Skocz do zawartości

Studia 5 letnie

Andro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, moim marzeniem oczywiście jest praca w stanach, rozpoczynam właśnie studia 5 letnie magisterskie na kierunku fizjoterapia, czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć czy to, że teraz te studia trwają 5 lat oraz kończą się egzaminem ma jakieś znaczenie, będzie łatwiej czy może trudniej a może tak naprawdę nic to nie zmienia?

Napisano

Nie ma znaczenia? Znaczy, bez wyższego wykształcenia raczej wizy pracowniczej nie dostaniesz. 

Rozumiem że planujesz po tych 5 latach szukać pracodawcy w USA który mógłby cię potencjalnie sponsorowac? 

Napisano

Wybacz, że napisałem to mało jasno , zacznę wiec jeszcze raz. Stanami fascynuje się od dzieciaka, zawsze marzyłem żeby tam wyjechać, studia wybrałem trochę z przypadku ale jednak bardzo lubię ten temat. Teraz, jako że jestem trochę starszy podchodzę do tej całej sprawy bardziej od strony prawnej i  ogólnie „papierkowej”. Czytając trochę na różnych forach zauważyłem ze fizjoterapia to jest jedna z nazwijmy to w miarę dobrych dróg do przeprowadzki do stanów, dlatego tez zastanawiam się jaka jest różnica między osoba która ukończyła studia licencjackie a mną, czyli osoba (jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z moja myślą) która ukończyła studia 5 letnie zakończone egzaminem, którego wcześniej nie było. Jakie to ma znaczenie przy szukaniu pracodawcy który mógłby mnie potencjalnie sponsorować. Wiem tez ze są różne poziomy funkcjonujące w Ameryce coś jak u nas magister i doktor itd w Polsce, czy po studiach z takim egzaminem miałbym szanse na jakiś wyższy stopień co raczej wpłynęłoby na możliwości zatrudnienia?

Napisano

Pierwszą rzeczą, którą powinieneś sprawdzić, to to, czy Twój polski dyplom będzie w ogóle w USA uznany. W zawodach około medycznych często jest tak, że certyfikować się trzeba tu na miejscu.

Napisano
2 godziny temu, mola napisał:

Pierwszą rzeczą, którą powinieneś sprawdzić, to to, czy Twój polski dyplom będzie w ogóle w USA uznany. W zawodach około medycznych często jest tak, że certyfikować się trzeba tu na miejscu.

Dobrze napisane.

Android Interesujesz się Stanami lecz mało wiesz o tym że każdy Stan ma swoje zasady zatrudniania takich osób i wydają stosowane certyfikaty, bez tego mało kto Cię zatrudni. 

Możesz i 20 lat studiować i zdać egzamin lecz bez papierki z USA mało to się liczy. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...