emka7 Napisano 16 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2018 Hej, Chciałabym kupić laptopa ze Stanów na stronie Amazona (jest możliwość wysyłki do Polski). Czytam na różnych forach różne opinie, ale w dalszym ciągu zbyt wiele się nie dowiedziałam. Czy ktoś z Was może kupował taki sprzęt zamawiając go do Polski? Jak to wygląda z cłem i podatkiem? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Na pewno pomoże mi to podjąć decyzję. Pozdrawiam :)
andyopole Napisano 17 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2018 W paczce z Amazon.com jest w srodku towar i faktura. Paczki sa rewidowane lodowo ale w dzisiejszych czasach, powaznych brakow w budżecie celnicy ponoc bardzo rzetelnie traktuja swoje obowiazki.
cee Napisano 17 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2018 Prawdopodobnie dostaniesz list z urzędu celnego. Będziesz musiał przedstawić rachunek ( potwierdzenie płatności za sprzęt plus wysyłka), I kopie dowodu osobistego. Nie wiem ile % cła jest na sprzęt elektroniczny. Zostanie doliczone cło i wszystko opodatkowane podatkiem VAT (23%). Po dostarczeniu wymaganych dokumentów droga pocztową ( teraz już email chyba starcza), paczka zostanie zwolniona i wysłana do ciebie pocztą za pobraniem. Kurierowi będziesz musiał zapłacić za odbiór przesyłki. Gdzieś na innym jakimś forum znalazłem info ze sprzęt elektroniczny jak jednostka centralna ( czyli laptop chyba też się łapie) nie podlega ocleniu. Zostaje tylko VAT. Nie chciało mi się tego czytać wszystkiego ale wklejam link do tabeli http://isztar.mf.gov.pl/isztar/taryfa_celna/web/browsetariffi2_PL?issection=n&expandelem=8407&browsebutton=Przegl%C4%85daj+drzewo+nomenklatury&Country=US&addinfo=UWA&Year=2013&Month=07&Day=07&startpos=1&ctmode=C
andyopole Napisano 21 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2018 Dnia 17.06.2018 o 00:02, cee napisał: Prawdopodobnie dostaniesz list z urzędu celnego. Będziesz musiał przedstawić rachunek ( potwierdzenie płatności za sprzęt plus wysyłka), I kopie dowodu osobistego. Nie wiem ile % cła jest na sprzęt elektroniczny. Zostanie doliczone cło i wszystko opodatkowane podatkiem VAT (23%). Po dostarczeniu wymaganych dokumentów droga pocztową ( teraz już email chyba starcza), paczka zostanie zwolniona i wysłana do ciebie pocztą za pobraniem. Kurierowi będziesz musiał zapłacić za odbiór przesyłki. Gdzieś na innym jakimś forum znalazłem info ze sprzęt elektroniczny jak jednostka centralna ( czyli laptop chyba też się łapie) nie podlega ocleniu. Zostaje tylko VAT. Nie chciało mi się tego czytać wszystkiego ale wklejam link do tabeli http://isztar.mf.gov.pl/isztar/taryfa_celna/web/browsetariffi2_PL?issection=n&expandelem=8407&browsebutton=Przegl%C4%85daj+drzewo+nomenklatury&Country=US&addinfo=UWA&Year=2013&Month=07&Day=07&startpos=1&ctmode=C Kurier weźmie też fee za posredniczenie w odprawie celnej, wystawienie SAD, itp. Wszystko podlega ocleniu, w tym wypadku zerową stawka opłaty celnej. Liczy się tak: cenę laptopa + koszt transportu i ubezpieczenia to granicy RP, + cło (0%). Po zsumowaniu tej kwoty nalicza sie nalezny VAT. Na przyklad: laptop 900 PLN + transport 100 PLN + cło 0 PLN = 1000 PLN. VAT wyniesie 230 PLN.
cee Napisano 21 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2018 Nic kurier nie weźmie. Opłaty wszystkie zostaną naliczone w celnym i żadnych dodatkowych kosztów nie ma.
olmeca Napisano 21 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2018 Najprawdopodobniej, sam Amazon zajmie się wszystkimi opłatami i od razu przy zamówieniu zostaną one doliczone do końcowego rachunku. Jeżeli opłaty okażą się niższe, Amazon zwraca różnicę. Wygląda to tak jak na załączniku. OP w koszyku powinien widzieć te same pozycje do zapłacenia - kwoty mogą się tylko różnić.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.