Wiki1190 Napisano 26 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2019 Witam, szukałem podobnego tematu ale nie znalazłem Otóż planuje aplikować o wize B2, ale mam mały problem przy wypełnianiu wniosku ds-160. Przez 7 miesięcy pracowałem na statatku wycieczkowym, plywalismy po Karaibach, a portem matka był najpierw Port Canaveral, następnie For Lauderdale. Wjechałem do stanów na c1/d (tam dostałem stepelek z datą) spędziłem noc w hotelu, następnie oddałem paszport na statku i dostałem taki papier, który nazywa się i95 (mogłem się pomylić do do nazwy) i z tym papierkiem opuszczał statek za każdym razem kiedy przyplywalismy do amerykańskich portów. Paszport odzyskałem dopiero po zakończeniu kontraktu i prosto ze statku pojechałem na lotnisko. Teraz mam taki problem, przy wypełnianiu wniosku musze odpowiedzieć na pytanie o pięć poprzednich wizyt w USA i nie wiem co wpisać. Pięć ostatnich rejsów z których każdy zaczynał i kończył się w stanach czy tylko datę przylotu do stanów przed kontraktem ( z tym ze wtedy wygląda na to, że na c1/d spedziełem w stanach ponad 7 miesięcy, nie dostałem nowego stepla po opuszczeniu statku a wylocie ze USA)? Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
MeganMarkle Napisano 26 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2019 Wg liczą się tylko wloty i wyloty z usa, czyli wg stempli w paszporcie
Wiki1190 Napisano 26 Lutego 2019 Autor Zgłoś Napisano 26 Lutego 2019 Stepel mam tylko z data przylotu, nie dostałem nic przed wylotem, a technicznie rzecz biorąc byłem w kraju przez kilka godzin. Powinienem to wpisać jako kolejna wizyte ?
andyopole Napisano 26 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2019 Masz pieczatke w paszporcie wiec Twoj wwjazd maja w systemie. Jaki sens ukrywac, pisz kiedy wjechales i ze byles kilka razy po kilka godzin na wizie jw.
Wiki1190 Napisano 26 Lutego 2019 Autor Zgłoś Napisano 26 Lutego 2019 Nie chce nic ukrywać, właśnie boje się, że przypadkiem coś źle wpisze bo nie wiem czy moje zejście w porcie w czasie turn around day liczy się jako wizyta w stanach. Nie miałem przy sobie w tym czasie paszportu i nie dostawałem nowych pieczątek . W stanach bylem srednio 6 razy w miesiącu wiec jeśli wpisze datę przylotu a potem 4 ostatnie wizyty to tak Jakbym zatail prawie 40 wizyt pomiędzy, a mam wpisać tylko 5 ostatnich wizyt. Dlatego wydaje mi się, że powinienem wpisać tylko datę przylotu do stanów i datę zejścia ze statku po zakończonym kontrakcie bo wtedy miałem przy sobie paszport i przekraczałem granice. Zadzwoniłem na infolinię, ale dowiedziałem się tylko, że nie mogą pomagać przy wypełnianiu wniosku i musze wpisać co uważam za sluszne ...co było raczej średnio pomocne .
andyopole Napisano 26 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2019 Wpisz z grubsza a na rozmowie w konsulacie wyjaśnisz o co biega.
mcpear Napisano 27 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2019 Na stronie https://i94.cbp.dhs.gov/ można pobrać "Travel History". Zobacz co widać o twoich podróżach w systemie od strony amerykańskiej. Na moje byłeś "raz w USA na 7 miesięcy" - dostałeś jedno i94 (zapewne) czyli byłeś "raz" - tak samo jak przekraczasz lądowo granice meksykańską lub kanadyjską to wracasz na tym samym i94 - czyli jesteś jakby na starej wizie / starym pobycie. Ale upewnij się na stronie, którą Tobie przytoczyłem
Wiki1190 Napisano 27 Lutego 2019 Autor Zgłoś Napisano 27 Lutego 2019 Dziękuję, wszystkim za pomoc. Obczailem na stronce i mam jeden wjazd i jeden wyjazd, jakby co to w konslulacie powiem jak sytuacja wyglądała . Dzięki bardzo
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.