Wojciech Kębłowski Napisano 20 Marca 2018 Zgłoś Napisano 20 Marca 2018 Czołem wszystkim. Mam pytanie. W zeszłym roku wybrałem się do Stanów na 3 tygodnie na wizie turystycznej wydanej na 10 lat. Wróciłem zgodnie z planem, bez żadnych przygód czy wykroczeń. Lecę ponownie w kwietniu, na 2 tygodnie. W międzyczasie zmieniłem paszport, zachowałem w nim wizę. Czy wystarczy, że przylecę do Stanów z dwoma paszportami, czy też muszę coś wcześniej załatwić albo wypełnić? Dzięki za pomoc.
Zuza007 Napisano 20 Marca 2018 Zgłoś Napisano 20 Marca 2018 3 minuty temu, Wojciech Kębłowski napisał: Czołem wszystkim. Mam pytanie. W zeszłym roku wybrałem się do Stanów na 3 tygodnie na wizie turystycznej wydanej na 10 lat. Wróciłem zgodnie z planem, bez żadnych przygód czy wykroczeń. Lecę ponownie w kwietniu, na 2 tygodnie. W międzyczasie zmieniłem paszport, zachowałem w nim wizę. Czy wystarczy, że przylecę do Stanów z dwoma paszportami, czy też muszę coś wcześniej załatwić albo wypełnić? Dzięki za pomoc. Tak, ja już od kilku lat podróżuję z dwoma paszportami. Sprawdź tylko, czy przy dziurkowaniu starego paszportu nie uszkodzili Ci wizy. Jeżeli nie, to nie będzie problemu.
Gość Napisano 26 Marca 2018 Zgłoś Napisano 26 Marca 2018 Witam, Posiadam wizę turystyczną 4 lata temu w NYC spędziłam 3 miesiące, a w tym roku 6 miesięcy również w NYC a w tym jakiś tydzień na Florydzie - lot samolotem i moje pytanie jak długo muszę przebywać teraz w Polsce, żeby polecieć do Chicago ? Wystarczy miesiąc czy dwa? Czy muszę spędzić w Polsce więcej czasu ?
Gość Napisano 26 Marca 2018 Zgłoś Napisano 26 Marca 2018 Generalnie zasada jest taka że powinnaś spędzać większą część roku w PL a nie w USA. Skoro dopiero wróciłaś po 6 miesięcznym pobycie możesz spodziewać się problemów i pytań w stylu- co robisz tyle czasu w USA? Jak cię stać na takie długie wakacje? Co zwiedzasz tyle czasu? Jaka masz pracę w PL?
kzielu Napisano 26 Marca 2018 Zgłoś Napisano 26 Marca 2018 23 minuty temu, Magdalena Prucnal napisał: Witam, Posiadam wizę turystyczną 4 lata temu w NYC spędziłam 3 miesiące, a w tym roku 6 miesięcy również w NYC a w tym jakiś tydzień na Florydzie - lot samolotem i moje pytanie jak długo muszę przebywać teraz w Polsce, żeby polecieć do Chicago ? Wystarczy miesiąc czy dwa? Czy muszę spędzić w Polsce więcej czasu ? Regula kciuka - wiecej czasu poza US niz wewnatrz US.
Gość Napisano 26 Marca 2018 Zgłoś Napisano 26 Marca 2018 4 minuty temu, kzielu napisał: Regula kciuka - wiecej czasu poza US niz wewnatrz US. okey, tylko w 2017 byłam tam od końca września, a teraz mamy 2018 czyli nie całe 3 miesiące
Gość Napisano 26 Marca 2018 Zgłoś Napisano 26 Marca 2018 14 minut temu, Roelka napisał: Generalnie zasada jest taka że powinnaś spędzać większą część roku w PL a nie w USA. Skoro dopiero wróciłaś po 6 miesięcznym pobycie możesz spodziewać się problemów i pytań w stylu- co robisz tyle czasu w USA? Jak cię stać na takie długie wakacje? Co zwiedzasz tyle czasu? Jaka masz pracę w PL? w 2018 będą to nie całe 3 miesiące gdzie przebywałam w NYC a teraz do Chicago chcę pojechać do końca września, byłam dwa razy i na granicy nie zadali mi ani jedno pytania tylko przybijali pieczątki.
kzielu Napisano 26 Marca 2018 Zgłoś Napisano 26 Marca 2018 3 minuty temu, Magdalena Prucnal napisał: okey, tylko w 2017 byłam tam od końca września, a teraz mamy 2018 czyli nie całe 3 miesiące Nie patrz na rok kalendarzowy bo to jest bez znaczenia. Licz od momentu od ktorego wyjechalas z US - tylko tak jak pisalem - to jest regula kciuka. Wszystko to o czy napisala Roelka caly czas bedzie mialo znaczenie.
Gość Napisano 26 Marca 2018 Zgłoś Napisano 26 Marca 2018 14 minut temu, kzielu napisał: Nie patrz na rok kalendarzowy bo to jest bez znaczenia. Licz od momentu od ktorego wyjechalas z US - tylko tak jak pisalem - to jest regula kciuka. Wszystko to o czy napisala Roelka caly czas bedzie mialo znaczenie. Mam znajomych z innych krajów i oni pobycie tygodniowym nawet wracają do NYC i też mają wizę turystyczną, a koleżanka z Polski po 2 miesiącach wróciła do NYC i bez żadnych pytań. Dlatego chciałam się dowiedzieć czy ktoś również był w takiej sytuacji i może podzielić się po prostu swoimi doświadczeniami.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.