Skocz do zawartości
Exoduss1337

Zielona karta - sponsorowanie przez pracodawce

Recommended Posts

Jeden dzien, a dzieki AC21 mozesz zmienic pracodawce nawet zanim I485 zostanie zatwierdzone. Nie ma ogolnych zasad. Oczywiscie bedziesz sie musial gesto tlumaczyc przy obywatelstwie, bo w momencie skladania I485 musicie ty i pracodawca miec zamiar zatrudnienia na czas nieokreslony, jesli wyjdzie za wykorzystales pracodawce tylko do tego zeby dostac papiery to bedzie fraud i dozywotni ban. Pol roku, rok zatrudnienia powinno byc wystarczajace do udowodnienia ze miales prawdziwy zamiar pracowac na stale.

  • Upvote 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Myślę, że bardziej znaczenie mają wewnętrzne przepisy w firmie niż obostrzenia prawa imigracyjnego. Proces sponsorowania na zieloną kartę nie jest tanim procesem i firma często to traktuje jako "bonus". W mojej korpo wpierw musisz przejść proces relokacji lub zatrudnienia na H1-B / L1. I od czasu jak jesteś w USA musi minąć 3 miesiące zanim wewnętrznnie musisz się postarać o zgodę. U mnie w firmie musisz uzyskać zgodę VP w swojej lini raportowania, a jeśli sam jesteś VP to zgodę swojego bezpośredniego przełożonego, który musi zabezpieczyć budżet na proces sponsorowania. Prawnicy imigracyjni nie są tani

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
8 hours ago, Exoduss1337 said:

A gdy zostaje zasponsorowany to zieloną kartę dostaną również niepełnoletnie dzieci?

Tak. Gdy ty zostajesz zasponsorowany to małżonek i niezamężne dzieci też mogą wystąpić w tym samym procesie o swoje zielone karty za które też trzeba zapłacić (w moim przypadku firma mi nie pokrywa tych opłat odnośnie członków rodziny - sam musiałem je ponieść - łącznie z opłatami u prawnika, który wysłał petycje mojej rodziny razem z moją). Wysłanie petycji musi być chyba wspólne. Nie można chyba "dosłać" petycji później na członków rodziny oddzielnie

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

32 minutes ago, mcpear said:

Nie można chyba "dosłać" petycji później na członków rodziny oddzielnie

Mozna. Z prostego powodu: czlonkowie rodziny nie musza byc na terenie kraju, kiedy wysylasz swoja aplikacje. Moga to zrobic nawet po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku i otrzymaniu przez Ciebie GC, w momencie kiedy wroca do US. Oczywiscie musza miec jakas sensowna wize, ktora uprawnia ich do powrotu (np. Zona/Maz ma swoje wlasne H1b/L1 bo H4/L2 traca w momencie kiedy dostajesz GC).

W instrukcji do i-485 sa wyszczegolnione wszystkie przypadki (When Should I File Form I-485? / Derivative Adjustment Applicant).

Co mile ze strony USCIS w takim wypadku ciagle obowiazuje priority date z aplikacji glownej, czyli nie czeka sie znowu w kolejce.

Edytowane przez Xarthisius
  • Like 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
3 minutes ago, Xarthisius said:

Mozna. Z prostego powodu: czlonkowie rodziny nie musza byc na terenie kraju, kiedy wysylasz swoja aplikacje. Moga to zrobic nawet po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku i otrzymaniu przez Ciebie GC, w momencie kiedy wroca do US. Oczywiscie musza miec jakas sensowna wize, ktora uprawnia ich do powrotu (np. Zona/Maz ma swoje wlasne H1b/L1 bo H4/L2 traca w momencie kiedy dostajesz GC).

W instrukcji do i-485 sa wyszczegolnione wszystkie przypadki (When Should I File Form I-485? / Derivative Adjustment Applicant).

Co mile ze strony USCIS w takim wypadku ciagle obowiazuje priority date z aplikacji glownej, czyli nie czeka sie znowu w kolejce.

OK. Nie wiedziałem. Dzięki

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Moze sie, tez zdarzyc ze sprawa na ostatnim kroku utknie na rok lub wiecej. Jesli w takim przypadku glowny aplikant przebywa w USA a jego rodzina (zona, dzieci) w PL, to jesli aplikacje na wszystkie osoby zostaly wyslane w tym samym momencie, rodzina moze miec problem z przyjazdem do USA na wizie turystycznej. W momencie wyslania i przyjecia dokumentow I-485 wyrazamy swoja chec immigracji do USA. W takim przypadku prawnie nie jestesmy "admissible" do USA na wizie turystycznej (bo jest to wiza nieimmigracyjna). Inaczej jest w przypadku H-1B (i chyba L-1, tutaj nie mam pewnosci bo nigdy sie ta wiza nie interesowalem). 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

L1/L2 jest też wizą "dual intent" - więc można przyjeżdżać

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×