antoniowawa Posted July 4, 2018 Report Share Posted July 4, 2018 Witam. Jestem nowy na forum. Przeczytałem pare tematów i chciałbym Państwu przedstawić swój problem. Planuje w 2019 roku wybrać się do USA na wycieczkę (Biuro Turystyczne). Aktualnie czekam na paszport, następnie planuje udać się do Ambasady USA w Warszawie w celu otrzymania wizy. NIGDY wcześniej nie miałem do czynienia z formulerzem DS-160, czytałem jedynie pytania jakie tam się znajdują. Najpierw przedstawie Państwu mój dylemat natomiast później zadam pytania. Dylemat polega na tym, że od 1 października wybieram się na studia (zaoczne). Mam 21 lat, nie mam rodziny w USA. Jednocześnie do dnia 1 grudnia jestem zatrudniony w Urzędzie Miasta XYZ . Moim "minusikiem" są daty. Bardzo silnym argumentem jest zarówno praca jak i studia w Polsce niestety nie mam pewności czy umowa w pracy zostanie mi przedłużona, jeśli tak to moje pytanie dotyczy "Primary Occupation". Czy można tam zaznaczyć zarówno i pracę jak i studia? Chciałbym, żeby konsul wiedział, ze zarówno pracuje i studiuje. Jeśli jednak umowa NIE ZOSTANIE mi przedłużona to czy konsul nie uzna mnie za kogoś, kto chce zostać w USA na czarno tylko dlatego, że jestem bezrobotny od grudnia, ale "tylko" studiujący? "Podobno" w formularzu DS-160 pytają DO KIEDY obowiązuje moja umowa w pracy więc wtedy będe musiał wpisać, że do grudnia. Czy wystarczy tylko wpisać "present"? Niektórzy PODOBNO tak robili i nie było problemu. Nie mam jednak pewności, czy takie pytanie występuje. Moje następne pytanie dotyczy "sponsoringu". Moja sytuacja rodzinna wygląda tak, że zarówno rodzice mogą mi tą wycieczkę opłacić, jak i sam mam tyle $. Pytanie moje polega na tym, która opcja jest KORZYSTNIEJSZA w oczach konsula? Mam także pytanie dotyczące daty wylotu, powrotu oraz hotelu, w którym będę przebywał. Każdy mówi, by najpierw załatwić wizę dopiero później organizować takie sprawy. Nie wiem dokładnie kiedy na tą wycieczkę się uda (czy przykładowo marzec czy maj) i w jakim hotelu będziemy spędzać noce. Z tego co się orientuje to ludzie wpisują "byle jaki" hotel i nie ma wtedy żadnego problemu. Na pewno Państwo mieli podobne problemy, czy może Panstwo zabukowali jakąś wycieczkę dzięki której podano Państwu nazwę hotelu? Czy ta sytuacja z moją pracą (umowa do grudnia br) może komplikować sytuacje? Że tylko i wyłącznie studiuje? Wiadomo, nikt z nas nie potrafi wróżyć z fusów, to takie pytanie ogólne. Troche się rozpisałem aczkolwiek mam nadzieję, ze Państwo to wszystko przeczytali i doradzicie mi jak najlepiej. Dziękuje każdemu za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted July 4, 2018 Report Share Posted July 4, 2018 Co do biura turystycznego i hotelu to wpisz te w których będziesz mieć rezerwację zrobione przez to biuro. Wpisz naukę i pracę, masz takie same szansę gdy np pracy nie wpiszesz. Co do zapłaty za wycieczkę to nie wiem jaka tam jest suma podana i wtedy możesz podać rodziców co Ci pomogą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.