MeganMarkle Napisano 28 Października 2017 Zgłoś Napisano 28 Października 2017 Pytanie do tych co wyjechali do US troche pózniej niż zaraz po szkole.... co się po wyjeździe stanie z naszymi składkami w ZUSie i OFE? Sporo sie tam nazbierało przecież przez te ileś lat pracy, czy to nam przepada jak wyjedziemy? Możemy to jakoś wypłacić? Albo chociaż dostać z tego emeryturę kiedyś mimo rezydencji w US? Zamierzam się oczywiście dowiedzieć u źródła, czyli w ZUSie ale może ktoś wie i mi powie?:)
Gość Napisano 28 Października 2017 Zgłoś Napisano 28 Października 2017 Raczej na pewno tego nie wyplacisz. A polskiej emerytury nie dostajesz w ogóle dopóki nie przerobisz ileś tam lat w Polsce z tego co się orientuję. Ja sobie tym głowy nie zawracam bo szczerze wątpię żeby Państwo Polskie cokolwiek mi dalo.
Amy Napisano 28 Października 2017 Zgłoś Napisano 28 Października 2017 100 lat temu pracowalam w ZUS, ale wydaje mi sie, ze jest jakas tam umowa umowa pomiedzy Polska a USA pozwala na sumowanie polskich i amerykańskich okresów ubezpieczenia w celu uzyskania prawa do emerytury lub renty, gdy w jednym z państw lub w obu zbyt krótkie okresy nie pozwalają na przyznanie prawa do tych świadczeń zgodnie z prawem krajowym.
MeganMarkle Napisano 28 Października 2017 Autor Zgłoś Napisano 28 Października 2017 13 minutes ago, Amy said: 100 lat temu pracowalam w ZUS, ale wydaje mi sie, ze jest jakas tam umowa umowa pomiedzy Polska a USA pozwala na sumowanie polskich i amerykańskich okresów ubezpieczenia w celu uzyskania prawa do emerytury lub renty, gdy w jednym z państw lub w obu zbyt krótkie okresy nie pozwalają na przyznanie prawa do tych świadczeń zgodnie z prawem krajowym. Dzięki, to juz jest jakaś nadzieja;) pracowałam tu juz 12lat wiec szkoda by wszystko przepadło :/
kzielu Napisano 28 Października 2017 Zgłoś Napisano 28 Października 2017 26 minut temu, MeganMarkle napisał: Dzięki, to juz jest jakaś nadzieja;) pracowałam tu juz 12lat wiec szkoda by wszystko przepadło :/ Tylko nawet wtedy emerytura w PL będzie minimalna bo składki oplacalas krótko (ja jestem w podobnej sytuacji) a już zdaje się kombinowali jak tu tym co wyjechali nie wypłacić. Jeżeli przyszłość wiążesz z US, to zacznij rozeznawać jak wygląda system tutaj - bo będziesz startować później niż wszyscy a z social security za te 30 lat to wyżyć raczej się nie da.
karusek Napisano 28 Października 2017 Zgłoś Napisano 28 Października 2017 1 godzinę temu, MeganMarkle napisał: Dzięki, to juz jest jakaś nadzieja;) pracowałam tu juz 12lat wiec szkoda by wszystko przepadło :/ tutaj http://poland.us/strona,50,22230,0,nasza-emerytura-w-usa-czyli-zabezpieczenie-finansowe-na-jesien-zycia-.html sa jakies informacje na ten tema.
pepeaz Napisano 28 Października 2017 Zgłoś Napisano 28 Października 2017 2 godziny temu, MeganMarkle napisał: Dzięki, to juz jest jakaś nadzieja;) pracowałam tu juz 12lat wiec szkoda by wszystko przepadło :/ Zapomnij o ZUSie . Łączenie okresów opłaca się tylko wtedy, jeżeli nie masz wystarczająco lat (10) aby otrzymać SS Retirement, inaczej to co otrzymasz z ZUSu zostanie ci odliczone z amerykanskiej emerytury i odwrotnie. To tak w duzym skrocie bo jest to bardziej skomplikowane.
MeganMarkle Napisano 28 Października 2017 Autor Zgłoś Napisano 28 Października 2017 O rety... to może faktycznie dowiem sie w ZUSie jak to jest. A z OFE chociaż wyciągnę moje oszczędności?
Joanna30 Napisano 28 Października 2017 Zgłoś Napisano 28 Października 2017 W OFE już niedługo nie będzie żadnych oszczędności. Jeśli nawet do tych resztek, co zostały obecny rząd się nie dobierze (a raczej się dobierze, bo już była mowa o takim pomyśle), to one będą wypłacane razem z emeryturą ZUSowską i nie można ich sobie wyciągnąć ot tak.
kzielu Napisano 28 Października 2017 Zgłoś Napisano 28 Października 2017 Ja generalnie uznałem że to co zaoszczędziłem w PL przepadlo i skupiam się be zabraniu jakiejś sensownej kwoty na 401k.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.