Traczyk Posted July 22, 2019 Report Share Posted July 22, 2019 Witam, Mam 20 lat, ukończyłem liceum i zdałem maturę, Moje pytanie jest następujące... Jak przeprowadzić się i zacząć żyć w stanach? Mam na myśli wynajęcie mieszkania i pracę. Z góry dziekuję za pomoc, Kacper Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xarthisius Posted July 22, 2019 Report Share Posted July 22, 2019 Nie dubluj watkow. Juz o to pytasz tu: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Traczyk Posted July 22, 2019 Author Report Share Posted July 22, 2019 sprobowalem w innym dziale. tamten mozna zamknac Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpear Posted July 22, 2019 Report Share Posted July 22, 2019 Rozumiem, że nie masz wizy. Tak więc masz 2 sposoby na podjęcie pracy w USA: 1. Nielegalny - przyjeżdżasz na jakiekolwiek wizie, łamiesz jej warunki i zostajesz tak długo aż Ciebie nie wyrzucą (niektórym udaje się zostać kilkadziesiąt lat a nawet całe życie) - z zasady na tym forum nie pomagamy w takiej drodze emigracyjnej 2. Legalny - tu nie masz za wiele dróg. Możesz uczestniczyć w corocznej loterii wizowej (najbliższe zgłoszenia w październiku - losowanie w maju 2020, szansa na wylosowanie około 1%). Możesz spróbować poznać i rozkochać w sobie Amerykankę, która po ślubie zechce zasponsorować Tobie wizę do USA. Możesz spróbować wykazać, że jesteś pracownikiem, z unikalnymi umiejętnościami, którego na rynku USA pracodawcy nie mogą znaleźć - wówczas zdesperowany pracodawca chcąc koniecznie Ciebie zatrudnić może zasponsorować Tobie wizę imigracyjną. W tej ostatniej kategorii było dość głośno o poszukiwaniu doświadczonych kierowców ciężarówek i ten temat kilka razy przewijał się przez forum, aczkolwiek nie jestem pewien czy ten proces sponsorowania wizy imigracyjnej zakończył się w jakimkolwiek przypadku sukcesem - to wydawałaby się "najprostsza" droga (zacznij pracować w Europie jako kierowca ciężarówki, zdobądź 3-5 letnie doświadczenie, aplikuj o wizę imigracyjną przez amerykańskiego pracodawcę do USA). Kilku z forumowiczów (w tym i ja) tę ostatnią drogę rozpoczęli od podjęcia pracy w Europie w dużej i znanej amerykańskiej korporacji (najlepiej jak to nie jest dział sprzedaży i marketingu) gdzie jeśli się na Tobie poznają to mogą Tobie zaproponować przeniesienie do USA (z reguły na 3-5 lat), a jeśli się w USA sprawdzisz to mogą (nie muszą) zaproponować Tobie sponsorowanie wizy imigracyjnej. Jak widzisz nie ma prostej drogi, która pozwoli się legalnie przenieść do USA bardzo szybko. Jeśli o przeprowadzkę pytasz to już bardzo prosto. Ofert wynajmu mieszkania jest bardzo dużo. Jak już jesteś na miejscu to jesteś w stanie przekonać wynajmujących aby zaryzykowali wynajem tobie mieszkania. Wiele zależy od lokalizacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.