pawel92 Napisano 22 Maja 2019 Zgłoś Napisano 22 Maja 2019 Kolejna wyprawa do stanów, tym razem Nowy Jork. Ogólnie planowałem zrobić tak jak w Chicago, czyli znaleźć coś taniej na airbnb na obrzeżach z dobrym dojazdem do miasta. W Chicago wszyło mi tak jak planowałem, wyjście z mieszkania ok. 10 i powrót na wieczór, ewentualnie jakiś zrzut zakupów w ciągu dnia. No i pytanie czy Jesrsey City w okolicach Journal Square to dobra miejscówa? Z tego co widziałem to są pociągi/kolejki PATH co można bardzo szybko dostać się do miasta. Chyba że, są jakieś dobre miejscówki w sammym NY gdzie jest bezpiecznie i cenowo też ok. W Jersey za 14dni mam prywatne mieszkanie za 4-5k zł.
motorolnik Napisano 23 Maja 2019 Zgłoś Napisano 23 Maja 2019 Ja teraz zabookowałem sobie na airbnb 33 dni noclegu w Harlemie zaraz obok stacji A/B/C/D za $1300 z groszami (lipiec/sierpień). Fajna miejscówka, budynek w którym już kiedyś nocowałem ale inny apartment. Osobiście polecam szukanie noclegów na >= 28 dni, bo wtedy można upolować rabaty między 20-40%. New Jersey nigdy nie był dla mnie wyborem ze względu właśnie na dojazd. PATH to inne bilety niż MTA, co zwiększa wydatki, a wygodę bliskości stacji metra w NYC ciężko pobić. W NYC osobiście preferuję bliskość 8th Ave line, albo Brooklyn wzdłuż A/C, albo Harlem wzdłuż A/B/C/D. Jeśli nie to to w drugim szeregu szukałbym sąsiedztwa Q/R/N/W (np. coś w Astorii, albo Brooklyn), albo F (też brooklyn), ewentualnie M, E albo 7 w Queens. Zależy też co chcesz robić w NYC.
pawel92 Napisano 21 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2019 Dnia 23.05.2019 o 20:41, motorolnik napisał: Ja teraz zabookowałem sobie na airbnb 33 dni noclegu w Harlemie zaraz obok stacji A/B/C/D za $1300 z groszami (lipiec/sierpień). Fajna miejscówka, budynek w którym już kiedyś nocowałem ale inny apartment. Harlem to bezpieczny? Podeślesz miejscówkę? Dnia 23.05.2019 o 20:41, motorolnik napisał: Osobiście polecam szukanie noclegów na >= 28 dni, bo wtedy można upolować rabaty między 20-40%. Niestety lecę na 2 tygodnie na maraton + zwiedzanie. I tak już będę na bezpłatnym urlopie siedział więc więcej odpada Dnia 23.05.2019 o 20:41, motorolnik napisał: W NYC osobiście preferuję bliskość 8th Ave line, albo Brooklyn wzdłuż A/C, albo Harlem wzdłuż A/B/C/D. Jeśli nie to to w drugim szeregu szukałbym sąsiedztwa Q/R/N/W (np. coś w Astorii, albo Brooklyn), albo F (też brooklyn), ewentualnie M, E albo 7 w Queens. Zależy też co chcesz robić w NYC. Co do tego co chce robić to raczej klasycznie jak przy pierwszej wizycie w NY. Zwiedzanie, zakupy, jedzenie, jakiś mecz NBA itp.
motorolnik Napisano 21 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2019 Jak dla mnie bezpieczny. Konkretnie będę trochę na południe od stacji A/B/C/D 145 St, czyli w Hamilton Heights. W samej stacji 145th St jak i zaraz obok na St Nicholas Ave jest posterunek policji. Niedaleko są takie piękne nieruchomości, które znajdują kupców za miliony https://ny.curbed.com/2018/1/22/16919368/72-hamilton-terrace-in-contract Z drugiej strony nie tak daleko miało miejsce to zdarzenie https://gothamist.com/2019/06/13/hamilton_heights_shooting.php a dwa lata temu to https://gothamist.com/2017/05/05/german_tourist_robbed_sexually_assa.php Odosobnione przypadki, ale zostają w pamięci. Nie zmienia to faktu, że w mordę w NYC można dostać wszędzie.
pawel92 Napisano 21 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2019 33 minuty temu, motorolnik napisał: Odosobnione przypadki, ale zostają w pamięci. Nie zmienia to faktu, że w mordę w NYC można dostać wszędzie. No to pewnie, ja i tak pewnie wieczorami to już będę leżał w domu po łażeniu cały dzień po mieście. A pewnie to wieczorami zawsze ryzyko większe, że się wejdzie nie w tą uliczkę Dzięki za info, jeszcze tu ewentualnie podeśle linki jak znajdę jakieś ciekawe airbnb co by ktos określił czy miejscówa jest git
motorolnik Napisano 21 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2019 Z konkretnych miejscówek możesz sprawdzić tą np. https://www.airbnb.co.uk/rooms/1130855 , Brooklyn, niedaleko dwóch stacji metra i zaraz obok stojaka CitiBike w spokojnej okolicy (Crown Heights). https://www.airbnb.co.uk/rooms/9921802 , Brooklyn, taniej ale dalej od metra (4 albo 5 przecznic do Kingston Throop).
MeganMarkle Napisano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2019 On 6/21/2019 at 7:19 AM, pawel92 said: No to pewnie, ja i tak pewnie wieczorami to już będę leżał w domu po łażeniu cały dzień po mieście. A pewnie to wieczorami zawsze ryzyko większe, że się wejdzie nie w tą uliczkę Dzięki za info, jeszcze tu ewentualnie podeśle linki jak znajdę jakieś ciekawe airbnb co by ktos określił czy miejscówa jest git Ja byłam w NYC kilka razy w życiu i zawsze wybierałam lokalizacje w samym centrum Manhattanu, tak żeby było wszędzie z buta.. raz gdzieś nieopodal Central Parku, raz gdzieś przy Times Square - no ogólnie mega centrum. To jakiś tani hotel/motel, a to hostel. Raz byłam tez nawet w porządnym hotelu (to akurat będąc z rodzina przejazdem). Nocami szlajałam się ze znajomymi po klubach i wracaliśmy często pieszo lub taksówką złapaną ad hoc... nie czułam się niebezpiecznie. Aczkolwiek to było dobre 10 lat temu albo i więcej, jak byłam piękna i młoda (i głupia) czasy mogły się zmienić
pawel92 Napisano 23 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2019 9 godzin temu, MeganMarkle napisał: To jakiś tani hotel/motel, a to hostel No teraz jakis hostel w centrum to kosztuje 5000zł za 14dni a hotel to minimum 10000zł Za 5000-6000 to mogę mieć prywatne mieszkanie airbnb jak dobrze poszukać i sobie dojeżdżać jak i tak będę wyjeżdzał rano i wracał wieczorem
ilya_ Napisano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2019 Dnia 23.06.2019 o 04:15, MeganMarkle napisał: Aczkolwiek to było dobre 10 lat temu albo i więcej, jak byłam piękna i młoda (i głupia) czasy mogły się zmienić [offtopic :] nie, nie zmienily sie. NYC to miasto dla mlodziakow. Ludzie pomiedzy 20-35 lat maja tu raj. Wg mnie >40 lat - meczarnia, beton, brak zieleni, syf, czlowiek z pracy ucieka do domu, z domu do pracy i tak w kolko....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.