woox Napisano 29 Lipca 2020 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2020 Witam, potrzebuje Waszej pomocy odnośnie śmierci Taty Mianowicie Tata zmarł niedawno w Polsce na raka. Pozostawił w Chicago niepozamykane sprawy tzn. konta w banku itd. Możecie podpowiedzieć co teraz mamy zrobić z Mamą, jaka jest procedura aby wyplacić pieniądze z konta i pozamykać je. Zaznaczam iż Tata był obywatelem amerykański oraz polskim, także ja z bratem też jesteśmy obywateli USA i polski lecz mieszkamy na stałe w Polsce. Mama posiada jedynie obywatelstwo polskie i również mieszka w Polsce. Bardzo bym prosił o podpowiedź co w tej sytuacji mamy zrobić. Dziękuję z góry.
Roelka v.2 Napisano 30 Lipca 2020 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2020 Proponuje zaczac od skontakowania sie z bankiem i zapytania jakie maja w tej kwestii procedury. Współczuję bardzo.
andyopole Napisano 30 Lipca 2020 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2020 Słyszałem że jeśli nie zna się numerów kont to sprawa nie do przejścia. Podkreślam: słyszałem. Napewno trzeba przeprowadzić postępowanie spadkowe, adwokaci muszą zarobić, obawiam się że bez "papugi" nie da rady.
KrysiaK Napisano 31 Lipca 2020 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2020 Zawsze mozna zazac od google http://spadki-usa.pl/proces/
woox Napisano 1 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2020 Dnia 30.07.2020 o 07:22, Roelka v.2 napisał: Proponuje zaczac od skontakowania sie z bankiem i zapytania jakie maja w tej kwestii procedury. Współczuję bardzo. Czekam na info od nich, ale chciałem się dowiedzieć od kogoś kto miał podobny przypadek.
woox Napisano 1 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2020 Dnia 30.07.2020 o 07:31, andyopole napisał: Słyszałem że jeśli nie zna się numerów kont to sprawa nie do przejścia. Podkreślam: słyszałem. Napewno trzeba przeprowadzić postępowanie spadkowe, adwokaci muszą zarobić, obawiam się że bez "papugi" nie da rady. Hmmm myślałem że może uda się bez adwokata. W Stanach to pewne ładne mają stawki.
woox Napisano 1 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2020 Dnia 31.07.2020 o 03:11, KrysiaK napisał: Zawsze mozna zazac od google http://spadki-usa.pl/proces/ Szukałem, czytałem ale myślałem że może da się obejść bez adwokata czy pośredników.
katlia Napisano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2020 A moze skontaktowac sie z ambasada amerykanska/consulatem amerykanskim w Polsce (lub polska ambasada w USA?) Powinni przynajmniej ciebie skierowac w odpowiednia strone, co i jak pozalatwiac. Tu jest lista co jest radzone do zalatwienia kiedy umiera amerykanin w USA... niektore z tych punktow beda sie wydawaly oczywiste albo nie dotyczace w waszej sytuacji. Bo fakt, zatrudnienie kogos bedzie drogie, od $250-$310 za godzine, i w przecietnym wypadku zalatwienie sprawy moze kosztowac od $2,500 do $5,000. Mozliwie ze taniej/latwiej byloby jezeli ktos z was kto dobrze mowi po angielsku moze przyjechac do USA i tym sie zajac.https://www.aarp.org/home-family/friends-family/info-2020/when-loved-one-dies-checklist.html
woox Napisano 2 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2020 7 godzin temu, katlia napisał: A moze skontaktowac sie z ambasada amerykanska/consulatem amerykanskim w Polsce (lub polska ambasada w USA?) Powinni przynajmniej ciebie skierowac w odpowiednia strone, co i jak pozalatwiac. Tu jest lista co jest radzone do zalatwienia kiedy umiera amerykanin w USA... niektore z tych punktow beda sie wydawaly oczywiste albo nie dotyczace w waszej sytuacji. Bo fakt, zatrudnienie kogos bedzie drogie, od $250-$310 za godzine, i w przecietnym wypadku zalatwienie sprawy moze kosztowac od $2,500 do $5,000. Mozliwie ze taniej/latwiej byloby jezeli ktos z was kto dobrze mowi po angielsku moze przyjechac do USA i tym sie zajac.https://www.aarp.org/home-family/friends-family/info-2020/when-loved-one-dies-checklist.html Dzwoniłem do Ambasady, oni przyjmą zgłoszenie zgonu, a co do banku to nie zajmują się tym. Ceny adwokatów zwalają z nóg. Co do przylotu do USA w dzisiejszych czasach jest wg mnie trochę ryzykowne. Po pierwsze nie wiadomo jak będzie w powrotem do Polski a po drugie cz wogole w 2 tygodnie da się coś na miejscu załatwić z uwagi na koronawirusa.
andyopole Napisano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2020 44 minuty temu, woox napisał: Dzwoniłem do Ambasady, oni przyjmą zgłoszenie zgonu, a co do banku to nie zajmują się tym. Ceny adwokatów zwalają z nóg. Co do przylotu do USA w dzisiejszych czasach jest wg mnie trochę ryzykowne. Po pierwsze nie wiadomo jak będzie w powrotem do Polski a po drugie cz wogole w 2 tygodnie da się coś na miejscu załatwić z uwagi na koronawirusa. Po pierwsze, czy orientujesz sie co do wysokosci majątku poxistawionego przez Tate w USA? Może po prostu gra nie jest warta zachodu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.