Skocz do zawartości

Podatki w USA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Dostałam zieloną kartę w zeszłym roku, w listopadzie przekroczyłam granicę po raz pierwszy. Pracuję od sierpnia 2018 w Polsce i w 2019 nie planuje jeszcze wyjezdzac do Stanow w tym roku na stałe bo jeszcze studiuję.W związku z tym że rozliczylam się w Polsce, zastanawiam się czy muszę jeszcze składać deklarację podatkową w usa? Albo jakieś oświadczenie ze rozliczylam sie w Polsce? 

Dziękuję za pomoc :)

Napisano
Godzinę temu, nysanarysa napisał:

Cześć,

Dostałam zieloną kartę w zeszłym roku, w listopadzie przekroczyłam granicę po raz pierwszy. Pracuję od sierpnia 2018 w Polsce i w 2019 nie planuje jeszcze wyjezdzac do Stanow w tym roku na stałe bo jeszcze studiuję.W związku z tym że rozliczylam się w Polsce, zastanawiam się czy muszę jeszcze składać deklarację podatkową w usa? Albo jakieś oświadczenie ze rozliczylam sie w Polsce? 

Dziękuję za pomoc :)

Jesteś rezydentka USA i musisz złożyć zeznanie podatkowe. 

Napisano

Dziękuję :) przeczytalam część i raczej sama nie jestem sobie w stanie poradzić,to jest za dużo informacji do przyswojenia dla kogos kto kompletnie nie zna sie na prawie podatkowym w USA. Czy ew znacie kogos, ksiegowego/księgową kto zna sie na tym i ew mógłby pomóc? Najlepiej w Krakowie?

Napisano
30 minut temu, nysanarysa napisał:

Dziękuję :) przeczytalam część i raczej sama nie jestem sobie w stanie poradzić,to jest za dużo informacji do przyswojenia dla kogos kto kompletnie nie zna sie na prawie podatkowym w USA. Czy ew znacie kogos, ksiegowego/księgową kto zna sie na tym i ew mógłby pomóc? Najlepiej w Krakowie?

Szukaj w Stanach po firmach polonijnych. 

Jeśli w Polsce kogoś znajdziesz to będzie chodzić o firmy. 

Napisano

Już szukalam i jest ciężko kogos takiego znaleźć, właśnie z racji, ze z reguły pracuja dla firm :/ Dlatego poprosiłam o ew polecenie kogos kto sie na tym zna, napisalam ze najlepiej z Krakowa, ale jesli ktos zna kogoś kto moglby pomoc np z USA,  to tez bym poprosila o ew namiar. Forum jest raczej duze, więc przyszlo mi do glowy ze nie kazdy sie rozlicza sam i moze podzielic sie kontaktem :)

Napisano

Jeżeli przebywasz poza USA ponad 330 dni i masz dochód mniejszy niż 100 coś tam k dolarów, to wypełniasz deklarację na tę okoliczność (https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/foreign-earned-income-exclusion-physical-presence-testhttps://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/foreign-earned-income-exclusion).

Za zeszły rok byłeś rezydentem podatkowym Polski i USA, więc stosuje się też umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania. Z Twojej sytuacji wynika, że za 2018 Twoją "główną" rezydencją na podstawie tie breaker rule jest  raczej Polska, jeśli w USA nie byłeś za długo w 2018 roku. Wtedy do USA bym wysłał 1040 NR: zwykła lub EZ tak by się rozliczyć.

Ale jak łapiesz się na opcję numer 1, to bym tę zrobił.

Napisano

Co roku trzeba wypełniać te wszystkie papiery w Polsce mimo że się tu nie przebywa i nie pracuje?

Trzeba zmienić w urzędzie pracy że pracuje się za granicą?

Sorry za głupie pytania ale nigdy nie wypełniałem pitu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...