robert.k Napisano 28 Lipca 2019 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2019 Cześć, Mam ofertę pracy, w której ja, jako freelancer (umowa B2B / kontrakt z polską firmą obecnie jeszcze bez filii w USA), zostanę oddelegowany do USA (Kalifornia) na pół roku, z opcją na przedłużenie nawet do 2 lat. Czy możecie mi przybliżyć zasady odprowadzania podatku dochodowego i składek na ubezpieczenia społeczne? PIT Czy dla freelancerów jest tak samo jak dla pracowników etatowych? Z forum już wiem, że pracownik etatowy musi rozliczyć się z PIT w Stanach jeśli w roku podatkowym przekroczy 183 dni pobytu (zgodnie z zasadą obecnego roku i 2 lat wstecz). Gdybym zaczął od września, ten rok rozliczę sobie tylko w Polsce (<183dni). W 2020 natomiast, albo nie przekroczę 183 dni i rozliczę się w Polsce, albo przekroczę i wszystko co zarobię w 2020 rozliczę w USA. Jeśli rozliczę się w USA, w Polsce dla Urzędu Skarbowego przedstawię kwotę podatku odprowadzonego w USA jako zaliczkę/podatek już odprowadzony i ewentualnie pokryję niedopłatę jeśli taka wystąpi. ZUS Jak ugryźć ten temat? Czy ma tu też zastosowanie zasada 183dni? Jakich kosztów się spodziewać? Czym jest ZUS w USA? Nie trafiłem na nic sensownego w relacji Polska - USA. Znalazłem przykłady dla Polska - Niemcy: Działalność gospodarcza w Polsce + Zlecenia wykonywane w Niemczech = Odprowadzanie ZUS w Niemczech. Pozdrawiam, Robert
mcpear Napisano 28 Lipca 2019 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2019 6 hours ago, robert.k said: Z forum już wiem, że pracownik etatowy musi rozliczyć się z PIT w Stanach jeśli w roku podatkowym przekroczy 183 dni pobytu (zgodnie z zasadą obecnego roku i 2 lat wstecz). Gdybym zaczął od września, ten rok rozliczę sobie tylko w Polsce (<183dni). Dochód uzyskany w USA zawsze musisz rozliczyć w USA. Te 183 dni nie mają znaczenia. Ludzie jeżdżą na programy W&T i są w USA po 3-4 miesiące a muszą rozliczyć się w USA z dochodów uzyskanych w USA. Jeśli przekroczysz te 183 to musisz rozliczyć w USA dochód z całego świata - stajesz się rezydentem podatkowym USA. Tak więc według mnie mylnym jest stwierdzenie, że "ten rok rozliczysz tylko w Polsce" - wg mnie część dochodów uzyskaną w USA rozliczysz w USA a w Polsce rozliczysz całość tegorocznych dochodów (w tym też dochody z USA) uwzględniając zapłacone podatki i przysługujące ulgi (w tym ulgę abolicyjną). Ciekawe co piszesz o tym kontrakcie freelancerskim na wizie B2 in lieu of H1. Jednym z warunków uzyskania tej wizy jest: "To qualify, the visa holder should be an employee of a foreign subsidiary". Czyli że musisz być w stosunku zależności służbowej i być oddelegowanym. Może się okzać, że firma oddelegwująca Ciebie będzie musiała Ciebie zatrudnić na czas tego oddelegowania. Myślę że kontrakt B2B może być w sprzeczności z zasadami otrzymania tej wizy.
robert.k Napisano 29 Lipca 2019 Autor Zgłoś Napisano 29 Lipca 2019 Ok, doczytam to jeszcze raz. Jeśli są tutaj na forum jakieś biura podatkowe które mają doświadczenie w takich przypadkach i są zainteresowane współpracą, proszę kontakt na priv.
rynr Napisano 6 Września 2019 Zgłoś Napisano 6 Września 2019 Dnia 28.07.2019 o 19:33, robert.k napisał: PIT Czy dla freelancerów jest tak samo jak dla pracowników etatowych? Z forum już wiem, że pracownik etatowy musi rozliczyć się z PIT w Stanach jeśli w roku podatkowym przekroczy 183 dni pobytu (zgodnie z zasadą obecnego roku i 2 lat wstecz). Gdybym zaczął od września, ten rok rozliczę sobie tylko w Polsce (<183dni). https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/determining-alien-tax-status In some cases aliens are allowed to make elections which override the green card test and the substantial presence test, as follows: Nonresident Spouse Treated as a Resident Closer Connection To a Foreign Country Tax Treaties Temat rozkminiany przeze mnie jakiś czasu temu, też wiza B1 in a Lieu of H. W przypadku umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania (Tax Treaty) - Polska ma taką z USA chyba z 1974 roku. Całe te liczenie nie jest potrzebne. W twoim przypadku twój dochód z USA będzie to $0 i tylko z tego dochodu USA ma prawo odprowadzić podatek (o ile spełniasz warunki z tej umowy - raczej tak). Potwierdziłem to z Polską firmą rozliczającą podatki z USA. Z tego co się dowiedziałem, jedni w ogóle nie rozliczają niczego w USA natomiast inni składają zeznanie "zerowe". Tyle w temacie podatku federalnego. Natomiast jest też podatek stanowy. W moim przypadku nie było problemu, bo moje dochody nie były opodatkowane w tym stanie, w którym przebywałem, jednak polecam się zorientować w temacie.Proszę traktować ten post informacyjnie, nie jest on poradą prawną/podatkową.
Mamon Napisano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2020 Stary temat ale dorzucę jeszcze pytanie - autor wątku pisał, że został oddelegowany do Kalifornii - otóż Kalifornia jako jeden z nielicznych stanów nie respektuje międzynarodowych traktatów o unikaniu podwójnego opodatkowania, więc czy przy przekroczeniu 183 pobytu w ciągu roku mogą się domagać podatków stanowych nawet od dochodu osiągniętego w Polsce?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.