kotfilon Napisano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2019 Hey, mieszkam w Polsce i prowadzę tutaj działalność gospodarczą. Mam też podwójne obywatelstwo, ale nigdy w USA nie byłem. Pracuję zdalnie i do tej pory miałem klientów tylko z Polski. Niedawno zacząłem jednak ogłaszać się za granicą i obecnie jestem przed podpisaniem umowy z nowym klientem z USA. Zapaliła mi się jednak czerwona lampka, bo nie jest dla mnie jasne, jak to wygląda w kwestii IRS. Poczytałem trochę i skoro jestem obywatelem USA, to teoretycznie powinienem się rozliczać z moich dochodów z IRS. Tyle tylko, że nigdy z IRS nie miałem do czynienia i nie wiem jak to działa. Czy muszę się do nich zgłaszać i jak to wygląda z dochodami za poprzednie lata?
vlade Napisano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2019 https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/streamlined-filing-compliance-procedures Na dole jest link do szkolenia trwajacego 1.5h ze szczegolowym opisem. Trzeba zlozyc zeznania za trzy lata, zaplacic nalezny podatek z odsetkami za te trzy lata, i zlozyc oswiadczenia o posiadanych srodkach finansowych (FBAR) za 6 lat wstecz. No i od tej pory juz sie rozliczac co roku z IRS. Potrzebujesz SSN do tego.
kotfilon Napisano 14 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2019 A co w przypadku, gdy dochody z zeszłych lat były niższe niż minimum (chyba $12000 za rok 2018) jakie obliguje do rozliczania podatków z IRS?
andyopole Napisano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2019 46 minut temu, kotfilon napisał: A co w przypadku, gdy dochody z zeszłych lat były niższe niż minimum (chyba $12000 za rok 2018) jakie obliguje do rozliczania podatków z IRS? Jeśli dochód jest poniżej minimum wtedy podatku nie płacisz. Deklarację złożyć musisz co roku.
Jackie Napisano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2019 Godzinę temu, kotfilon napisał: A co w przypadku, gdy dochody z zeszłych lat były niższe niż minimum (chyba $12000 za rok 2018) jakie obliguje do rozliczania podatków z IRS? https://www.irs.gov/help/ita/do-i-need-to-file-a-tax-return kliknij "begin"
kotfilon Napisano 15 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2019 Ok, ale zgodnie z tym co wyczytałem, "tax return filing" jest wymagane właśnie powyżej tej kwoty $12000 (w przypadku osób o wolnym statusie i poniżej 65 roku życia).
kotfilon Napisano 24 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2019 Czyli jeśli nie spełniam warunków, nie muszę wypełniać tax return? Czy muszę? Działalność prowadzę od tego roku, więc chciałbym od przyszłego wypełniać tax return (przy self-employed trzeba powyżej $400). Ale co np. z zeszłym rokiem? Nie przekroczyłem tego limitu $12000.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.