Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Jak wszyscy uzytkownicy tego forum miałem przygodę w Usa.Byłem tam nielegalnie ponad 3 lata.Moje pytanie jest od kiedy obowiązuje mnie dziesięcio letni zakaz i jak się to ma do ewentualnego kolejnego starania się o wizę i czy będe mógł brać udział w loteri wizowej.Ze stanów wruciłem w 2008 roku.Bardzo proszę o dpowiedz.Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

10 lat liczy się Tobie od dnia powrotu. Po 10 latach możesz starać się o wizy. Możesz brać udział w loterii. Możesz starać się o wizy imigracyjne lub nieimigracyjne. Na wizę typowo turystyczną (B1/B2) masz dużo mniejsze szanse (są tacy na forum co twierdzą, że bliskie zeru) - twoja historia jest widoczna konsulowi w momencie przyznawania wizy i masz mniejsze szanse na otrzymanie takiej wizy niż statystyczny Polak. Ja na twoim miejscu liczyłbym się z odmową. Aczkolwiek były przypadki na forum, gdzie ludzie "po banie" otrzymywali wizy B1/B2.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

o wize turystyczna z wiadomych wzgledow bedzie bardzo trudno. szanse  niskie.

loteria oczywiscie mozliwa, startuj a jak trafisz juz 1 na 200 szans to pomyslisz co dalej, bo nie znamy twojej historii, ale jesli bylo to tylko przesiedzenie, bez zadnych wyskokow odnotowanych w rejestrach typu jakies przestepstwa, klamstwa przed urzednikiem etc, to na interview mozesz sie wytlumaczyc i GC otrzymac. Ale tez nie znaczy to, ze bedzie to banalna sprawa.

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ok dzięki za poradę.Ma jeszcze jedno pytanie gdybym wygrał w loteri zielonej karty wypełniając formularz ds 230 oczywiście bym napisał ze byłem to jak oni to potraktują ze złamałem prawo emigracyjne ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

tak jak @srk napisał: o ile nie złamałeś prawa poza przesiedzeniem i przyznasz się w formularzu do wszystkiego to masz szanse na interview się wytłumaczyć. Karą za przesiedzenie był dla Ciebie 10cio letni ban.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Był jeszcze mandat za speeding i za brak prawo jazdy .Rozprawa się odbyła sędzina powiedziała ze mała szkodliwość czynu zapłaciłem 330$ Kosxta sądowe i mnie puścili.Czy konsul będzie to brał pidczas rozmowy o zieloną kartę?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tak. Aczkolwiek wg mojej wiedzy nie powinno to wpłynąć na decyzję. Wyrok i akta musiałbyś mieć ze sobą. Ale tym będziesz się martwił jak Ciebie wylosują :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Konsul będzie brał wszystko pod uwagę podczas rozmowy. Ale tym bym się nie przejmowała, dopóki nie zostaniesz wylosowany :)

A - tak przy okazji Twojego pierwszego zdania w tym temacie - nie wszyscy użytkownicy tego forum mają takie przygody, jak Ty ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×