej, przyjaznej i wesołej atmosferze, zupełnie bez stresu. Także teraz czekam na paszport z wizą oraz na tą brązową kopertę, którą mam przekazać przy przekraczaniu granicy. Powinienem to wszystko dostać jakoś w przyszłym tygodniu. Chciałbym jednak sprostować jedną rzecz, o którą specjalnie dopytałem pod koniec interview. Tak jak pisałem kilka postów wyżej - ważność wizy jest ograniczona ważnością badań. Czyli tak naprawde jest to 6 miesięcy ale od badań a nie od samego interview. No i liczy się sama wizyta lekarska a nie badania (jeśli jest to w innych dniach). Czyli np. jeśli w krk miałem badania 1.03, następnie wizyte lekarską 20.03, a interview 22.03, to liczymy 6 miesięcy od wizyty lekarskiej, a zatem ostatni dzień w którym będę mógł przekroczyć granicę będzie 19.09. Dopytałem o to na interview, ale jest to też opisane np. tutaj: https://forum.usa.info.pl/topic/25622-pytanie-o-k1/ https://forum.usa.info.pl/topic/28045-gc-pierwsze-przekroczenie-granicy/page/2/?tab=comments#comment-289814 https://www.visajourney.com/forums/topic/542965-once-issued-is-129f-visa-valid-for-4-or-6-months/?do=findComment&comment=7550966 a także w różnych innych dyskusjach (ale już nie chce mi się szukać ) Oczywiście dla znacznej większości osób nie ma to znaczenia, bo i tak mają interview kilka dni po badaniach, następnie wyjeżdzają w ciągu kilku tygodni do US i biorą ślub, także te kilka dni nie robi praktycznie żadnej różnicy. Chciałbym również podziękować wszystkim za pomoc w ostatnich tygodniach a nawet miesiącach. W szczególności @Isabie @Patipitts @DanaO89 @margherita_s @Xarthisius a także kilku innych osób, którzy pomogli nawet z najgłupszymi i najprostszymi pytaniami Teraz skupić się na wyjeździe za kilka tygodni, ślub, a potem AOS..
  6. Nie mogę usunąć postów, a poza tym może się komuś jeszcze przyda: Udało się rozwiązać problem. Zadzwoniłem na infolinię ustraveldocs i podmienili mi nr potwierdzenia ds160 po czym przesłali nowe potwierdzenie umówienia spotkania Jutro ostateczny interview w Warszawie
  7. Ok, znalazlem juz np. w tym temacie kilka osób ktore miały dokladnie ten sam problem i udało się rozwiązać poprzez mail/czat. napisałem już mail do ambasady oraz ustravel i mam nadzieje, że uda się to jutro poprawić, tymbardziej, że spotkanie mam umówione na pojutrze.. Dodam jeszcze że wszystko inne się zgadza tj kategoria wizowa, opłata itd. jedyne co to nr ds160 jest nieprawidłowy.
  8. Mam problem, wypelnilem wlasnie ds160, zaplcilem i umowilem spotkanie.. nastepnie zobaczylem ze na potwierdzeniu spotkania mam napisany nr potwierdzenia ds160 ale ten stary taki sprzed 3lat gdy staralem sie o wize turystyczna.. . Co moge teraz zrobic? Anulowac to spotkanie? Bede musial zaplacic na nowo chcac wyznaczyc nowe spotkanie? Nie bylo nigdzie miejsca na wpisanie nr potwierdzrnia ds160 i chyba jakims cudem byl zapamietany w moim profilu ten stary sprzed kilku lat..
