John_Doe Posted June 13, 2019 Report Share Posted June 13, 2019 Witam. Na wstępie pragnę napomnieć, że chodzi mi jedynie o przybliżony czas poszczególnych etapów. Zdaje sobie sprawę, że każdy przypadek poniekąd jest indywidualny i może trwać różnie. Jestem obywatelem USA od urodzenia, nie mniej jednak większość życia bo 2/3 przeżyłem w Polsce. Obecnie posiadam już żonę i chciałbym wraz z nią wyjechać do USA. Chciałbym się dowiedzieć ile trwa takie wyrabianie "domicylu" zanim będę brany pod uwagę jako prawdziwy sponsor. Po jakim czasie w ogóle warto byłoby aplikować o wizę K3 i znów ile to się rozciąga. Jak przypuszczacie- od momentu mojego rozpoczęcia odprowadzania podatków do wjazdu żony do USA jaki czas na ogół mija? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted June 13, 2019 Report Share Posted June 13, 2019 6 minut temu, John_Doe napisał: Witam. Na wstępie pragnę napomnieć, że chodzi mi jedynie o przybliżony czas poszczególnych etapów. Zdaje sobie sprawę, że każdy przypadek poniekąd jest indywidualny i może trwać różnie. Jestem obywatelem USA od urodzenia, nie mniej jednak większość życia bo 2/3 przeżyłem w Polsce. Obecnie posiadam już żonę i chciałbym wraz z nią wyjechać do USA. Chciałbym się dowiedzieć ile trwa takie wyrabianie "domicylu" zanim będę brany pod uwagę jako prawdziwy sponsor. Po jakim czasie w ogóle warto byłoby aplikować o wizę K3 i znów ile to się rozciąga. Jak przypuszczacie- od momentu mojego rozpoczęcia odprowadzania podatków do wjazdu żony do USA jaki czas na ogół mija? Wiec kilka kwestii : - Zapomnij o K-3. Praktycznie nie jest wydawana. - Potrzebujesz domicile lub intent to establish domicile - wynajety dom/apartament, cos co Cie wiaze z US. NIe ma wymagac czasowych. - Z podatkow to miales sie rozliczac od zawsze mieszkajac i pracujac poza US. Zacznij od wypelnienia tax returns do IRS za poprzednie trzy lata. Podatki nie maja nic wspolnego z domicile - Od wyslania I-130, rok - poltora do wjazdu zony Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jackie Posted June 13, 2019 Report Share Posted June 13, 2019 2 godziny temu, John_Doe napisał: Chciałbym się dowiedzieć ile trwa takie wyrabianie "domicylu" zanim będę brany pod uwagę jako prawdziwy sponsor. Niestety, nie ma oficjalnych wytycznych, masz przekonać urzędnika i tyle. Tak jak napisał kzielu: wynajmij apartament i pokaż że masz podpisaną umowę. Inne pomysły: kup auto, załóż konto w banku i pokaż wyciąg pokazujący że coś się tam dzieje (samo założenie konta nie jest dowodem domicylu, ale możesz udowodnić że robiłeś zakupy w rodzaju meble do mieszkania itp.), znajdź pracę lub pokaż że aktywnie szukasz pracy. To trochę jak dowody na więzi z krajem gdy starasz się o wizę turystyczną, ale na odwrót Link to comment Share on other sites More sharing options...
John_Doe Posted June 13, 2019 Author Report Share Posted June 13, 2019 6 godzin temu, Jackie napisał: Niestety, nie ma oficjalnych wytycznych, masz przekonać urzędnika i tyle. Tak jak napisał kzielu: wynajmij apartament i pokaż że masz podpisaną umowę. Inne pomysły: kup auto, załóż konto w banku i pokaż wyciąg pokazujący że coś się tam dzieje (samo założenie konta nie jest dowodem domicylu, ale możesz udowodnić że robiłeś zakupy w rodzaju meble do mieszkania itp.), znajdź pracę lub pokaż że aktywnie szukasz pracy. To trochę jak dowody na więzi z krajem gdy starasz się o wizę turystyczną, ale na odwrót Część z rzeczy, które wymieniales juz tam mam bo mieszkalem tam kilka lat temu po skonczeniu szkoly sredniej w PL, a miedzy studiami. Chodzi mo glownie o dochod. Bo z tego co sie orientuje, musze wykazac najniższa jakąś tam roczną 22k. Chodzi mi o to, czy I-130 moge złożyć juz wczesniej czy dopiero jak domicyl sobie już zorganizuje. Bo to tez ma znaczenie czy rok-półtorej będę na całość czekał czy dopiero jak juz tam z pol roku powalcze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted June 13, 2019 Report Share Posted June 13, 2019 Dochod nie ma nic wspólnego z domicile - dochod jako sponsor musisz mieć na etapie NVC (pol roku po wysłaniu I-130 mniej więcej - dochód możesz mieć zerowy jak będziesz miał co-sponsora). Domicile musisz mieć na etapie interview w ambasadzie czyli na samym końcu procesu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.