Skocz do zawartości
Xarthisius

Zmiana okresu waznosci badan lekarskich

Recommended Posts

Od listopada 2018 wchodzi w zycie nowa zasada odnosnie waznosci I-693:

  • formularz musi byc wystawiony nie pozniej niz 60 dni przed data zlozenia petycji
  • formularz jest wazny 2 lata od daty podpisu lekarza

[1] https://www.uscis.gov/news/alerts/uscis-policy-manual-update

[2] https://www.uscis.gov/policymanual/Updates/20181016-I-693Validity.pdf

  • Like 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Sensowna zmiana. Reakcja na to, że AOS w wielu kategoriach trwa ponad 12 miesięcy i przedłużał się dodatkowo o wygasłe badania, na które wystawiane było RFE

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dzięki za news. Zrodziło się u mnie zatem pytanie. Jeśli teraz z narzeczoną czekamy na NOA2 (powinno być jakoś w marcu) i załóżmy badania miałbym np. w maju, a ślub planowalibyśmy z narzeczoną na początek sierpnia (czyli ponad 60dni od badań) to przy składaniu papierów na AOS (kilka dni po ślubie) muszę na nowo robić badania przez to że minęło >60dni?

Co więc najlepiej zrobić? Poczekać np. ze zrobieniem badań (a zatem i na interview w ambasadzie) na drugą połowę czerwca? 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

4 hours ago, marc08 said:

Dzięki za news. Zrodziło się u mnie zatem pytanie. Jeśli teraz z narzeczoną czekamy na NOA2 (powinno być jakoś w marcu) i załóżmy badania miałbym np. w maju, a ślub planowalibyśmy z narzeczoną na początek sierpnia (czyli ponad 60dni od badań) to przy składaniu papierów na AOS (kilka dni po ślubie) muszę na nowo robić badania przez to że minęło >60dni?

Co więc najlepiej zrobić? Poczekać np. ze zrobieniem badań (a zatem i na interview w ambasadzie) na drugą połowę czerwca? 

To dla K1? Tu moze niech mnie ktos kto to przechodzil mnie poprawi, ale wtedy badania sa wykonywane poza US, inny formularz. Przy wysylaniu AOS dolacza sie jego kopie, a poza tym z POE wysylaja je do USCIS. Nie uzywasz wogole I-693.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
3 minutes ago, Xarthisius said:

dla K1?

Zobacz instrukcje do I-693 (FAQ 3.)

You are not required to have another medical examination as long as you file your Form I-485 within one year
of an overseas medical examination; and

[1] https://www.uscis.gov/system/files_force/files/form/i-693instr.pdf?download=1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dzięki @Xarthisius ! 

Tak jak pisałem - na razie oczekujemy na NOA2 więc jeszcze się aż tak dokładnie nie rozeznałem odnośnie tego, który formularz potem wypełniamy. Pamiętałem tylko coś o tym, że badania są ważne rok. No i jak teraz przeczytałem że jest zmiana że ważne będą 2 lata to myślałem że ten czas został wydłużony i zmartwiła mnie te druga zmiana tj. 60dni od badań. 

W takim razie rozumiem że w moim przypadku to nie ma znaczenia i normalnie mogę spokojnie badania robić jak najszybciej (pewnie koło maja) i w sierpniu planowac ślub a potem papiery na AOS już bez kolejnych badań mimo że minęło 60dni? Tak przynajmniej wynika z przytoczonej instrukcji..

Dzięki raz jeszcze!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×