FirstLi (n)e Napisano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2017 Witam, Mam pytania do doswiadczonych forumowiczow o sponsorowanie zony ktora mieszka w Polsce. Otoz mam podwojne obywatelstwo i postanowilismy z moja juz zona wziac slub cywilny w Polsce i wystapic dla niej i dzieci (z jej pierwszego) malzenstwa o GC czyli zaczac caly ten mozolny proces papierologiczny. Niestety jej ex cos sie odwidzialo i dla jednej z corek (a byc moze i dla drugiej tez, to jeszcze nie jest pewne) nie chce wydac zgody na wyjazd na stale za granice. Oczywiscie bedzie w Polsce zlozony wniosek do wlasciwego sadu rodzinnego o wyrazenie zgody na wyjazd dzieci jednak proces ten moze sie ciagnac do ukonczenia przez dzieci 18 roku zycia (znajac opieszalosc sadow i zlosliwosc drugiej strony). Pytanie czy jesli zloze teraz petycje tylko na zone lub na zone i jedna z corek to w przyszlosci mozna zlozyc na kolejna? Ktore rozwiazanie jest bardziej sensowne? Tak wiem ze koszty moga byc wieksze (chociaz na 100% nie jestem pewien) bo obecnie obie corki nie sa pelnoletnie chociaz jedna konczy 18 lat w przyszlym roku i zgoda jej ojca dla niej nie bedzie do niczego potrzebna.
kzielu Napisano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2017 Wiec o ile dobrze pamietam to dopoki dzieci zostana Twoimi step-children przed ukonczeniem 18-roku zycia (co juz sie stalo) to mozesz zlozyc na nie petycje jak immediate relative do 21-ego roku zycia. Mozesz bez problemu zrobic to pozniej bo dla immediate relative sa to oddzielne petycje tak czy inaczej. Po ukonczeniu 21-lat (pomijajac CSPA) corka wpadnie do innej kategorii i czekanie bedzie znacznie dluzsze. Koszty sa dokladnie identyczne bo jak pisalem sa to calkowite oddzielne petycje - zona + jej dwie corki = 3 (trzy) petycje I-130.
sly6 Napisano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2017 co do sądów zależy czy macie adwokata czy tez nie i jak ten adwokat prowadzi sprawę. Od tego należy zacząć sprawę.
FirstLi (n)e Napisano 14 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2017 Dziekuje za odpowiedz na moje pytanie. Problem polega na tym ze zona po otrzymaniu GC chcialaby wrocic do Polski i byc z dziecmi (co wydaje sie zrozumiale) do czasu ich przenosin tutaj, oraz w celu dokonczenia procesu sadowego z ex w Polsce. Po jakim czasie od otrzymania tutaj GC moze wrocic i na jak dlugo zeby nie bylo komplikacji zwiazanych z powrotem do usa? Czy ktos ma takie doswiadczenia? Napewno nie moze przekroczyc 6 miesiecy to wiem bo kasuje to okres oczekiwania na obywatelstwo.
Zuza007 Napisano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2017 Niech mnie ktoś poprawi jeżeli jestem w błędzie, ale wydaje mi się, ze w przypadku nieletnich dzieci (albo takich do 21 r.ż.) wniosek o GC dzieci jest rozpatrywany równolegle z wnioskiem matki (rodzica) i GC są przyznawane jednocześnie.
sly6 Napisano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2017 do roku czasu może być po za USA. Jesli nie chce mieć problemów to powinna wystąpić o bialy paszport a wtedy może być po za USA dwa lata i latać do USA np na święta i wrócić do Polski.
FirstLi (n)e Napisano 14 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2017 53 minutes ago, Zuza007 said: Niech mnie ktoś poprawi jeżeli jestem w błędzie, ale wydaje mi się, ze w przypadku nieletnich dzieci (albo takich do 21 r.ż.) wniosek o GC dzieci jest rozpatrywany równolegle z wnioskiem matki (rodzica) i GC są przyznawane jednocześnie. Wlasnie nie wiem czy do konca tak jest i dlatego pytam tych ktorzy moze maja takie doswiadzczenia. Napewno na i-130 rodzica wpisuje sie sie dzieci, ale tez trzeba zlozyc osobne i-130 na kazde z dzieci (i oczywiscie wniesc stosowna oplate za kazda petycje).
kzielu Napisano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2017 1 godzinę temu, Zuza007 napisał: Niech mnie ktoś poprawi jeżeli jestem w błędzie, ale wydaje mi się, ze w przypadku nieletnich dzieci (albo takich do 21 r.ż.) wniosek o GC dzieci jest rozpatrywany równolegle z wnioskiem matki (rodzica) i GC są przyznawane jednocześnie. Napisałem przecież że nie. Nie w kategorii immediate relative. W F2A są derivative petitions, w IR-1 nie ma.
kzielu Napisano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2017 37 minut temu, FirstLi (n)e napisał: Wlasnie nie wiem czy do konca tak jest i dlatego pytam tych ktorzy moze maja takie doswiadzczenia. Napewno na i-130 rodzica wpisuje sie sie dzieci, ale tez trzeba zlozyc osobne i-130 na kazde z dzieci (i oczywiscie wniesc stosowna oplate za kazda petycje). Dokładnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.