BartekLawrence Napisano 11 Października 2017 Zgłoś Napisano 11 Października 2017 Witam, Za tydzień wraz z narzeczoną bierzemy ślub a co za tym idzie ona zmienia nazwisko na moje i obojgu nam zmieni się stan cywilny a z tego co wychodzi powinno się złożyć wniosek jak najszybciej i nie czekać do ostatniego tygodnia z resztą narzeczona i tak czekałaby na nowy dowód z 2 tygodnie. Pytanie co teraz zrobić? Według informacji które znalazłem w instrukcji ze strony ambasady należy wpisać dane aktualne na dzień składania wniosku czyli wychodzi na to, że powinniśmy się zarejestrować tak jak teraz z tymi dowodami które mamy i przy ewentualnym wylosowaniu któregoś poinformować o ambasadę o zmianie danych? Dzwoniłem do ambasady w tej sprawie ale pani powiedziała, że wie o co chodzi ale nie może odpowiedzieć póki nie założymy profilu na stronie ambasady i nie podamy jej nr.
MeganMarkle Napisano 11 Października 2017 Zgłoś Napisano 11 Października 2017 Po pierwsze to kiedy złożycie wniosek nie ma znaczenia - to nie jest na zasadzie kto pierwszy ten lepszy tylko zwykle losowanie, tak jak w lotto , na dowód podam Ci swój własny przykład - wniosek złożyłam w ostatni dzień składania w listopadzie 2016 i... wylosowali mnie! Także wg mnie zajmijcie się teraz przygotowaniami do wesela a wnioski na spokojnie złożycie juz po ślubie - w tym żona juz z nowym nazwiskiem (bo nowe nazwisko wg prawa obowiązuje ją od momentu ślubu a nie dopiero wtedy gdy dostanie nowy dowód).
Xarthisius Napisano 11 Października 2017 Zgłoś Napisano 11 Października 2017 Dokladnie tak jak w instrukcji (i zgodnie z logika), jak nie masz aktu slubu to nie jestes zonaty. Dodanie malzonka, czy zmiana nazwiska z panienskiego na nazwisko meza, w razie wygranej jest bezproblemowe. Wszystko mozna zrobic przy wypelnianiu DS-260.
Xarthisius Napisano 11 Października 2017 Zgłoś Napisano 11 Października 2017 6 minutes ago, MeganMarkle said: Także wg mnie zajmijcie się teraz przygotowaniami do wesela a wnioski na spokojnie złożycie juz po ślubie - w tym żona juz z nowym nazwiskiem (bo nowe nazwisko wg prawa obowiązuje ją od momentu ślubu a nie dopiero wtedy gdy dostanie nowy dowód). To tez jest rozsadna opcja. Jedyne czego w zadnym wypadku nie robcie, to nie zglaszajcie sie jako malzenstwo przed slubem.
sly6 Napisano 11 Października 2017 Zgłoś Napisano 11 Października 2017 piszemy o tym co roku.. wylosują Cię to zmieniasz wypełniając ds lub tez Konsulat gdy masz juz wyznaczoną rozmowę.
BartekLawrence Napisano 11 Października 2017 Autor Zgłoś Napisano 11 Października 2017 Aha rozumiem Nie wiem co trzeba podać przy składaniu wniosku dlatego pytam bo jak np numer dowodu osobistego to on się zmienia przy wydaniu nowego a na nowy czekać będzie z 2 tygodnie także wyślemy wnioski chyba teraz a potem jak wylosują któreś z nas to zmienimy dane.
sly6 Napisano 11 Października 2017 Zgłoś Napisano 11 Października 2017 zdjęcia.dane się wpisuje.. I tyle potrzebujesz
BartekLawrence Napisano 11 Października 2017 Autor Zgłoś Napisano 11 Października 2017 A numer dowodu osobistego i stan cywilny się wpisuje przy rejestracji w loterii?
sly6 Napisano 11 Października 2017 Zgłoś Napisano 11 Października 2017 Żadne dowody czy paszport. zaznaczasz stan cywilny.
BartekLawrence Napisano 11 Października 2017 Autor Zgłoś Napisano 11 Października 2017 Rozumiem to w takim razie jednak wyślemy zaraz po ślubie z nowym stanem cywilnym oraz narzeczona z nazwiskiem bez zbędnych ceregieli. Strona do następnej soboty powinna już funkcjonować Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi i powodzenia!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.