Skocz do zawartości

Stres przez rozmową

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

25 sierpnia idę na rozmowę w ambasadzie we Frankfurcie. Na początku podchodziłam do tego całkiem na luzie, ale ostatnio dużo czytałam o odmowach wizy. 

Moja sytuacja wygląda tak, mieszkam w Niemczech od ponad 2 lat, mam stałą pracę na czas nieokreślony, wcześniej robiłam tutaj również uznanie zawodu, mieszkanie wynajmuję razem z chłopakiem, mam kredyt na samochód, a poza tym kuzynkę w Nowym Jorku, z którą nie mam za wiele kontaktów, ale wiem, że mieszka tam legalnie tylko nie wiem na jakiej wizie konkretnie. Planujemy z chłopakiem w marcu w przyszłym roku urlop (road trip) na 2 tygodnie do Kalifornii i może Nevady, bo chcielibyśmy przy okazji skoczyć do Las Vegas, chociaż we wniosku podałam tylko Kalifornię. I teraz moje pytanie, jak oceniacie moje szanse na otrzymanie wizy b2? Bardzo się stresuję przed rozmową, gdyż czytałam o wielu osobach, które nie dostały wizy, a mieszkają poza granicami Polski. 

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Napisano

a umiesz j.niemiecki lub tez angielski?  za duzo nie mow o zmiane planow aby nie wyszlo ze jedno mowisz a co innego mozesz zrobic, odpowiadaj na pytania i tyle.

Napisano

Dziękuję za szybką odpowiedź.

J. niemiecki znam, angielskiego trochę zapomniałam, ale powinnam zrozumieć. Czyli jak konsul zapyta się mnie gdzie jadę to odpowiadam Kalifornia, a później jakbym dostała wizę to na lotnisku w USA to samo? Czy może wtedy lepiej jest sobie całkiem odpuścić Las Vegas.. 

Jeszcze jedno pytanie, jakich pytań mogłabym się spodziewać odnośnie mojej kuzynki?

Napisano

Jak lądujesz w Kalifornii to wszędzie mów ,że Kalifornia .A jak lądujesz gdzieś poza Kalifornią to na spotkaniu w ambasadzie mówisz do  Kalifornii a na lotnisku ,ze najpierw zwiedzasz Nevadę bo coś tam.... ( wymyśl coś np. ,ze zawsze chciałaś zagrać w Vegas itd.) a potem jedziesz dopiero do Kalifornii.

Przede wszystkim bądź pewna tego co mówisz i postaraj się by to wszystko miało ręce i nogi a będzie dobrze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...