tombo7777 Napisano 8 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2019 Witam. Mam pytanie apropo laptpów. Lecę do USA i zabieram ze sobą swój prywatny laptop. Po 2-3 tygodniach będę wracał i w drodze powrotnej będę miał prywatny i słuzbowy w bagażu podręcznym. Czy przypadkiem nie będę musiał zaplacić cła? Pytanie może głupie ale lecę pierwszy raz i mam pewne obawy z tego powodu :)
andyopole Napisano 8 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2019 Gdziez Ty jedziesz, jaki tam klimat musi byc ze te laptopy sie tam tak ladnie rozmnazaja?
tombo7777 Napisano 11 Lutego 2019 Autor Zgłoś Napisano 11 Lutego 2019 Ja jadę ze swoim prywatny, a będe musiał wrócić do Polski jeszcze ze służbowym który mi zostawił współpracownik. A lecę do Północnej Karoliny
miron_ksi Napisano 11 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2019 Czyli lecisz z jednym laptopem do USA a wracasz z drugim, tak? W tym wypadku za ten drugi laptop jeśli był kupiony poza Unią Europejską i ma wartość ponad 430 EUR (jeśli nic innego nie będzie w bagażu innych rzeczy podlegających ocleniu), to wtedy cło będzie należne. A jak ten laptop służbowy stary już i mało warty, to problemów nie będzie. Twój prywatny laptop kupiony w UE nie podlega ocleniu.
tombo7777 Napisano 11 Lutego 2019 Autor Zgłoś Napisano 11 Lutego 2019 Nie tak do końca. Lecę ze swoim 3letnim i chcę wrócić z dwoma w bagażu podręcznym, moim i służbowym (stary jak świat).Służbowy zabrał inny pracownik i go mi w stanch zostawił.Trochę to pogmatwane dlatego sie pytam
andyopole Napisano 11 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2019 Taki swiatowy czlowiek a pierdolami sie przejmuje. Nic nie bedzie nie przezywaj.
tombo7777 Napisano 12 Lutego 2019 Autor Zgłoś Napisano 12 Lutego 2019 Światowy ? Mój pierwszy wyjazd do Stanów
tombo7777 Napisano 15 Lutego 2019 Autor Zgłoś Napisano 15 Lutego 2019 A czy mogę lapka schować do bagażu głównego?
mcpear Napisano 15 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2019 Pytasz o przepisy czy o zdrowy rozsądek? Przepisy nie zabraniają schować go do bagażu głównego (może musiałbyś wyjąć baterię). Aczkolwiek rozsądek stanowczo odradza takiego ruchu. Jeśli straciłbyś go (bo ktoś by go wyjął) to chyba odpowiedzialność przewodnika jest ograniczona do kilkanastu lub kilkadzisięciu dolarów za kilogram "zaginionego" bagażu
tombo7777 Napisano 15 Lutego 2019 Autor Zgłoś Napisano 15 Lutego 2019 O dzięki. Nie rozpatrzyłem tego w ten sposób
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.