  9. Dziękuję Wam za wyjaśnienia i rozwianie moich wątpliwości Oczywiście rozumiem, że wiza jest ważna od momentu przyznania jej na interview, ale myślałem, że jej ważność jest ograniczona ważnością badań, czyli - skoro badania są zwykle 2-4tyg przed interview - wiza ważna byłaby np. 5miesięcy i tydzień, a nie pełne 6miesięcy od interview. (tak gdzieś czytałem, może bym znalazł źródło, ale nie chcę już drążyć tematu) Dla znacznej większości osob pewnie nie ma to znaczenia bo i tak wyjeżdżają w ciągu pierwszych 2-3miesięcy od interview, ale jednak ja ślub planuję na początek sierpnia (5 miesięcy po badaniach), a interview będę miał jakoś pod koniec marca (wyjazd planuję na czerwiec). Dlatego tak męczę ten temat co ile jest ważne żeby dobrze to rozplanować . Pamiętam nawet jeszcze kilka miesięcy temu (kilka stron wcześniej w tym temacie) martwiłem się czy w ogole wyrobimy się z wizą na sierpień, a teraz patrzymy na to wręcz odwrotnie tzn. żebym nie wyjechał za wcześnie . Teoretycznie mógłbym sobie teraz opóźnić badania i interview, ale jednak z drugiej strony planując większe wesele do którego zostało 4.5miesiąca to raczej chciałbym już tą wize mieć i nie martwić się że nagle na chwile przed weselem nie dostanę wizy.. Raz jeszcze bardzo wszystkim dziękuję na razie skupie się na domknięciu tematu uzyskania wizy i potem będę myślał dalej nad AOS
  10. W oczekiwaniu na badania i interview zacząłem się trochę przyglądać dalszym krokom, a konkretniej AOS. Rozumiem że: - na potrzeby wizy k1 badania są ważne standardowo 6 miesięcy - wiza będzie zatem miala waznosc 6 miesiecy ale nie od interview lecz od dnia wykonania badań - w ciągu waznosci tej wizy (czyli jak badania mialem 1.03 to powinna byc wazna do 1.09) muszę przyleciec do USA - od momentu przekroczenia granicy mam 90 dni na wzięcie ślubu, i tu rozumiem że wyjechac mogę nawet pod sam koniec waznosci wizy (np. 30.08) i normalnie dalej mam 90 dni, czyli lacznie mam tak naprawde nie 6, a 9miesiecy na slub (od momentu wykonania badan) Jesli cos zle rozumiem to proszę o informacje No i teraz pytania: 1) Czy aplikacja AOS musi tez byc wyslana w ciagu tych 90dni? Bo w moim przypadku przylatuję kilka tygodni przed planowanym slubem, potem slub, no i potem kwestia oczekiwania na marriage certificate. Postaramy się zdazyc wszystko w ciagu 90dni ogarnac ale jesli sie przekroczy ten czas np. o 2tyg przez ten marriage certificate to czy jest to problem? (Slub na pewno w ciagu tych 90 dni ale co jesli samo wyslanie pakietu aos sie o 2-3tyg opozni poza te 90dni?) 2) Do samej aplikacji AOS ponoc chcą form i-693. Tylko ze ja przeciez badania bede mial w Polsce, wiec rozumiem ze nie ide po slubie raz jeszcze robic badan w USA? W instrukcji tego forma jest napisane: https://www.uscis.gov/system/files_force/files/form/i-693instr.pdf?download=1 Tak samo napisane jest rowniez tutaj: https://www.uscis.gov/policymanual/HTML/PolicyManual-Volume8-PartB-Chapter3.html Z tego wynika, ze wysylajac pakiet AOS nie musze powtarzac badan, ale co w takim razie musze wyslac? Chodzi mi o tą drugą część powyzszego cytatu. Czy moze muszę kserowac sobie na badaniach tą karte szczepien wypelnianą przez lekarza (ds-3025?) A moze to juz wszystko bedzie w tym pakiecie w zaklejonej kopercie i nic nie musze dodatkowego wysylac przy AOS (tzn. nic zwiazanego z badaniami)? 3) No i jeszcze pytanie o samą ważność badań. Kiedys byla mowa o tym, że są one wazne teraz 2 lata a nie rok. Tylko że był tam też warunek, że 2 lata obowiązują o ile lekarz podpisał ten raport w ciągu ostatnich 60dni (licząc na dzien wysylania AOS). W moim (i chyba w wiekszosci k1) przypadku jest to niemozliwe. To by oznaczalo, że mam 60 dni aby zrobic badania, miec interview o wize k1, wyjechac do usa, wziac slub, zdobyc marriage certificate i zdazyc jeszcze zaaplikowac o aos. Wszystko w 60dni. Tu znalazlem ciekawa dyskusje dokladnie na ten temat https://www.visajourney.com/forums/topic/687576-change-to-medical-requirements-will-we-need-another-medical-before-aos/ tylko niestety kazdy mowi cos innego, a bylo to na tyle wczesnie ze jeszcze nikt przez te nowe procedury nie przechodzil. Orientuje sie zatem ktos moze jak to teraz wyglada? Czy badania beda wazne 2 lata nawet jak pomiedzy badaniami a wyslaniem pakietu AOS minie wiecej niz 60dni? Wiecej info https://www.uscis.gov/policymanual/HTML/PolicyManual-Volume8-PartB-Chapter4.html Z jednej strony jest tam tabelka ktora mowi że: Z drugiej jednak strony na tej samej stronie napisane jest: Pytanie zatem jak to teraz jest z waznoscia badan dla wizy k1 dla AOS? I nawet jesli to jednak są te 2 lata, to od kiedy to jest liczone?
