Jump to content
wyborna_kielbasa_z_puszki

wyjazd z usa po aktywowaniu zielonej karty

Recommended Posts

Dnia 8.11.2017 o 11:09, katlia napisał:

To prawo istnieje bo sa ludzie -- nawet na tym forum -- ktorzy chca kombinowac. Chca miec i GC i nie tracic interestow w Polsce. 

Hmm, no nie wiem czy to tak działa. Nie widzę też nic złego w tym, że ktoś ma interesy w Polsce (czy gdziekolwiek indziej) i chce mieć GC. Parafrazując powyższą wypowiedź andyopole, oraz moje domysły z poprzednich wypowiedzi możesz mieć interesy gdzie chcesz, ważne aby twój "ośrodek życiowy" był w USA i faktycznie nie jest powiedziane, że to ma być twój jedyny ośrodek życiowy, jak ktoś chce i ma możliwości żyć pól roku tu, pół gdzieś tam.

Dnia 8.11.2017 o 11:10, andyopole napisał:

Przeciez wiadomo ze wielu posiadaczy GC uzywa jej tylko do wjazdu do USA a ich "osrodki zyciowe" sa w innych krajach. Jesli zarabiasz w USA I tu placisz podatki nikt sie czepial nie bedzie.

Wręcz bym powiedział, że chyba zarabiać to możesz gdzie chcesz, ważne że podatki będziesz płacić tutaj i wtedy to faktycznie nikt się nie będzie czepiał. No to mi teraz pasuje do wizji tego kraju, wszędzie jakiś biznes ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

11 minut temu, nixie napisał:

Hmm, no nie wiem czy to tak działa. Nie widzę też nic złego w tym, że ktoś ma interesy w Polsce (czy gdziekolwiek indziej) i chce mieć GC. Parafrazując powyższą wypowiedź andyopole, oraz moje domysły z poprzednich wypowiedzi możesz mieć interesy gdzie chcesz, ważne aby twój "ośrodek życiowy" był w USA i faktycznie nie jest powiedziane, że to ma być twój jedyny ośrodek życiowy, jak ktoś chce i ma możliwości żyć pól roku tu, pół gdzieś tam.

Wręcz bym powiedział, że chyba zarabiać to możesz gdzie chcesz, ważne że podatki będziesz płacić tutaj i wtedy to faktycznie nikt się nie będzie czepiał. No to mi teraz pasuje do wizji tego kraju, wszędzie jakiś biznes ;)

USA biorą podatki od wszystkich, również tych, którzy sa tu nielegalnie i pracują bez zezwolenia. Taka podwójna moralność, nie wolno Ci pracować ale Twoje podatki weźmiemy bardzo chetnie, nowe rakiety trzeba kupić.

Dylematy jak przy sraczce, i rzadko i często. 

Płacenie podatków w USA jeszcze Cię wiec nie uwiarygadnia w oczach USCIS. GC to jest pozwolenie na stały pobyt i przestrzegania tego pozwolenia wymagają. Do prowadzenia interesów w USA służą inne wizy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eee to już nie czaje o co w tym wszystkim chodzi. W takim razie najlepiej zdobyć citizenship i wtedy to już możesz sobie przebywać kiedy chcesz, ile chcesz i gdzie chcesz, czy może i tu jest jakiś haczyk?

Share this post


Link to post
Share on other sites

GC dostajesz np. z loterii wizowe.

W innych przypadkach wnioskujesz o stały pobyt z jakichś powodów.  TY prosisz o pozwolenie na stały pobyt z powodu łączenia rodzin, małżeństwa, pracodawca życzy sobie takiego pracownika. Podkreślam, STAŁY POBYT! Tutaj masz mieszkać! Nikt Ci nie broni mieć interesu w Polsce ale mieszkać masz tu. Nikt Ci nie zabrania wyjeżdżać za granicę, mnie np. wysyła moja firma. Ale tu mieszkam, pracuje, mam kawalek podwórka, spędzam większość swojego żywota. 

  • Like 1
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 29.10.2017 o 06:21, wyborna_kielbasa_z_puszki napisał:

witam, mozna bezproblemowo opuscic stany od razu po odebraniu plastikowej karty na okres ponizej 6 miesiecy? wiem ze powyzej tego czasu trzeba sie starac o reentry permit a nie wiem czy skonczenie uczelni kwalifikuje sie jako dobry powod

Byłam w tej samej sytuacji. Złożyłam wniosek o reentry permit ze względu na rozpoczęte studia w Polsce, rozpatrzono pozytywnie. Musisz tylko wziąć poprawkę na to, że załatwienie sprawy zajmie około 2 miesiące. Trzeba być w USA aż do zaproszenia na odciski palców i zdjęcie, potem można opuścić kraj a dokument wysyłany jest do konsulatu albo ambasady w Polsce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

[HELP] Cześć, ja byłem po wylosowaniu w USA na przełomie lutego i marca wróciłem do polski by ukończyć studia i planowałem wrócić we wrześniu ale obrona mi się przedłużyła i między czasie zmarł nagle mój tato i trochę się to przesunęło, teraz pod koniec tygodnia będę leciał i wiem że jest już prawie rok a na tej wizie piszę że po przyznaniu ta wklejona wiza obowiązuję przez rok, plastik mam. Czy na granicy mogę mieć problemy ? mogę im przedstawić dokumenty dlaczego nie było mnie prawie rok tylko ja się nie starałem o żadne reentry permit a wiem że są ludzie którzy na zielonej karcie opuszczają usa na prawie rok i potem ponownie wracają siedzą w usa przez x czasu i ponownie wracają do polski na prawie rok, z resztą na tej broszurze co mi przysłali z plastikiem pisze że mogę być poza usa do roku czasu max i nie ma tam mowy o reentry permit. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

On 1/1/2018 at 12:27 PM, shpinki said:

Byłam w tej samej sytuacji. Złożyłam wniosek o reentry permit ze względu na rozpoczęte studia w Polsce, rozpatrzono pozytywnie. Musisz tylko wziąć poprawkę na to, że załatwienie sprawy zajmie około 2 miesiące. Trzeba być w USA aż do zaproszenia na odciski palców i zdjęcie, potem można opuścić kraj a dokument wysyłany jest do konsulatu albo ambasady w Polsce.

Czyli zaraz po wjezdzie do USA zlozylas wniosek o re-entry permit i czekalas okolo 2 miesiace na zaproszenie do pobrania odciskow palcow?

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, Roelka said:

Jak najbardziej mozesz miec problemy. Trzeba bylo zalatwic ten reentry permit przed wyjazdem.

 

Jesli nie było go mniej niż rok to dlaczego ma mieć problemy? Zwłaszcza że to pierwszy jego pobyt poza USA odkąd dostał GC i zrozumiałe jest że musiał pozamykać rożne sprawy w Polsce... :( 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest
17 minut temu, MeganMarkle napisał:

Jesli nie było go mniej niż rok to dlaczego ma mieć problemy? Zwłaszcza że to pierwszy jego pobyt poza USA odkąd dostał GC i zrozumiałe jest że musiał pozamykać rożne sprawy w Polsce... :( 

Nie było go już prawie rok. Zasady są jasne. Nawet jakby co nie było pół roku to na granicy i tak mają prawo go przepytac.  Zielona karta jest do mieszkania i życia w USA. Mógł chłopak załatwić reentry permit albo chociaż latać co parę miesięcy. Daj znać jak poszło na granicy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...