malpka86 Napisano 29 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2017 Witam, chciałabym sie poradzić. Chcialabym sie ubiegać o wizę turystyczna dla mnie i mojej 3-miesięcznej córki. Moj partner (nie jesteśmy małżeństwem), ojciec dziecka poleciał w kwietniu do USA w ramach wizy O1 ( dla osób o szczególnie uzdolnionych), jest sportowcem. Ma kontrakt na 3 lata. Ja z powodu zaawansowanej ciąży i zupełnie nowej dla mnie sytuacji (pierwsze dziecko)postanowiłam zostać w Polsce i ewentualnie pózniej dołączyć do niego razem z dzieckiem. Chcialabym poleciec do niego na 3-4 miesiące, żeby mógł chociażby zobaczyć dziecko, nacieszyć sie nim, miał możliwość widzieć jak rośnie. Nie wyobrażam sobie nie widzieć sie przez całe 3 lata trwania kontraktu. Ja jestem obecnie przez najbliższy rok na urlopie. Pracuje w Lasach Państwowych, w jednej jednostce od ponad 10 lat. Poza tym mam mieszkanie ( kredyt), cała rodzine w Polsce. Rozumiem, ze w naszej sytuacji mogę sie ubiegać wyłącznie o wizę turystyczna? Czy jest szansa, ze ja dostanę z takim maluszkiem? Dzwonilam dziś do ambasady w Warszawie, chciałam sie zorientować jak to wyglada ale Pani z uporem maniaka na każde koje pytanie odpowiadała, ze ona nie decyduje, ona tylko udziela informacji. I tak w kółko Poradzcie coś proszę, jestem tu nowa ale juz sie zabieram za przeszukiwanie wszystkich wątków.
sly6 Napisano 29 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2017 masz szansę na wizę turystyczną a jaki pobyt dostaniesz to się okaże na granicy.
malpka86 Napisano 29 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2017 A jak wyglądają formalności? Jednocześnie wnioskuje o wizę dla siebie i córki czy najpierw dla siebie a potem bez konieczności spotkania z konsulem dla dziecka?
haneczka019 Napisano 30 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2017 Jednocześnie, ale dziecka nie musisz brać ze sobą na wizytę, no chyba, że chcesz.
malpka86 Napisano 1 Września 2017 Autor Zgłoś Napisano 1 Września 2017 A mogę ubiegać sie na podstawie wizy mojego partnera (O1) o wizę typu O2 dla mnie i dla córki? Nie znalazłam żadnej informacj na ten temat na stronie ambasady, jedyna wzmianka na ten temat w formularzu DS160. dzwoniac na infolinie odsyłają mnie standardowo na stronę ambasady, gdzie podobno takie inf znajdę. Szukałam, nic nie znalazłam. Czy ktoś coś wie na ten temat?
Joanna30 Napisano 1 Września 2017 Zgłoś Napisano 1 Września 2017 Partnera? Nie. Musiałby być Twoim mężem.
sly6 Napisano 1 Września 2017 Zgłoś Napisano 1 Września 2017 na partnera nic nie będzie. Musi być mąż.
malpka86 Napisano 1 Września 2017 Autor Zgłoś Napisano 1 Września 2017 Ok, dziękuje bardzo za pomoc. Pozostaje mieć nadzieje jak na razie na wizę turystyczna. No i trzeba najwidoczniej zacząć planowac ślub czym prędzej...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.