Mafuki Napisano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2017 Hej wszystkim Sprawa wygląda tak, że z chłopakiem przeprowadziliśmy się właśnie do UK i podjęliśmy tutaj pracę. W październiku/listopadzie przyszłego roku chcemy polecieć do Los Angeles na jeden event i przy okazji pozwiedzać słoneczną Californię i okolice, łączny pobyt miałby wynieść w graniach 3-4 tygodni, nie więcej. Moje pytanie brzmi, czy możemy o wizy starać się w Polsce, mieszkając w UK? Przy takiej rozmowie o wiele lepiej czułabym się mówiąc po polsku (czytałam, że konsul nie zawsze musi być Polakiem, ale wciąż - szansa na rozmowę po polsku). I kiedy najlepiej zacząć się starać skoro event jest dopiero na przełomie października/listopada? I czy moglibyśmy razem z chłopakiem na raz podejść do okienka rozmawiać? Przyznam, że trochę się boję takiej rozmowy ze względu na to, że na więzi z Polską są aktualnie nijakie skoro mieszkamy i pracujemy w UK. (+ od września planuję wznowić naukę na collegu) Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam
katlia Napisano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2017 Mi sie nasuwa zaraz pytanie jakie prace macie, i jakie pensje, ze po roku pracy mozecie sobie pozwolic na 3-4 tygodniowy urlop w USA...
Mafuki Napisano 21 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2017 Nie mieszkamy sami, więc drobną część z wypłaty dokładamy do opłat miesięcznych i sporo zostaje, więc możemy sobie na to pozwolić
katlia Napisano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2017 Czy to przekona konsula? Nie wiem... ale bardzo mozliwie, ze tak beda ewaluowac wasza sytuacje... czyli male wiezi z Polska, mnejsze wiezi z Anglia i mozliwie ledwo dosyc pieniedzy na cos, co jest dosyc droga przyjemnoscia... musicie byc gotowi na te wszystkie pytania odpowiedziec.
sly6 Napisano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 To zależy od rodzaju pracy oraz zarobków plus Konsul może zapytać się coś w j.angielskim
TRYK Napisano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2018 Ja sie staralem w Austrii majac tam staly meldunek i stala prace jako kierowca. Rozmowa trwala max 5 minut. Spytali tylko ile zarabiam i czy mam jakis plan podrozy. Powiedzialem zarobki, ze nie mam planow ze wyrabiam wize aby nie bylo problemow jak bym chcial kiedys poleciec i dali bezproblemowo. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.