Skocz do zawartości

Pierwsza odmowa, Staranie sie o drugą.

dan982

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów ! 

mam pytanie,bo nie wiem co robić.. 

przedstawię Wam wszystko od nowa:   Mój Wujek wraz z Żoną jest legalnie w stanach od parunastu lat ( oboje Polacy ). Wujek przyjeżdża co roku do Polski a konkretnie do mojego domu,bo ma tam swoje mieszkanie ( aktualnie jutro wylatuje do rodzinnego stanu New Jersey,bo przyleciał na dwa tyg do PL ) już dawno temu była mowa,że zaprosił mnie w odwiedziny.. Tak więc po paru latach zdecydowałem wybrać się po Wizę B-2 ( czysto turystycznie ) złożyłem dokumenty, wypełniłem wniosek szcześliwie poszedłem do Konsulatu,a tu jaja.. Wiza odmówiona, rozmowa przebiegła mile.. śmiałem sie z Konsulatem chwile,a potem pojawiły sie schody rozmowa trwała jakieś 5 min, zapytał mnie gdzie sie uczę,  W liceum bla bla aktualnie będe pisać maturę - odpowiedziałem. Potem spytał o Wujka gdzie pracuje, odpowiedziałem,że ma chyba wlasną firmę w stanach budowlaną ( bo faktycznie ma,ale nie byłem do końca pewny wtedy ). Po tym chwile coś wymieniliśmy zdań i zakończył Swoją odpowiedź tym,ze "Tym razem wizy nie dostane,ale jesli zmieni sie coś w Pana życiu to mozna spróbować, jakies studia moze" - cos takiego.  ( po prostu słabe więzi z Polska )

Podanie o Wizę składałem  24 lutego 2017 roku, w podaniu napisałem,że moim sponsorem są rodzicie i Wujek, ponieważ Wujek powiedział mi że zasponsoruje mi pobyt,a rodzicie bilet..  Mama pracuje jako księgowa, a tata ma swoja firme budowlaną.. ja skończyłem maturę i Traz najwazniejsze:

Chciałbym postarać sie o nią drugi raz,bo chce zobaczyć USA czysto turystycznie, mój Wujek ostatnio był w Meksyku, mialem z nim sie wybrać wtedy,ale mniejsza o to w czym rzecz..

Akutalnie mój status jest taki,ze mam maturę,ale na studia nie ide, ani do pracy, ponieważ mam status: Opiekun mojego dziadka. Dziadek mieszka ze mna i rodziacami, mam przyznany zasiłek nad opieką nad dziadkiem ponieważ jest juz stary, wszystko jest w dokumentach, mam go przyznany do pazdziernika 2018 roku, potem znowu będe sie o niego starać, ponieważ tylko ja moge sie nim opiekowac..inni nie z powodu braku czasu, robie mu zakupy, pomaganie mu w życiu codziennym, mycie go ite de.. po prostu jego podpora życiowa. Nie mogę przez to zacząć studiów,ani pracy.

Ale znowu pojawiła sie opcja,zebym pojechał do Wujka na jakies 2-3 tyg,bo bedzie lecial na wczasy do LA i chciał mnie wziać, Dziadkiem może przez ten chwilowy okres ostatecznie zająć się rodzice.

i Teraz kieruje pytanie do Was: czy jest sens się teraz starać o Wizę Turystyczną, czy mam większe szanse na otrzymanie jej, ponieważ mam do czego wracać do opieki nad dziadkiem,a chciałbym chociaż zwiedzić troche zakątku tego świata za oceanem..  

ps: wybaczcie za błędy i za chaotyczne pisanie. 

Napisano

Szanse raczej marne. Twoje związki z Polską nie uległy poprawie przez te kilka miesięcy. Tłumaczenie, że nie studiujesz, nie pracujesz, bo jesteś opiekunem dziadka i jednocześnie chcesz wyjechać na 3 tygodnie jest bardzo... słabe delikatnie mówiąc. Ponowne staranie się o wizę w tak krótkim czasie, szczególnie, że skończyłeś szkołę, studiów nie podjąłeś i teraz tym bardziej nic cię tu nie trzyma, wygląda jak desperacja.

Napisano

Dan982 nie obraź się, ale czytając Twój post (pomijając błędy) nie widzę nic trzymającego się kupy, argumenty są bardzo słabe, wujek raczej będzie przeszkodą, i nie sądzę że wybierasz się stricte turystycznie.

Napisano

Też uważam, że bardzo mało się zmieniło w twoim życiu co by wskazywało, że masz dużo silniejsze związki z Polską niż kilka miesięcy temu, gdy dostałeś odmowę. Konsul będzie porównywał co się zmieniło od ostatniej odmowy. Jeśli uzna, że nie pojawiły się silniejsze związki z Polską to udzieli ci odmowy. Każda odmowa pozostaje w twoich aktach. Wtedy uczyłeś w liceum (i twoje związki z Polską były uznane za słabe) a obecnie ani się uczysz ani studiujesz ani zarobkowo pracujesz raczej nie są to "silniejsze związki z Polską".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...