  11. Dzięki Wam bardzo poczekam spokojnie i zobaczę jak będzie. A teraz w ramach przygotowan oczywiscie okazalo sie ze nie moge znalezc mojej ksiazeczki zdrowia (a tymbardziej jakiejs karty szczepien). Czy jest to absolutnie konieczne? O kartę szczespien jeszcze moze bym powalczyl, choc poradnia lekarska do ktorej chodzilem juz nie istnieje a naszą dokumentacje gdzies przeniesli (musialbym znalezc gdzie...). Na znalezienie ksiazeczki raczej juz nie liczę.. Pytanie co zatem w przypadku gdy nie jestem w stanie znalezc tej ksiazeczki?
  12. Jeszcze takie pytanie odnosnie waznosc badan. Normalnie wazne są 6 miesiecy (2lata do aos). Natomiast ponoc w niektorych przypadkach skrajaca waznosc do 3 miesiecy. No i tu pytanie, jakie to są te niektore przypadki? Udalo mi sie znalezc: https://medicinapreventiva.info/tiempo-de-validez-examenes-medicos.pdf https://fam.state.gov/fam/09fam/09fam030202.html https://www.cdc.gov/immigrantrefugeehealth/exams/ti/panel/tuberculosis-panel-technical-instructions.html https://www.cdc.gov/immigrantrefugeehealth/exams/medical-examination-faqs.html Na wszystkich tych stronach mowa tylko o gruzlicy (TB) w pewnych przypadkach oraz o HIV. Czyli jesli mam jakies inne condition ktore ewentualnie moze zostac podciagniete pod class B (zupelnie niezarazliwe i niezwiazane z TB ani HIV) to rozumiem ze powinienem i tak dostac normalnie 6 miesiecy? Troszke sie pospieszylem z badaniami i zrobilem je juz 1.03, a najwczesniej moge wyjechac w polowie czerwca.. zatem jesli dostane waznosc 3 miesiace to bedzie problem.. Zastanawiam sie jeszcze ewentaulnie nad powtorzeniem badan. Jest to w ogole mozliwe? Skoro nie mialem jeszcze ani wizyty u lekarza ani tymbardziej interview to moze da sie po prostu zrobic nowe badania tak zeby ostatecznie byly nieco dluzej wazne?
  13. Po utworzeniu profilu (utworzysz go tutaj: https://cgifederal.secure.force.com/SiteRegister?country=Poland&language=pl ) chcąc dokonac oplaty bedziesz mogl podpiac kilka ds160 podając ich numery potwierdzenia. Nastepnie (o ile placisz karta) mozna od razu umowic jedno wspolne spotkanie dla wszystkich tych osob (ten sam dzien i godzina, razem podchodzicie do okienka). Nie zapomnij jednak wydrukowac sobie potwierdzenia kazdego ds160, a takze zapisac nr potwierdzenia opłaty za rozpatrzenie wniosku o wizę (potrzebny do umowienia spotkania). Generalnie wszystko tak jak opisano tu w sekcji "jak ubiegac sie o wize": http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-niv-typeb1b2.asp
  14. Rozumiem, dzięki @Xarthisius. Troche dziwne jest to, ze - przynajmniej jesli chodzi o oficjalne strony - jedyne co znalazlem o joint sponsorze to tutaj https://www.uscis.gov/greencard/affidavit-support tylko ze to w ogole inny form (i-864) a nie ten co ja potrzebuje (i-134). Stad to male zamieszanie i wolalem trochę dopytac, Teraz mysle ze juz wszystko mam jasne :). Dzięki!
  15. Rozumiem, dziękuję Wam bardzo Ja dodam od siebie że dzownilem kilka dni temu umowic badania w KRK (listu jeszcze nie dostalem z ambasady ale mam juz numer WRW). Powiedziano mi (rejestrujac sie na badania) ze musi minac 10dni roboczych pomiedzy badaniami a wizyta u lekarza. Stad badania mam jutro, a wizyte za prawie 3tyg. Mimo wszystko i tak musze czekac na list z ambasady (a sprawa ledwo dotarla do NVC wiec jeszcze troche poczekam) wiec opoznienia zadnego to nie robi i tak. W miedzyczasie dostane od narzeczonej affidavit of support. No i tu pytanie o ten joint sponsor - wystarczy po prostu drugi taki affidavit of support + rozne bank statements, tax returns itd czy moze w przypadku joint sponsora jest jeszcze cos dodatkowego potrzebne? Ktos się moze orientuje?
×
×
  • Create New...